Ριφιφί σε άδειες τσέπες

Posted on 7 Οκτωβρίου, 2008. Filed under: Διαφθορά, Καραμανλής Κώστας, Κοινωνία, Νέα Δημοκρατία, Οικονομία, Προϋπολογισμός, Παπανδρέου Γιώργος, Πολιτική, Σκάνδαλα, Φοροεπιδρομή, Φορολογία | Ετικέτες: |

Φοροαφαίμαξη με επιπλέον φόρους 7,4 δισ. ευρώ. Ψίχουλα σε αυξήσεις μισθών και συντάξεων. Υπερεκτίμηση των εσόδων για να καλυφθεί το υπερβολικό έλλειμμα

Νέα πρωτοφανή φοροεπιδρομή επιφυλάσσει ο προϋπολογισμός του 2009, το προσχέδιο του οποίου κατατέθηκε χθες στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη, καθώς προβλέπει επιπλέον φόρους 7,4 δισ. ευρώ για τον επόμενο χρόνο.

Παράλληλα, δίνει… ψίχουλα σε αυξήσεις μισθών και συντάξεων και καταργεί στην πράξη το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής προικοδοτώντας το με 100 εκατ. ευρώ.

Ποσό που «μεταφράζεται» σε μόλις 50 ευρώ τον χρόνο ή 0,14 ευρώ την ημέρα για κάθε έναν από τους 2.000.000 πολίτες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Επίσης, υποχρηματοδοτεί τα Ταμεία, με αποτέλεσμα η «μαύρη τρύπα» να φθάνει στα 5,6 δισ. ευρώ.

Ριφιφί σε άδειες τσ�πες

Ο προϋπολογισμός είναι «κομμένος και ραμμένος» στα μέτρα της Κομισιόν για να αποφύγουμε μια νέα επιτήρηση μια και η χώρα βαδίζει σε εκλογές.

Ομως, ακόμη και ο υπουργός Οικονομίας γνωρίζει πως ο προϋπολογισμός είναι ανεφάρμοστος και έχει… ημερομηνία λήξης ολίγων εβδομάδων.

Δεν είναι τυχαίο πως χθες ο κ. Αλογοσκούφης παραδέχθηκε πως «είμαστε σε μία περίοδο που χαρακτηρίζεται ως κινούμενη άμμος για όλους όσοι κάνουν προβλέψεις και εκτιμήσεις».

Εξάλλου, ανακοίνωσε ότι το έλλειμμα το 2007 εκτοξεύτηκε στο 3,4% του ΑΕΠ, άνοδο που χαρακτήρισε προσωρινή και υποστήριξε ότι φέτος θα κλείσει στο 2,3% και το 2009 στο 1,8%.

Ριφιφί σε άδειες τσ�πες

Τα έσοδα
Για να επιτευχθεί αυτό, τα προβλεπόμενα έσοδα για το 2009 έχουν υπερεκτιμηθεί κατά τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ, καθώς με προβλεπόμενη αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ 6,2% προβλέπεται ενίσχυση τακτικών εσόδων κατά 12,4% που δεν δικαιολογείται όταν φέτος ο προϋπολογισμός με συντηρητικότερες προβλέψεις για τα έσοδα και αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ 7,9% χρειάστηκε τα πρόσφατα εισπρακτικά μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για να μην πέσει τραγικά έξω.

Ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει ότι τα φορολογικά έσοδα θα αυξηθούν στα 61,56 δισ. ευρώ από 54,175 δισ. (+13,6%), το σύνολο των πρωτογενών δαπανών θα διαμορφωθεί σε 52,94 δισ. ευρώ από 48,99 δισ. φέτος, ενώ για χρεολύσια προβλέπεται να πληρωθούν 29,17 δισ. ευρώ (από 26,27) και για τόκους 11,9 δισ. ευρώ (από 11,3).

Η ΦΟΡΟ-ΕΠΙΔΡΟΜΗ
Αύξηση των άμεσων κατά 18,1% και των έμμεσων κατά 10,5%

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα βάλουν και φέτος οι φορολογούμενοι για να καλύψουν τις μαύρες τρύπες που δημιουργεί η αναποτελεσματική οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, η διάλυση των ελεγκτικών μηχανισμών και η αποθράσυνση της φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, τα έσοδα από φόρους προβλέπεται να αυξηθούν κατά 7,39 δισ. ευρώ, που θα προέλθουν από την αύξηση των άμεσων φόρων κατά 18,1% και των έμμεσων φόρων κατά 10,5%.

Συγκεκριμένα, τα έσοδα από την άμεση φορολογία προβλέπεται να ανέλθουν σε 26,9 δισ. ευρώ (αύξηση 18,1% σε σχέση με το 2008), που προκύπτουν από την αύξηση στον φόρο εισοδήματος κατά 13,6%, από τα έσοδα από τον φόρο ακινήτων κατά 58%, από τα έσοδα από την περαίωση και τους φορολογικούς ελέγχους κατά 35,8% και από την αύξηση κατά 11,6% των εσόδων από λοιπούς άμεσους φόρους.

Ειδικότερα, από τα 1.920 εκατ. ευρώ επιπλέον φόρους εισοδήματος τα φυσικά πρόσωπα (κυρίως μισθωτοί και συνταξιούχοι) θα πληρώσουν τα 1.105 εκατ. ευρώ και οι επιχειρήσεις τα υπόλοιπα 815 εκατ. ευρώ.

Η αύξηση του φόρου φυσικών προσώπων, παρά τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και τις οριακές αυξήσεις μισθών και συντάξεων, προκύπτει από τη μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, κάτι που θα φανεί από την αρχή του χρόνου όπου μισθωτοί και συνταξιούχοι με αποδοχές από 850-1.350 ευρώ θα έχουν αυξημένη παρακράτηση φόρου σε σχέση με φέτος.

Ακόμα, από την περαίωση εκκρεμών υποθέσεων υπολογίζονται πρόσθετα έσοδα 920 εκατ. ευρώ, ενώ κατά 650 εκατ. ευρώ θα αυξηθεί ο φόρος για τα ακίνητα.

Τα έσοδα από την έμμεση φορολογία προβλέπεται να αυξηθούν κατά 10,4% και να ανέλθουν στα 34,655 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, τα έσοδα από φόρους στις συναλλαγές συναλλαγών προβλέπεται ότι θα αυξηθούν κατά 10,5% στα 23,295 δισ. ευρώ, αύξηση που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην προβλεπόμενη αύξηση κατά 12,2% των εσόδων από ΦΠΑ (σε 21,305 δισ. ευρώ), ενώ τα έσοδα από τους φόρους κατανάλωσης προβλέπεται να αυξηθούν κατά 10% στα 9,930 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω της αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων κατά 18,7% που θα αναπροσαρμοστεί από 1-1-2009 και τον περιορισμό του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής στα καύσιμα, με το νέο σύστημα διακίνησης του πετρελαίου θέρμανσης.

Τα έσοδα από τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων προβλέπεται να αυξηθούν κατά 3,9%, που σημαίνει ότι δεν αναμένεται νέα αύξηση στην τιμή των σημάτων, ενώ τα έσοδα από τους έμμεσους φόρους παρελθόντων ετών προβλέπονται αυξημένα κατά 23,4%.

Στο σκέλος των εσόδων έχουν εγγραφεί και τα έσοδα από τους ειδικούς λογαριασμούς που εντάχθηκαν πρόσφατα στον προϋπολογισμό ύψους 760 εκατ. ευρώ.

Αντώνης Σωτηράκος – Κώστας Τσαχάκης, ΕΘΝΟΣ, 07/10/2008

Make a Comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

Αρέσει σε %d bloggers: