ΦΟΡΟΤΡΕΛΑ ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ….

Posted on 7 Οκτωβρίου, 2008. Filed under: Δεξιά, Διαφθορά, Ευρώπη, Εκλογές, Καπιταλισμός, Καραμανλής Κώστας, Κοινωνία, Νέα Δημοκρατία, Οικονομία, Πολιτική, Σκάνδαλα, Φοροεπιδρομή, Φορολογία | Ετικέτες: |

Φοροτρέλα 7,4 δισ. βουλιάζει την οικονομία

Πρόσθετους φόρους 7,4 δισ. ευρώ προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός για μισθωτούς, συνταξιούχους και μικρομεσαίους.

Πρωτοφανή φοροεπιδρομή, εν μέσω οικονομικής κρίσης, εξαπολύει η κυβέρνηση με το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2009, το οποίο κατέθεσε χθες στη Βουλή, επιβάλλοντας πρόσθετους φόρους 7,4 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το 2008, δηλαδή περίπου 670 ευρώ επιπλέον για τον κάθε Έλληνα!

Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό που όχι μόνο δεν βοηθά στην έξοδο από την κρίση, αλλά τη δυσκολεύει, δημιουργώντας συνθήκες ασφυξίας στην οικονομία με την αύξηση των φόρων και τη μείωση των επενδύσεων. Είναι χαρακτηριστικό πως το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για πρώτη φορά εμφανίζει μείωση κατά 10% ή κατά 1 δισ. ευρώ. Κι αυτό την ώρα που η ίδια η κυβέρνηση προβλέπει καθίζηση του ρυθμού ανάπτυξης στο 3% το 2009, από 3,4% φέτος και 4% το 2007, ενώ άλλοι αναλυτές βλέπουν τον ρυθμό να υποχωρεί και στο 2,8%.

  • Η κρίση

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού παρουσίασε χθες ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη μια νέα «μαύρη Δευτέρα» στις αγορές, με τη Σοφοκλέους

ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΥΦΕΣΗ

Χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης και περικοπές στις δημόσιες επενδύσεις προβλέπει για το 2009 το οικονομικό επιτελείο

να υποχωρεί κατά 6% και τα ξένα χρηματιστήρια να χάνουν περίπου 5-6%. Ο υπουργός Οικονομίας, ενήμερος προφανώς για το κλίμα ανησυχίας που εκδηλώνουν ορισμένα νοικοκυριά σχετικά με τις καταθέσεις τους, διαβεβαίωσε άλλη μία φορά πως «το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές», επανέλαβε την πολιτική δέσμευση να εγγυηθεί τις καταθέσεις των πολιτών και πρόσθεσε ότι «όποτε χρειάζεται (σ.σ.: αυτή η εγγύηση) να ενεργοποιηθεί, θα ενεργοποιηθεί».

Λίγο αργότερα, οι «27» της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναλάμβαναν συλλογικά ανάλογη δέσμευση για τις καταθέσεις στα κράτη-μέλη, σε μια νέα προσπάθεια να τιθασεύσουν την κρίση. Οι αναλυτές, ωστόσο, υποστήριζαν ότι η Ευρώπη βαδίζει πλέον σε καθεστώς ύφεσης. Μάλιστα, ο οίκος Μorgan Stanley προέβλεπε χθες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει το επιτόκιό της από 4,25% στο 3% του χρόνου το φθινόπωρο, ακριβώς για να στηρίξει την ανάπτυξη.

  • Λιτότητα και ακρίβεια

Για τα νοικοκυριά που ζουν σε συνθήκες υπερχρέωσης, αβεβαιότητας για το μέλλον και ακρίβειας, με τον πληθωρισμό να προβλέπεται επισήμως πλέον στο 4,5% φέτος σε μέσα επίπεδα, ο προϋπολογισμός δίνει τη χαριστική βολή. Όχι μόνο επιβάλλει νέους φόρους, αλλά συνεχίζει τη σφικτή εισοδηματική πολιτική (με αυξήσεις οι οποίες θα κυμανθούν κάτω από το επίπεδο του πληθωρισμού), ενώ αγνοεί την κοινωνική διάσταση.

Στη χειρότερη μοίρα βρίσκονται φυσικά τα οικονομικά ασθενέστερα στρώματα του πληθυσμού, για τα οποία προβλέπονται μόνο 100 εκατ. ευρώ το 2009 από το Ταμείο κατά της Φτώχειας, δηλαδή 50 ευρώ για καθένα από τα 2 εκατομμύρια φτωχούς. Άλλα 100 εκατομμύρια ευρώ προβλέπεται να δοθούν φέτος από το ίδιο ταμείο. Από αυτά θα χρηματοδοτηθεί το επίδομα θέρμανσης, όταν προβλέπεται να αρχίσει να πωλείται στις 15 Οκτωβρίου σε τιμή 30-35% υψηλότερη σε σύγκριση με πέρυσι. Το Ταμείο κατά της Φτώχειας έχει εξελιχθεί σε κοροϊδία, αφού η αρχική- προεκλογική- υπόσχεση της κυβέρνησης προέβλεπε χρηματοδότησή του με 500 εκατ. ευρώ επιπλέον κάθε χρόνο ώς το 2011, ώστε το 2009 να έχει προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ (αντί των 100 εκατ. ευρώ) και να φτάσει τα 2 δισ. ευρώ το 2011.

  • Απειλή νέας επιτήρησης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει τις δικές της εκτιμήσεις για το έλλειμμα του 2007 στις 23 Οκτωβρίου και στις 3 Νοεμβρίου θα παρουσιάσει τις προβλέψεις της για το 2008 και το 2009. Όπως είπε χθες η εκπρόσωπος της Επιτροπής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του πρακτορείου Reuters, σε πρώτη φάση η Κομισιόν θα στείλει αναφορά στο Συμβούλιο για την υπέρβαση του 2007. Αν αυτό οδηγήσει στη συνέχεια σε υπόδειξή της για υπαγωγή της Ελλάδας στο καθεστώς επιτήρησης θα εξαρτηθεί από τις εκτιμήσεις της για το έλλειμμα του 2008, του 2009 και του 2010, δηλαδή αν θα κλείσει κοντά στο 3%, που είναι επικίνδυνο, ή θα έχει απόσταση ασφαλείας, όπως προβλέπει ο προϋπολογισμός.

Πλασματικός για χάρη της Κομισιόν…

ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΕΡΟ ότι ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης συνέταξε τον προϋπολογισμό αυτό χωρίς ελπίδες να τον εφαρμόσει, αφού είναι πρακτικά «στον αέρα», κυρίως λόγω της υπερβολικά αισιόδοξης πρόβλεψής του για τα φορολογικά έσοδα.

Συγκεκριμένα προβλέπει αύξηση φορολογικών εσόδων κατά 13,6%, όταν το ονομαστικό ΑΕΠ (μαζί με τον πληθωρισμό) αυξάνεται μόλις κατά 6,3%.

Ο βασικός στόχος του είναι να πείσει τις Βρυξέλλες ότι γίνεται προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής και να μην οδηγηθεί η χώρα και πάλι σε καθεστώς επιτήρησης. Αν αποφύγει τον κίνδυνο αυτό η κυβέρνηση, θα μπορέσει να προχωρήσει σε εκλογές με καλύτερες προϋποθέσεις και να συντάξει στη συνέχεια- αν εκλεγεί- έναν νέο προϋπολογισμό, πιο ρεαλιστικό, δηλαδή με επιπλέον μέτρα.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης ελπίζει να πείσει τον επίτροπο κ. Χοακίν Αλμούνια ότι με τη φοροεπιδρομή θα μειώσει το έλλειμμα στο 1,8% του ΑΕΠ από 2,3% του ΑΕΠ, που προβλέπει πως θα κλείσει φέτος. Αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι ο επίτροπος θα πεισθεί, ιδίως ύστερα από την εμπειρία του προϋπολογισμού του 2007, του οποίου το έλλειμμα, όπως αποκάλυψε χθες ο κ. Αλογοσκούφης, θα διαμορφωθεί τελικά στο 3,4% του ΑΕΠ, πολύ πάνω από το όριο του 3% που θέτει το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Make a Comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

Αρέσει σε %d bloggers: