Εξέγερση στην κομματική βάση της ΝΔ

Posted on 25 Νοεμβρίου, 2008. Filed under: Αγιον Όρος, Δημοσκοπήσεις, Διαφθορά, Καραμανλής Κώστας, Νέα Δημοκρατία, Οικονομία, ΠΑΣΟΚ, Παπανδρέου Γιώργος, Πολιτική, Σκάνδαλα | Ετικέτες: |

Οργισμένες αντιδράσεις, καθώς οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν μεγάλη πτώση του κυβερνώντος κόμματος

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Α. ΡΑΒΑΝΟΣ | ΤΟ ΒΗΜΑ, Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2008

«Ως εδώ και μη παρέκει». Το μήνυμα αυτό στέλνουν στη Ρηγίλλης οι τοπικές οργανώσεις της Νέας Δημοκρατίας που εξεγείρονται, αντιδρώντας στη δημοσκοπική καθίζηση του κυβερνώντος κόμματος. Το «φάντασμα» της ήττας παραλύει τη ΝΔ και παγιώνει την τάση αποσυσπείρωσης στην κομματική βάση, όπως καταγράφεται και από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Στη Ρηγίλλης φθάνουν μηνύματα οργής της κομματικής βάσης, η οποία παρακολουθεί απογοητευμένη τόσο την πτώση της κυβέρνησης όσο και την αποδυνάμωση του πρωθυπουργού κ. Κ.Καραμανλή. Η υπεροχή του ΠαΣοΚ στις δημοσκοπήσεις, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η ΝΔ δεν εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης, έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την πολιτική συμπεριφορά υπουργών, βουλευτών, μελών και στελεχών, ακόμη και απλών ψηφοφόρων της ΝΔ. Παράλληλα στην ΚΟ επικρατεί αναβρασμός και ο φόβος γενίκευσης των αντιδράσεων προκαλεί πονοκεφάλους στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Ρηγίλλης, σε μια χρονική στιγμή που τα φαινόμενα εσωκομματικής αμφισβήτησης κλιμακώνονται καθημερινά.

Η κατάσταση στις περισσότερες τοπικές οργανώσεις της ΝΔ είναι εκτός ελέγχου. Η ηττοπάθεια κυριαρχεί και όλοι αναζητούν «αποδιοπομπαίους τράγους». Κυριολεκτικά βρίσκει την πλήρη δικαίωσή της η φράση «ο σώζων εαυτόν σωθήτω». «Ντρέπομαι να λέω ότι είμαι ΝΔ. Σε λίγο δεν θα μπορούμε να περπατάμε στον δρόμο» είπε στην προχθεσινή επεισοδιακή Νομαρχιακή Οργάνωση της ΝΔ στη Βορειοανατολική Αττική ο «γαλάζιος» κοινοτάρχης Σταμάτας κ. Στ.Κριεμάδης.

Το βαρύ κλίμα που υπάρχει στη ΝΔ περιέγραψε και ο βουλευτής Β΄ Αθηνών κ. Αργ.Ντινόπουλος – ο οποίος διερωτήθηκε αν υπάρχει έλλειμμα στην κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης- αναφέροντας το εξής ενδεικτικό παράδειγμα: «Χθες σε ένα καφενείο μού είπαν την πολύ απλή κουβέντα: “Ελάτε στη θέση μας!”. Ήρθαμε στη θέση του απλού Ελληνα; Πόσο τον πείσαμε ότι ενδιαφερόμαστε περισσότερο για το δικό του πρόβλημα και λιγότερο για τη δική μας πολιτική καριέρα;».

Οι αντιδράσεις των βουλευτών που διαμαρτύρονται για πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά και για τη συμπεριφορά ορισμένων υπουργών, διοικητών ΔΕΚΟ, γενικών γραμματέων υπουργείων και περιφερειαρχών, σε συνδυασμό με τη σκληρή κριτική των συνδικαλιστών της ΔΑΚΕ για την οικονομική πολιτική αλλά και το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ, συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα. «Μεταφέρουμε την απογοήτευση που εισπράττουμε από τις περιοδείες μας στην επαρχία και τις συνομιλίες μας με οργανωμένους οπαδούς» αναφέρει βουλευτής της Β΄ Αθηνών, ενώ άλλος συνάδελφός του από την περιφέρεια σημειώνει: «Νομίζω ότι ζούμε σε εικονική πραγματικότητα».

Η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία διευκρίνισε ότι με τον χαρακτηρισμό «καβαλημένα καλάμια» που χρησιμοποίησε προχθές σε κομματική σύναξη δεν εννοούσε υπουργούς, αλλά διοικητές ΔΕΚΟ, τόνισε με έμφαση στον City FΜ, για την γκρίνια των κομματικών στελεχών: «Το κόμμα πρέπει να είναι ένας πολύ ζωντανός μηχανισμός. Ένας μηχανισμός που να εισακούεται και να είναι μεταφορέας μηνυμάτων, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω». Για μεγάλη δοκιμασία που περνάει το κυβερνών κόμμα μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κ. Π.Παναγιωτόπουλος, ενώ ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Π. Δούκας εμφανίστηκε καθησυχαστικός σημειώνοντας: «Δεν θα έλεγα ότι βράζει η κοινωνία, αλλά υπάρχουν δικαιολογημένα παράπονα». Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Β.Μαγγίνας παραδέχθηκε ότι υπάρχει αποσυσπείρωση της ΝΔ και δημιουργείται μια οξύτητα. «Η κοινωνία είναι θυμωμένη για κάποια πράγματα, και δικαίως είναι θυμωμένη. Υπάρχει και οργή, υπάρχει και βαθιά πίκρα, ο κόσμος περιμένει και θέλει, καμία αντίρρηση σε όλα αυτά, και γι΄ αυτό το ΠαΣοΚ είναι μπροστά στις μετρήσεις».

Μια άλλη άποψη εκφράζει ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Κ. Τασούλας, ο οποίος θεωρεί ότι το παιχνίδι τους επόμενους μήνες θα κριθεί από την ανταπόκριση της ΝΔ στις επίμονες φωνές των πολιτών. «Αυτή τη στιγμή υπάρχει επίμονος μονόλογος των πολιτών,που μας ζητάνε να συνέλθουμε και να κινηθούμε αποφασιστικά και αποτελεσματικά» σημειώνει. Πιο επιθετική πολιτική ζήτησε ο υπουργός Παιδείας κ. Ευρ.Στυλιανίδης, ο οποίος ύστερα από εκδήλωση της εφημερίδας «Απογευματινή» τόνισε ότι η κομματική βάση απαιτεί νέο άνοιγμα, αντεπίθεση και ανάδειξη του κυβερνητικού έργου, το οποίο είναι μεγάλο και δεν έχει φανεί, και διευκρίνισε: «Δεν σχηματοποιείται ρεύμα υπέρ της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς δεν έχει καταφέρει ακόμη να διαμορφώσει πειστική εναλλακτική πρόταση». Ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Αρ.Σπηλιωτόπουλος αναγνώρισε το δικαίωμα της κομματικής βάσης να διαμαρτύρεται. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε τη βάση μας. Αν είμαστε κυβέρνηση, το οφείλουμε σε όλους αυτούς» είπε, ενώ ο υπουργός Μεταφορών κ. Κ.Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι «από τη στιγμή που υπάρχει απλωμένος τραχανάς είναι λογικό να υπάρχουν αντιδράσεις».

Διευρύνεται η διαφορά υπέρ του ΠαΣοΚ

Διευρύνεται το προβάδισμα του ΠαΣοΚ έναντι της ΝΔ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της εταιρείας GΡΟ η οποία διεξήχθη για λογαριασμό της εκπομπής «Ανατροπή» του κ. Ι. Πρετεντέρη. Στην πρόθεση ψήφου, η διαφορά αυξήθηκε στις 4,1 μονάδες (έναντι 1,4 κατά την προηγούμενη μέτρηση τον Οκτώβριο), ενώ ο ΣΥΝ διατηρείται σε διψήφιο ποσοστό.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου το ΠαΣοΚ προηγείται με 30,2% έναντι 26,1% της ΝΔ και ακολουθούν ο ΣΥΝ με 10,2%, το ΚΚΕ με 7%, ο ΛΑΟΣ με 5,6% και οι Οικολόγοι-Πράσινοι με 2,8%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται σε 9,6%. Στην παράσταση νίκης το ΠαΣοΚ έχει περάσει μπροστά με 50,5% έναντι 35,3% της ΝΔ. Στην προηγούμενη μέτρηση η ΝΔ ήταν μπροστά με 41,5% έναντι 39,2% του ΠαΣοΚ. Στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο κ. Κ. Καραμανλής εξακολουθεί να προηγείται με 41% έναντι 34,5% του κ. Γ. Παπανδρέου. Το 23,7% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ουδείς εκ των δύο είναι κατάλληλος.

Στη δημοσκόπηση για την πρόθεση ψήφου στις ευρωεκλογές του Ιουνίου το ΠαΣοΚ διευρύνει περισσότερο τη διαφορά του. Ενώ στην προηγούμενη μέτρηση του Οκτωβρίου η διαφορά ήταν μόλις 0,3%, στη νέα μέτρηση η διαφορά αυξάνεται σε 2%. Συγκεκριμένα, αν την επόμενη Κυριακή διεξάγονταν ευρωεκλογές, το ΠαΣοΚ θα συγκέντρωνε 28,5%, η ΝΔ 26,5%, ο ΣΥΝ 13%, το ΚΚΕ 7,9%, ο ΛΑΟΣ 7,1% και οι Οικολόγοι – Πράσινοι 3,8%.

Make a Comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

Αρέσει σε %d bloggers: