ΒΑΤΟΠΕΔΙΟ: «Ζουμ» στα οκτώ πρόσωπα της…τραγωδίας

Posted on 25 Οκτωβρίου, 2008. Filed under: Αγιον Όρος, Καραμανλής Κώστας, Νέα Δημοκρατία, Οικονομία, Πολιτική, Σκάνδαλα | Ετικέτες: |

«Ζουμ» στα οκτώ πρόσωπα της...τραγωδίας

Στο… σανίδι της δικαστικής και πολιτικής επικαιρότητας για την υπόθεση της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου φέρονται να πρωταγωνιστούν και να… κλέβουν την παράσταση οκτώ πρόσωπα.
Δύο υπουργοί και δύο υφυπουργοί των κυβερνήσεων της Ν.Δ.

Είναι αυτοί που είτε έχουν βάλει τις υπογραφές τους στις αποφάσεις παραχώρησης των κτημάτων της Βιστωνίδας στη Μονή Βατοπαιδίου είτε έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία ανταλλαγής των κτημάτων αυτών με άλλες εκτάσεις του Δημοσίου.
Τα ονόματά τους υπάρχουν μέσα στη δικογραφία, καθώς μάρτυρες τους αναφέρουν στις καταθέσεις τους.

Πρόκειται για τον κ. Θ. Ρουσόπουλο, τέως υπουργό Επικρατείας, τον υπουργό Γεωργίας (τότε) Ευάγγελο Μπασιάκο και τους υφυπουργούς Οικονομικών (τότε) Πέτρο Δούκα και Γεωργίας (τότε, νυν υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης) Αλέξανδρο Κοντό.

Από τα βέλη των καταθέσεων δεν ξεφεύγουν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, κ.κ. Απόστολος Φωτιάδης και Γιώργος Δρυς.

«Φόκους» γίνεται και στην κατάθεση του Αγγελου Αποστολίδη, που εκτελούσε χρέη οδηγού του ηγούμενου Εφραίμ, και ο οποίος λέει ότι ο μοναχός Αρσένιος είχε συνάντηση με το δικηγόρο Πελέκη (πεθερό του Γ. Βουλγαράκη) και τον τότε πρόεδρο της ΚΕΔ κ. Πέτρο Παπαγεωργίου στο υπουργείο Πολιτισμού, στο οποίο ο κ. Βουλγαράκης διετέλεσε υπουργός.

Ενα από τα πρόσωπα-κλειδιά της υπόθεσης είναι ο κ. Κώστας Γκράτσιος, διευθύνων σύμβουλος της ΚΕΔ (Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου).

Ο πολιτικός μηχανικός και δήμαρχος Σταγείρων Ακάνθου Μιχάλης Βλαχόπουλος καταλογίζει ευθύνες στην ΚΕΔ και στους επικεφαλής της, κυρίους Παπαγεωργίου και Γκράτσιο.

Ανώτατες δικαστικές πηγές θεωρούν πολύ πιθανό το ενδεχόμενο και οι δύο να κληθούν να περάσουν το κατώφλι του γραφείου της εισαγγελέως Εφετών, Ευσταθίας Σπυροπούλου, με την ιδιότητα του υπόπτου.Μήνυση Με μήνυση για ψευδορκία, ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμηση απάντησε χθες, μέσω του συνηγόρου του Γιάννη Μαντζουράνη, ο νομικός σύμβουλος του κράτους στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, Χριστόδουλος Μπότσιος, τον πάρεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Β. Κουρούμαλη, επειδή στην κατάθεσή του τον ενέπλεξε κάνοντας λόγο για συναντήσεις του με τους κ.κ. Εφραίμ και Αρσένιο.

Οπως είπε, «είχε υποπέσει στην αντίληψή του η ανταλλαγή φαξ μεταξύ μονής και υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με σχέδια υπουργικών αποφάσεων για την υπόθεση του Βατοπαιδίου».
Θεόδωρος Ρουσόπουλος
Τέως υπουργός Επικρατείας

▪Κατηγορία: Τον «δείχνουν» ως «ηθικό αυτουργό» του αδικήματος της «απιστίας» σε βάρος του Δημοσίου, που φέρονται να έχουν τελέσει οι υπουργοί Π. Δούκας και Ευ. Μπασιάκος.
▪Δικογραφία: Μητροπολίτης Ξάνθης Παντελεήμων: «Επισκεφθήκαμε τον υπουργό Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλο (προκειμένου να ενημερωθεί μέσω του τελευταίου ο πρωθυπουργός της χώρας) ζητώντας του να μην αναγνωριστούν δικαιώματα στη μονή».
Αγγελος Αποστολίδης: «…μετέφερα τον πατέρα Αρσένιο μέχρι την είσοδο της κατοικίας του υπουργού Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλου στο Παλαιό Ψυχικό, όπου περιμέναμε τον ηγούμενο Εφραίμ… και μπήκαν οι δυο τους».
Μιχάλης Στυλιανίδης, δήμαρχος Ξάνθης: «Ενημερώσαμε τον κ. Ρουσόπουλο για την υπόθεση… Μας άκουσε με προσοχή και μας εξέφρασε την άποψη ότι δεν πρέπει να διαταραχθούν οι σχέσεις της Μονής Βατοπαιδίου με την τοπική Εκκλησία και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Μας δήλωσε ότι είναι καθ’ ύλην αναρμόδιος…».
Π. Παπαδόπουλος, εκδότης της εφημερίδας Ξάνθης «Μαχητής»: «…Η συντονιστική επιτροπή μετέφερε στον κ. Ρουσόπουλο την απαίτηση των τοπικών κοινωνιών του λαού της Θράκης να μην πάρουν τίποτα οι καλόγεροι…».
Γιάννης Ντάσκας, δημοσιογράφος: «Υπουργός Επικρατείας ανέλαβε (μετά τις εκλογές του Μαρτίου 2004) ο Θ. Ρουσόπουλος, ο οποίος, όπως δημόσια μας διαβεβαιώνει, είναι πνευματικό παιδί της Μονής Βατοπαιδίου και διατηρεί προσωπική φιλία και αλληλοεκτίμηση με τον κ. Εφραίμ».


Κώστας Γκράτσιος
Διευθύνων Σύμβουλος της ΚΕΔ (Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου)

▪Κατηγορείται: Από την αντιπολίτευση για «τον εν λευκώ χειρισμό των ανταλλάξιμων της Μονής Βατοπαιδίου με τρόπο εξόφθαλμα σκανδαλώδη και σε βάρος των συμφερόντων του Δημοσίου, ο οποίος δεν θα μπορούσε να γίνει, αν δεν είχε την κάλυψη από πολύ ψηλά στην κυβέρνηση που φτάνει μέχρι το γραφείο του πρωθυπουργού». Τον Ιούλιο του 2007, όταν είχε ήδη αποκαλυφθεί το σκάνδαλο της Μονής Βατοπαιδίου, προκειμένου να κοπάσει ο θόρυβος, είχε δηλώσει πως μόλις ολοκληρωθεί η επιστροφή των ακινήτων στην ΚΕΔ θα ζητήσει από τους δημάρχους των περιοχών σχέδια αξιοποίησής τους προκειμένου να τους τα παραχωρήσει. Οταν η υπόθεση καταλάγιασε δεν έγινε εξ ολοκλήρου η επιστροφή των εκτάσεων, αλλά και για όποιες επιστράφηκαν οι δήμαρχοι ξεχάστηκαν.
▪Δικογραφία: Ο πολιτικός μηχανικός Μιχάλης Βλαχόπουλος καταλογίζει ευθύνες στην ΚΕΔ και τους επικεφαλής της, κυρίους Παπαγεωργίου και Γκράτσιο.

Πέτρος Παπαγεωργίου
πρόεδρος της ΚΕΔ

▪Κατηγορία: Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν να κληθεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Σε επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής Απ. Σταύρου οι βουλευτές τονίζουν ότι είναι «αναμφισβήτητη η μεθόδευση από διεφθαρμένους αξιωματούχους και λειτουργούς της διασπάθισης και διαρπαγής δημόσιας περιουσίας τεράστιας αξίας, που παραχωρήθηκε στην Ι.Μ. Βατοπαιδίου από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου.
▪Δικογραφία: Ο Αγγελος Αποστολίδης καταθέτει: «Θυμάμαι ακόμη ότι μετέφερα το μοναχό Αρσένιο στο δικηγορικό γραφείο του δικηγόρου Πελέκη και, αφού πήραμε από το γραφείο του και τον πρόεδρο της ΚΕΔ Παπαγεωργίου, πήγαμε όλοι μαζί στο υπουργείο Πολιτισμού, όπου εγώ στάθμευσα στο πεζοδρόμιο. Δεν γνωρίζω ποιον συναντούσαν στα υπουργεία, ούτε τι συνομιλίες είχαν…».

Απόστολος Φωτιάδης
πρώην υφυπουργός Οικονομικών

▪Κατηγορία: Η εμπλοκή του, γιατί την περίοδο 1998-2003 υπέγραψε, όπως και ο κ. Δρυς, άλλες τρεις αποφάσεις γνωμοδοτικών συμβουλίων του υπουργείου για παραχώρηση της Βιστωνίδας στη μονή, θα ερευνηθεί από την Εξεταστική Επιτροπή. Η έρευνα αυτή, όμως, έχει καθαρά πολιτικό αντίκτυπο, αφού οι ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες τους έχουν παραγραφεί από τον Ιούνιο του 2006.
▪Δικογραφία: Μητροπολίτης Ξάνθης Παντελεήμων: «Εκτός άλλων ενεργειών μας, το Σεπτέμβριο του 2003 επισκέφθηκα μόνος μου τον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομίας Απ. Φωτιάδη, ο οποίος μου είπε ότι δεν πρέπει να ανησυχώ για το ζήτημα. Λίγες ημέρες αργότερα περιήλθε εις γνώση μου το πρωτόκολλο παράδοσης από την Κτηματική Υπηρεσία Ξάνθης και παραλαβής από τον ηγούμενο Εφραίμ παραλίμνιας έκτασης (όποια και αν είναι αυτή)…».
Π. Παπαδόπουλος: «Η παραίτηση του Δημοσίου από τη δίκη ήταν κάτι πρωτόγνωρο, αποτελούσε το μεγαλύτερο έγκλημα κατά της Θράκης και των κατοίκων. Ο νέος υφυπουργός Οικονομικών Π. Δούκας είχε ταυτιστεί με τους προκατόχους του, Δρυ και Φωτιάδη…».
Ο πρώην νομάρχης Ξάνθης Γιώργος Παυλίδης: «Το 2003 είχα ενημερώσει και τον πολιτικό προϊστάμενο του κ. Φωτιάδη, τον κ. Χριστοδουλάκη, αλλά δεν έλαβα ποτέ απάντηση, παρά μόνο ότι ο κ. Φωτιάδης διέταξε αναπομπή της υπόθεσης».

Πέτρος Δούκας
Υφυπουργός Εξωτερικών

▪Κατηγορία: Υπέγραψε ως υφυπουργός οικονομίας αποφάσεις για την παραχώρηση της λίμνης Βιστωνίδας στην Ιερά Μονή. Ακόμη και η παραίτηση του Δημοσίου από την έκδοση απόφασης στη δικαστική του διαμάχη με τη μονή, τον Ιούνιο του 2004, επήλθε με την έγκρισή του.
▪Δικογραφία: Ο μητροπολίτης Ξάνθης Παντελεήμων καταθέτει ότι τον επισκέφθηκε με άλλους φορείς της περιοχής για να μην αναγνωριστούν δικαιώματα στη μονή.
Π. Παπαδόπουλος: «Στις 5-7-2004, ο μητροπολίτης Ξάνθης, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλ. Κοντός, ο νομάρχης Ξάνθης επισκέφθηκαν τον κ. Δούκα… Ηταν σφιγμένος και κουμπωμένος απέναντί τους, σύμφωνα με το δημοσίευμά μου, και ζήτησε να του στείλουν στοιχεία για να προβάλει αντίσταση στους εκπροσώπους της μονής όταν τον ξαναεπισκεφθούν… Μολονότι πληροφορίες έλεγαν ότι έχει ενδώσει στις απαιτήσεις των καλογέρων…».
Γ. Ντάσκας: «Γνώριζε ότι στη δίκη της Ροδόπης το Ελληνικό Δημόσιο θα κέρδιζε την υπόθεση».
Θανάσης Ξυνίδης, πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης: «…τον Ιούλιο του 2004 δήλωσε άγνοια για την υπόθεση».
Κώστας Βαξεβάνης, δημοσιογράφος: «Υπεύθυνος, επειδή προχώρησε στην απόφαση να παραιτηθεί το Δημόσιο από τη δικαστική διαμάχη».
Κωνσταντίνος Πετούσης, τοπογράφος του υπουργείου Γεωργίας: «…αυτό (παραίτηση) έγινε μετά τη Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία εγκρίθηκε από τον κ. Πέτρο Δούκα, στις 22-6-2004».

Γεώργιος Δρυς
πρώην υφυπουργός Οικονομικών

▪Κατηγορία:Εμπλέκεται όπως και ο κ. Φωτιάδης.
▪Δικογραφία:Ο μητροπολίτης Ξάνθης καταθέτει το 2003 ότι πίστευε πως «ως Θρακιώτης υπουργός θα υποστήριζε τα συμφέροντα των κατοίκων της Θράκης. Μου είπε, “σεβασμιότατε, η Ιερά Μονή κατέφυγε στη Δικαιοσύνη” και ότι το λόγο τον έχει η Δικαιοσύνη… Τον Οκτώβριο οι φορείς της πόλης και ο μητροπολίτης απευθυνόμαστε πάλι στον υφυπουργό Οικονομικών και του λέμε ότι “μας εμπαίζετε; Εφόσον έχει συνταχθεί πρωτόκολλο παραλαβής και παράδοσης από τον Ιούνιο του 2003”. Επειτα από παράσταση όλων των φορέων και του μητροπολίτη στο υπουργείο Γεωργίας, στον τότε υπουργό κ. Δρυ και τον υφυπουργό κ. Φωτιάδη, ο υφυπουργός αναπέμπει την υπόθεση για επανεξέταση στο Γνωμοδοτικό».
▪ Συναντήσεις με τους κ.κ. Δρυ και Φωτιάδη αναφέρει στην κατάθεσή του ο Θ. Ξυνίδης.

Αλέξανδρος Κοντός
υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

▪Κατηγορία: Συνυπέγραψε, ως υφυπουργός τότε, μαζί με τον υπουργό Ευ. Μπασιάκο, την απόφαση ανταλλαγής των εκτάσεων της Βιστωνίδας με άλλα δημόσια κτήματα. Ως βουλευτής του Νομού Ξάνθης, όμως, είχε παρέμβει στη δίκη υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι οι αποφάσεις των υφυπουργών Οικονομικών (του ΠΑΣΟΚ) στηρίζονται σε επικίνδυνα πλημμελείς έρευνες των Κτηματικών Υπηρεσιών Ροδόπης και Ξάνθης και εκδόθηκαν χωρίς να ληφθούν υπόψη σημαντικά στοιχεία.
▪Δικογραφία: Η αναφορά στο πρόσωπό του προκύπτει από τις καταθέσεις των Μ. Στυλιανίδη και Θ. Ξυνίδη, επειδή ήταν απόλυτα ενήμερος για το θέμα, καθώς είχαν συναντηθεί και ενημερωθεί σχετικά από τους αρμόδιους τοπικούς φορείς.Η Ευαγγελία Αμανατίδου-Πασχαλίδου, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, αφήνει υπονοούμενα για τον κ. Κοντό (σχετικά με την υπόθεση της τροπολογίας του κ. Γεροντόπουλου).
Γιώργος Βλάχος, δημοσιογράφος: «Από το έγγραφο του κ. Κοντού στις 13-7-2007 υπογράφεται η παραχώρηση του ολυμπιακού ακινήτου στη μονή».

Ευάγγελος Μπασιάκος
πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

▪Κατηγορία: Ελέγχεται για δύο υπογραφές του, με τις οποίες ανέθεσε στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) την ανταλλαγή των κτημάτων της μονής με δημόσιες εκτάσεις, έπειτα από σχετική σύμφωνη γνώμη του Δ’ τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ).
▪Δικογραφία: Εμπλέκεται το όνομά του, όχι εξαιτίας αναφοράς του σε μαρτυρική κατάθεση αλλά εκ του λόγου ότι έχει υπογράψει δύο αποφάσεις ανταλλαγής εκτάσεων.Ο βουλευτής της Ν.Δ. Αθηναίος Φλωρίνης ευθέως μιλά για ενέργειες που «δεν τιμούν την πολιτική ζωή του τόπου» και καταμερίζοντας τις ευθύνες κάνει λόγο και για «όσους υπέγραψαν για την απαράδεκτη παραχώρηση και ανταλλαγή των εκτάσεων».Ο βουλευτής Γ. Βαγιωνάς καταλογίζει ευθύνες στις κυβερνήσεις από το 1999 μέχρι και σήμερα.

Της ΕΛΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΥΔΑΚΗ, Ελεύθερος Τύπος, Σάββατο, 25.10.08

Make a Comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

Αρέσει σε %d bloggers: