150 βουλευτές και ο Τατούλης

Posted on 1 Οκτωβρίου, 2008. Filed under: Αντάρτες, Ανασχηματισμός, Βουλευτές, Δεξιά, Ηγέτες, Καραμανλής Κώστας, Κοινωνία, Κοινοβουλευτισμός, Νέα Δημοκρατία, Πολιτική, Σκάνδαλα | Ετικέτες: |

Ο πρωθυπουργός αποφασισμένος ακόμη και για εκλογές αν υπάρξει νέα μείζων διαφοροποίηση

Της Ελλης Τριανταφυλλου, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Tετάρτη, 1 Oκτωβρίου 2008

Έτοιμη για προσφυγή στις κάλπες, ακόμη και άμεσα, είναι πλέον η κυβέρνηση μετά τη χθεσινή διαγραφή του βουλευτή Δράμας Στ. Δαϊλάκη και τη μείωση του αριθμού των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στους 150, συν τον εκτός κομματικής γραμμής Π. Τατούλη. Σύμφωνα με απόλυτα ακριβείς πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, απευθυνόμενος χθες προς τους κορυφαίους υπουργούς που συμμετέχουν στην κυβερνητική επιτροπή, επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να μη δεχθεί, καθ’ οιονδήποτε τρόπο και με όποιο τίμημα, αμφισβήτηση της πολιτικής ή των επιλογών του. Συνομιλητές του πρωθυπουργού προσθέτουν, πάντως, ότι λόγω της εξαιρετικά δύσκολης διεθνούς οικονομικής συγκυρίας και της δεδομένης επιβάρυνσης που θα έφερνε μία νέα πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, η όποια επόμενη απόφαση θα περάσει από τη βάσανο πολλαπλής ανάλυσης και προσέγγισης πριν υλοποιηθεί.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός έλαβε την απόφαση διαφραφής του κ. Δαϊλάκη αμέσως μετά το τηλεφώνημα του γραμματέα της Κ.Ο. κ. Γιάννη Τραγάκη, με το οποίο ο τελευταίος τον ενημέρωσε ότι ζήτησε την παραίτηση του βουλευτή Δράμας, αλλά εισέπραξε την άρνησή του. «Το ίδιο θα πράξω και στο επόμενο χτύπημα» φέρεται ειπών ο πρωθυπουργός, επιβεβαιώνοντας εμμέσως την απόφασή του να προσφύγει ακόμη και σε πρόωρες εκλογές, αν το επόμενο διάστημα διαπιστώσει ότι δεν μπορεί να κυβερνήσει με τους όρους που έχει θέσει. Ο κ. Καραμανλης έφτασε νωρίς χθες το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου και ενημερώθηκε ότι ο βουλευτής Δράμας μόλις είχε επαναλάβει σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές τα όσα αργά το βράδυ της Δευτέρας είχε δηλώσει. Επειτα από ένα σύντομο κύκλο συζητήσεων με στενούς του συνεργάτες, ο κ. Καραμανλής ζήτησε τη σύνταξη της σύντομης επιστολής με την οποία θα έθετε τον κ. Δαϊλάκη εκτός της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας. Λίγο πριν από τις δέκα το πρωί, την υπέγραψε και στη συνέχεια την απέστειλε στον πρόεδρο της Βουλής κ. Δημ. Σιούφα. Η υπόμνηση της χρονικής στιγμής κατά την οποία εστάλη η επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής συνιστά έμμεση απάντηση των συνεργατών του πρωθυπουργού στην εκδοχή ορισμένων ότι η διαγραφή επελέγη μεν ως επίδειξη πυγμής, αλλά με την ασφάλεια της διαβεβαίωσης του βουλευτή ότι θα παραιτηθεί. «Ο εν λόγω βουλευτής κινήθηκε με πολύ συστηματικό τρόπο και προσωπικό σχέδιο, γεγονός που γεννάει πολλά ερωτήματα» σημείωνε χθες κυβερνητική πηγή, επιβεβαιώνοντας ότι η απόφαση για διαγραφή του ελήφθη με προεξόφληση του ρίσκου της μη παραίτησης εκ μέρους του.

Η χθεσινή εξέλιξη -η οποία χαρακτηρίζεται μονόδρομος από κορυφαία στελέχη μετά την παρέμβαση του πρωθυπουργού στην Κεντρική Επιτροπή- επέτεινε την ανησυχία βουλευτών και στελεχών, οι οποίοι θεωρούν πλέον πολύ πιθανό να δρομολογηθούν ανά πάσα στιγμή συνθήκες κρίσης, τέτοιες που μοιραία θα οδηγήσουν στις κάλπες εντός του έτους. Πιθανότατα, δε, και πριν από την κατάθεση του νέου προϋπολογισμού. Ανάλογο κλίμα επικρατεί και στα υπουργικά γραφεία, όπου οι περισσότεροι εκ των κορυφαίων σχεδόν προεξοφλούν ότι είναι θέμα χρόνου το επόμενο «χτύπημα» από κάποιο βουλευτή, ενώ παραδέχονται ότι υπό τις παρούσες συνθήκες είναι περίπου αδύνατη η υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής. «Ούτε η χώρα ούτε η κυβέρνηση θέλουν εκλογές. Είμαστε όμως έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα» σημείωνε κορυφαίος κομματικός παράγων.

Προς επίρρωσιν, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Αμυνας Ευάγγ. Μεϊμαράκης, αν και έδειξε τον δρόμο της παραίτησης προς τον κ. Δαϊλάκη, προσέθεσε ότι στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. «Δεν νοείται εσωστρέφεια όταν υπάρχουν όλα αυτά τα κρίσιμα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση» είπε από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλος, ενώ και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιάς στήριξε ξεκάθαρα την απόφαση του πρωθυπουργού, σημειώνοντας ότι «η εσωστρέφεια εμποδίζει την κυβέρνηση να επιτελέσει το έργο της και έπρεπε να σταματήσει». Έκκληση στην Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας να στηρίξει τις προσπάθειες της κυβέρνησης για να αντιμετωπιστούν όλα τα προβλήματα έκανε, τέλος, η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη, υπενθυμίζοντας και τη σχετική απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Make a Comment

Σχολιάστε

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...