Κομματικός αυτισμός

Posted on 24 Σεπτεμβρίου, 2008. Filed under: Αριστερά, Δημοσκοπήσεις, Εκλογές, Καραμανλής Κώστας, Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, Παπανδρέου Ανδρέας, Παπανδρέου Γιώργος, Πολιτική, ΣΥΡΙΖΑ, Σημίτης Κώστας | Ετικέτες: |

KAΘE MEPA. Tου Aντωνη Kαρκαγιαννη, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Tετάρτη, 24 Σεπτεμβρίου 2008

Το ερώτημα που πολλούς απασχολεί είναι αν τα σημερινά χαρακτηριστικά και οι τάσεις της πολιτικής θα συνεχισθούν και στο άμεσο μέλλον. Αν η κυβέρνηση θα συνεχίσει να χάνει σε κύρος και αποτελεσματικότητα, αν η αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει την προσπάθεια να ξεπεράσει τον αντιπολιτευτικό λόγο (να ξεπεράσει τον εαυτό της) και να διαμορφώσει ολοκληρωμένη πρόταση εναλλακτικής διακυβέρνησης. Είναι ακόμη πολύ νωρίς να πούμε ότι θα εξελιχθούν προς την ίδια κατεύθυνση οι τάσεις που σήμερα διαγράφονται στις δημοσκοπήσεις.

Το «φούσκωμα» και το «ξεφούσκωμα» του ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστεύω ότι είναι πρωτογενή φαινόμενα. Εξαρτώνται άμεσα από τα δύο προηγούμενα. Όσο η κυβέρνηση ήταν δυνατή και με κύρος, το ΠΑΣΟΚ ήταν αδύναμο με παραπαίουσα πολιτική. Και ο ΣΥΡΙΖΑ ενισχυόταν. Με την τάση αυτή περάσαμε όλους τους ανοιξιάτικους και τους καλοκαιρινούς μήνες. Όταν φάνηκε ότι οι όροι αντιστρέφονται, ο ΣΥΡΙΖΑ άρχισε να ξεφουσκώνει. Η εξάρτηση του ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση και την εξέλιξη των δύο μεγάλων κομμάτων, πιστεύω ότι θα συνεχισθεί και στο μέλλον. Δεν φαίνεται ότι είναι οι πολιτικές του προτάσεις ούτε η πολιτική του ρητορική (προπαντός αυτή) που προσελκύουν ή απωθούν. Είναι η δύναμη και οι αδυναμίες των δύο μεγάλων κομμάτων και η μεταξύ τους σχέση που ωθούν ή αποτρέπουν δυνάμεις να στραφούν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Εντελώς διαφορετική είναι η θέση του ΚΚΕ που εδώ και χρόνια παραμένει σταθερό στις απόψεις του, αλλά και στις δυνάμεις που εκφράζει, χωρίς σημαντικές αυξομειώσεις. Εκφράζει ένα τμήμα της κοινωνίας, σχεδόν σταθερό σε μέγεθος που πραγματικά πιστεύει στην προοπτική της «επαναστατικής» αλλαγής. Είναι αυθεντικό, γνήσιο και ειλικρινές.

Για την ώρα, καθώς όλα τα άλλα είναι ρευστά, έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε την πολιτική των συμμαχιών και των συνεργασιών μεταξύ των κομμάτων σε περίπτωση που δεν υπάρξει ισχυρή πιθανότητα καθαρής αυτοδυναμίας. Η συνεργασία των δύο μεγάλων κομμάτων, ίσως η πιο αναγκαία, δεν συζητείται καν και είναι πολύ φυσικό. Αν τη συζητούσαν από τώρα ο κεντρικός πολιτικός ανταγωνισμός θα είχε πλήρως ανασταλεί.

Από μήνες όμως συζητείται η πιθανή συνεργασία μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ και στο σημείο αυτό παρακολουθούμε μια ενδιαφέρουσα εναλλαγή απόψεων, ενίοτε και διασκεδαστική. Όταν «φούσκωνε» ο ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, «φούσκωνε» ανάλογα και το ύφος του. Αρνιόταν κάθε εκλογική ή μετεκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και σχεδόν με παιδική απολυτότητα την παρομοίαζε με «κάθοδο στον Αδη». Το ΠΑΣΟΚ αντιθέτως εκλιπαρούσε για την προοπτική της πιθανής συνεργασίας με τα συνήθη και τόσο ψεύτικα ιδεολογήματα των «προοδευτικών δυνάμεων» ή της «Κεντροαριστεράς».

Τώρα που κάπως έχουν αντιστραφεί οι συσχετισμοί των δυνάμεων (πάντοτε στις δημοσκοπήσεις και διόλου οριστικά) έχουμε και μια πλήρη αντιστροφή των διαθέσεων και της πολιτικής των πιθανών συνεργασιών. Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που εκλιπαρεί και το ΠΑΣΟΚ που κάνει τον δύσκολο!

Το θέμα θα ήταν μόνο διασκεδαστικό αν δεν σήμαινε ένα σοβαρό έλλειμμα πολιτικής για το ΠΑΣΟΚ και προπαντός για τον ΣΥΡΙΖΑ. Και τα δύο κόμματα ταυτίζουν την πολιτική γενικώς με τις απόψεις τους και τον εαυτό τους, είναι αυτό που λέμε «κομματικός αυτισμός». Η Αριστερά παραδοσιακά διακατέχεται από δυσπιστία και πολιτική αμηχανία προς τις άλλες πολιτικές δυνάμεις και κυρίως του Κέντρου. Το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να πιστεύει στον «ολοκληρωτισμό» του Ανδρέα Παπανδρέου, που αντιλαμβανόταν τις συμμαχίες και τις συνεργασίες ως συνάθροιση οπαδών.

Οι συνεργασίες όμως και οι συμμαχίες, κοινωνικές και πολιτικές, ή είναι σταθερή πολιτική θέση για την επιδίωξη ορισμένων σκοπών ή είναι εκλογικό «τερτίπι», άνευ άλλης σημασίας…

Make a Comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

Αρέσει σε %d bloggers: