Δεν τελειώνει με αφορισμούς η εσωστρέφεια

Posted on 30 Σεπτεμβρίου, 2008. Filed under: Δημοσκοπήσεις, Διαφθορά, Καραμανλής Κώστας, Νέα Δημοκρατία, Οικονομία, Πολιτική, Σκάνδαλα | Ετικέτες: |

Όταν ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, με ύφος αρχηγικό και τόνο αυταρχικό, δήλωνε την περασμένη Παρασκευή από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας ότι «η εσωστρέφεια τελειώνει εδώ, τελειώνει σήμερα», τι ακριβώς εννοούσε; Με αυτή του τη δήλωση και με άλλες απειλές ο κ. Καραμανλής έθετε τους 152 βουλευτές του υπό καθεστώς αυτολογοκρισίας, δηλαδή τους απαγόρευσε να μιλούν ελεύθερα σε δημόσιες εμφανίσεις τους. Θεωρεί τις δηλώσεις κριτικής της κυβέρνησης ως εκβιασμούς και «πριόνισμα», ως υπονόμευση. Και έστειλε τελεσίγραφο προς εκβιαστές και υπονομευτές, δηλαδή προς τους «αντάρτες» βουλευτές, δηλώνοντας: «Όποιος έχει άλλα σχέδια, ας με αμφισβητήσει στα ίσια. Ας ανατρέψει, ας ρίξει την κυβέρνηση».

Τι σημαίνει, όμως, εσωστρέφεια και γιατί οι λεγόμενοι «αντάρτες» βουλευτές χαρακτηρίζονται από τον αρχηγό τους εκβιαστές και υπονομευτές; Οι βουλευτές έχοντας επαφή απευθείας με την εκλογική βάση του κόμματος και γενικότερα με τον κόσμο της περιφέρειάς τους -επαφή που δεν την έχουν ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του- γίνονται αποδέκτες της λαϊκής δυσφορίας σε κυβερνητικά μέτρα, παραπόνων και αιτημάτων. Ο βουλευτής Γιάννης Μανώλης είπε ανοιχτά: «Μας φτύνουν». Σε ένα δημοκρατικά οργανωμένο κόμμα, στο οποίο λειτουργούν οι δημοκρατικές διαδικασίες, οι βουλευτές αλλά και άλλοι κομματικοί παράγοντες μεταφέρουν στα όργανα το κλίμα που υπάρχει στην κοινή γνώμη, γίνονται συζητήσεις και ζυμώσεις, ώστε να αποφασιστεί διόρθωση μέτρων, ακόμη και αλλαγή πορείας.Είναι ακόμη η Νέα Δημοκρατία -σε μικρότερο βαθμό και το ΠΑΣΟΚ- κόμμα αρχηγικό, στο οποίο δεν λειτουργούν τα όργανα για να γίνουν πολιτική ζύμωση, διάλογος και ανταλλαγή απόψεων, αλλά για να μονολογήσει ο αρχηγός και να χειροκροτηθούν οι απόψεις του, οι οποίες τελικά γίνονται δεκτές διά βοής. Συνέρχονται η Κεντρική Επιτροπή, η Κοινοβουλευτική Ομάδα, ακόμη και συνέδριο, για να δώσει μια παράσταση ο αρχηγός, να τον χειροκροτήσουν όλοι όρθιοι, να δείξει η τηλεόραση μια εικόνα ενότητας, ομοψυχίας και αποφασιστικότητας, με στόχο να τονωθεί το «ηθικό» της εκλογικής βάσης του κόμματος και να πεισθεί ότι όλα πάνε καλά και θα πάνε καλύτερα, γι’ αυτό και θα πρέπει να βροντοφωνάξει: «Είσαι και θα είσαι ο πρωθυπουργός».

Όταν, όμως, οι παραστάσεις δεν πείθουν, διότι η πραγματικότητα που ζουν καθημερινά οι πολίτες είναι εντελώς διαφορετική, τότε δίνεται τροφή στη λεγόμενη εσωστρέφεια. Οι βουλευτές και οι άλλοι κομματικοί αξιωματούχοι δεν τα λένε μέσα στα όργανα για να μη δυσαρεστήσουν τον αρχηγό, οπότε και θα χάσουν κάθε ελπίδα να καθήσουν σε υπουργική καρέκλα. Αυτοί που λένε ανοιχτά τη γνώμη τους, ακόμη και μόνο μέσα στα όργανα, το όνομά τους δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των υπουργήσιμων και ας λέει ο κ. Καραμανλής: «Ακούω πάντα τις απόψεις συναδέλφων στελεχών που γίνονται μέσα σε θεσμοθετημένα όργανα, αυτό είναι το χρέος μου και η αντίληψη που έχω». Αν άκουγε ο πρωθυπουργός τις απόψεις στελεχών και αν διάβαζε εφημερίδες και μετρούσε τις λαϊκές αντιδράσεις, τότε θα είχε προλάβει τη ραγδαία φθορά της κυβέρνησής του και την πτώση της δημοτικότητάς του.

Οι αρχηγοί δηλώνουν με έπαρση ότι αφουγκράζονται τον λαό, αλλά ακούν μόνο τους επαίνους και τα ευχάριστα που τους λέει η αυλή τους. Σήμερα, δυστυχώς, κλείνουν τα αυτιά τους στα μηνύματα της κοινής γνώμης, ερμηνεύουν όπως τους βολεύει τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων και δεν διαβάζουν ούτε εφημερίδες. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ξυπνούσε κάθε μέρα στις 6 το πρωί. Τηλεφωνούσε στον ιδιαίτερο γραμματέα του, που είχε διαβάσει τις εφημερίδες, και τον ρωτούσε: «Μας βρίζουν;». Αν η απάντηση ήταν «μας βρίζουν», ο Βενιζέλος έμενε για μία ακόμη ώρα αναπαυόμενος στο κρεβάτι. Αν η απάντηση ήταν «δεν μας βρίζουν», τότε πεταγόταν από το κρεβάτι και έσπευδε στο πρωθυπουργικό γραφείο, διότι αυτή η στάση των εφημερίδων έδειχνε κυβερνητική αδράνεια. Γι’ αυτό και ο Ελευθέριος Βενιζέλος άφησε τεράστιο έργο πίσω του.

Σήμερα ούτε οι υπουργοί διαβάζουν εφημερίδες, ούτε καν τις φιλικές προς την παράταξή τους. Άλλοτε, όχι μόνο διάβαζαν, αλλά και απαντούσαν σε δημοσιεύματα, είτε απευθείας οι ίδιοι είτε μέσω του Γραφείου Τύπου του υπουργείου τους. Σήμερα δεν απαντούν. Μόνον όταν προκαλούνται πολύ σπεύδουν να καταθέσουν αγωγές. Ο θεσμός του κυβερνητικού εκπροσώπου καθιερώθηκε για να απαντά η κυβέρνηση σε ερωτήματα της κοινής γνώμης. Η συνήθης απάντηση του εκπροσώπου ή του αναπληρωτή του σε κρίσιμα ερωτήματα είναι: «Δεν σχολιάζω». Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι ουσιαστικά υπουργός Προπαγάνδας της εκάστοτε κυβέρνησης. Σ’ αυτόν πέφτει το βάρος να «επικοινωνεί», δηλαδή να παρουσιάζει θετικά όλα τα κυβερνητικά έργα.

Φταίει η επικοινωνία, φταίει η εσωστρέφεια, φταίνε οι «εκβιαστές» και «υπονομευτές» βουλευτές «αντάρτες» για την κακή εικόνα της κυβέρνησης, που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις; Κατά την πρωθυπουργική παράσταση, που χειροκροτήθηκε, όλα αυτά φταίνε και όχι η αλαζονική νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης. Αν σταματήσει η εσωστρέφεια θα αλλάξει η εικόνα της κυβέρνησης; Αν πάψουν να μιλούν οι «αντάρτες» βουλευτές θα ξεκαθαριστούν τα σκάνδαλα, θα αυξηθούν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, θα ανακουφιστούν τα νοικοκυριά, θα πέσουν οι τιμές στην αγορά, θα συμπεριφέρονται με «σεμνότητα και ταπεινότητα» υπουργοί και στελέχη, θα αποκατασταθεί φορολογική δικαιοσύνη;

Αναπάντητα άφησε αυτά τα ερωτήματα ο πρωθυπουργός στην παράσταση που έδωσε την περασμένη Παρασκευή. Ήταν μια παράσταση που απευθυνόταν στην κομματική στελέχωση για να ζητηθεί με αυστηρότητα και απειλές κομματική πειθαρχία. Δεν απευθυνόταν στην κομματική βάση, ούτε σε όσους ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία στις τελευταίες εκλογές, οι οποίοι άλλα άκουσαν προεκλογικά από τον πρωθυπουργό και άλλα βρίσκουν καθημερινά μπροστά τους.

Αυτά συμβαίνουν με τα αρχηγικά κόμματα, όπου αποφασίζει ο αρχηγός μαζί με την αυλή του, δηλαδή με μια στενή ηγετική ομάδα, η οποία διαμορφώνει πολιτική, την αποτυπώνει σε μέτρα και νομοσχέδια, τα οποία χωρίς συζήτηση καλούνται να ψηφίσουν οι βουλευτές, υπακούοντας στην κομματική πειθαρχία, που τίθεται πάνω από τη συνείδησή τους και τη συνταγματική επιταγή. Η κομματική πειθαρχία και η αρχηγική παντοδυναμία αχρηστεύουν τα θεσμοθετημένα κομματικά όργανα. Απόδειξη και η δια βοής απόρριψη της πρότασης του κ. Πέτρου Τατούλη να συγκληθεί έκτακτο συνέδριο της Ν.Δ. για να συζητηθεί η κρίση. Δηλαδή ούτε στα όργανα δίνεται η δυνατότητα στους «αντάρτες» να ασκήσουν κριτική, να εκφράσουν ελεύθερα τη γνώμη τους.

Make a Comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

Αρέσει σε %d bloggers: