ΒΑΤΟΠΕΔΙΟ: Δεν άνοιξαν ακόμα όλοι οι λογαριασμοί για να φανεί τι κρύβουν

Posted on 4 Δεκεμβρίου, 2008. Filed under: Αγιον Όρος, Δημοσκοπήσεις, Διαφθορά, Καραμανλής Κώστας, Νέα Δημοκρατία, Οικονομία, ΠΑΣΟΚ, Παπανδρέου Γιώργος, Πολιτική, Σκάνδαλα | Ετικέτες: |

Αρον-άρον λουκέτο στην εξεταστική
Ο Μπασιάκος είπε ότι ο Ρουσόπουλος του τηλεφώνησε για τη μονή μόλις ανέλαβε
Ο Μπέζας έδειξε τον Δούκα για την παραίτηση από τη δίκη της Ξάνθης
Με διαδικασία-εξπρές και τελευταία την κατάθεση, σήμερα, του Θ. Ρουσόπουλου, κλείνει η Ν.Δ. την εξεταστική και ετοιμάζεται για το πόρισμα. Ο Ευ. Μπασιάκος είπε ότι ο Θ. Ρουσόπουλος του είχε τηλεφωνήσει για το Βατοπέδι. Ο Α. Μπέζας παραδέχτηκε ότι αν το Δημόσιο δεν είχε παραιτηθεί από τη δίκη, δεν θα γίνονταν οι ανταλλαγές.

ΑΠΟΨΕΙΣ
Το λουκέτο δεν την κλείνει

Κλείνουν την εξεταστική χωρίς τους λογαριασμούς!
Της ΑΛΙΚΗΣ ΜΑΤΣΗ
Με διαδικασίες εξπρές η πλειοψηφία της Ν.Δ. στην εξεταστική επιτροπή σπεύδει σήμερα να κλείσει τις εργασίες της, με τελευταίο μάρτυρα τον τέως υπουργό Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλο.

Ρουσόπουλος και τέλος η εξεταστική (στη φωτογρ. από παλαιότερη συνεδρίαση για την εξέταση Ψωμιάδη)

Κι αυτό, ενώ σήμερα αναμένονται τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τους τελικούς αποδέκτες των επιταγών της μονής ύψους 6 εκατ. ευρώ, που μπορεί να δείχνουν διακίνηση μαύρου πολιτικού χρήματος, και ενώ δεν έχουν ανοίξει πλήρως οι λογαριασμοί εταιρειών του Βατοπεδίου, όπως της Rassadel και της Madeus.

Προκειμένου να «προστατεύσει» τον βαλλόμενο τέως υπουργό Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλο, η κυβερνητική πλειοψηφία προγραμμάτιζε να τον βάλει να καταθέσει χθες μετά τα μεσάνυχτα, στη λογική τού «αυτή την πρακτική ακολουθήσαμε μέχρι σήμερα», αλλά και «πρέπει να έχουμε χρόνο για τη σύνταξη του πορίσματος». Τελικά, μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε και μετά και από δική του επιθυμία, επελέγη να καταθέσει σήμερα το πρωί ο τέως υπουργός Επικρατείας.

Κανείς όμως εκ των Χρ. Μαρκογιαννάκη, προέδρου της εξεταστικής, και Π. Παναγιωτόπουλου, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ν.Δ., δεν έδωσε πειστική απάντηση για το πώς η επιτροπή θα προχωρήσει στη σύνταξη πορίσματος, δίχως να έχει στην κατοχή της και τα παραπάνω οικονομικά στοιχεία.

Η στερεότυπη απάντηση και των δύο ήταν πως η επιτροπή δεν μπορεί να βρίσκεται αενάως εν ενεργεία εν αναμονή των λογαριασμών, που μπορεί να αποσταλούν στο Κοινοβούλιο και έπειτα από έξι μήνες…

Μάλιστα, ο κ. Μαρκογιαννάκης ανακοίνωσε χθες στην επιτροπή ότι η κυπριακή επιτροπή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος αρνείται να ανοίξει τους λογαριασμούς της Rassadel και της Madeus. Κατόπιν τούτου, μόλις χθες ζητήθηκε δικαστική συνδρομή για το θέμα, 35 μέρες μετά την έναρξη των εργασιών της επιτροπής, την ίδια μέρα με τη λήξη, επί της ουσίας, των εργασιών της.

Ο κ. Μαρκογιαννάκης επιχείρησε, βεβαίως, να χρυσώσει το χάπι, λέγοντας πως, άμα τη λήψει των στοιχείων από την Τράπεζα της Ελλάδος και αφού μελετηθούν οι ογκώδεις φάκελοι, θα γίνει εμβόλιμη συνεδρίαση της εξεταστικής. Παρά ταύτα, η άποψή του είναι πως δεν είναι δουλειά της εξεταστικής το άνοιγμα των λογαριασμών, αλλά του εισαγγελέα, του Πατριαρχείου και της επιτροπής Γκρόζου για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Στο ερώτημα αν προκύπτουν στοιχεία για τη διακίνηση μαύρου πολιτικού χρήματος, απάντησε χαμογελαστός: «Αν υπάρχουν θα το δούμε. Η Βουλή δεν κλείνει ποτέ».

Το ΠΑΣΟΚ, πάντως, κατήγγειλε την κυβερνητική πλειοψηφία, αφ’ ενός γιατί δεν δέχτηκε την εξέταση και άλλων μαρτύρων και αφ’ ετέρου ότι «δεν ενδιαφέρεται για το άνοιγμα όλων των ύποπτων λογαριασμών και την αποκάλυψη της διακίνησης ύποπτων χρηματικών ποσών».

Πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. καταψήφισαν από κοινού την πρόταση του βουλευτή του ΛΑΟΣ Θ. Πλεύρη να κληθούν ως μάρτυρες ο διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του πρωθυπουργού Γ. Αγγέλου και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου. *


Λευκωσία: Εμείς τους ανοίγουμε
Του ΦΑΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ
ΟΙ κυπριακές αρχές απέρριψαν ισχυρισμούς του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γρηγόρη Νιώτη, που μετέδωσε χθες η ΝΕΤ, ότι η κυπριακή αρχή ενάντια στο ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος ανακοίνωσε πως δεν πρόκειται να ανοίξει τους λογαριασμούς των εταιρειών Rassadel και Madeus, παρ’ ότι της ζητήθηκε από την ελληνική ομόλογη επιτροπή. Οι ίδιες πηγές επισήμαναν ότι η ίδια Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης είχε ζητήσει από τις ελληνικές αρχές ενημέρωση για την υπόθεση. Είχε επίσης εκφράσει προθυμία για πλήρη συνεργασία με τις ελληνικές αρχές για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΚΑΙ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΙ ΠΕΤΑΞΑΝ ΚΑΙ ΧΘΕΣ ΤΟ ΜΠΑΛΑΚΙ Ο ΕΝΑΣ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟ
Νέο γαϊτανάκι αλληλοκαρφωμάτων
Της ΑΛΙΚΗΣ ΜΑΤΣΗ
Χθες συνεχίστηκε το γαϊτανάκι των αλληλοκαρφωμάτων μεταξύ των υπουργών, πρώην και νυν, της Ν.Δ. Ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ε. Μπασιάκος αποκάλυψε ότι ο πρώην υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος του είχε τηλεφωνήσει μετά από τηλεφώνημα του Εφραίμ για την υπόθεση, λίγες μόνο μέρες αφότου ο κ. Μπασιάκος ανέλαβε τα υπουργικά του καθήκοντα.
Ο νυν υφυπουργός Οικονομίας Α. Μπέζας «έδειξε» τον Π. Δούκα, αφού είπε επί της ουσίας ότι αν το Δημόσιο δεν είχε παραιτηθεί από τη δίκη της Ξάνθης δεν θα μπορούσαν να γίνουν ανταλλαγές. *

ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ ΔΙΝΕΙ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ
Τον πήρε η μπάλα εν τη ρύμη του λόγου

Το «ενδιαφέρον» του πρώην υπουργού Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλου για το Βατοπέδιο, αποκάλυψε στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, εν τη ρύμη του λόγου του, αλλά και διά της μαιευτικής μεθόδου, ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ε. Μπασιάκος. Εκτός αυτού, ο πρώην υπουργός «έδειξε» τον πρώην υφυπουργό Οικονομίας Π. Δούκα, αλλά και την ηγεσία της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, ενώ κάρφωσε και τον νομάρχη Π. Ψωμιάδη, λέγοντας ότι ουδέποτε του κοινοποιήθηκε η επιστολή του.

Ο και κουμπάρος του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, θεωρώντας ότι θα τον ρωτούσαν έτσι κι αλλιώς, είπε από την αρχή : «Με πήρε τηλέφωνο κάποια στιγμή ο Θ. Ρουσόπουλος και μου είπε ότι έχουν έρθει οι φορείς και φωνάζουν. Μου είπε ακόμη ότι «με πήρε τηλέφωνο ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου και μου είπε ότι έχουν πρόβλημα αντιδικίας εκεί και μπορεί κάποια στιγμή να ζητήσουν να έρθουν να σε δουν»».

Απαντώντας αργότερα σε ερωτήσεις του Γρ. Νιώτη (ΠΑΣΟΚ) αποκάλυψε ότι το τηλεφώνημα Ρουσόπουλου του έγινε μετά το τέλος Σεπτεμβρίου, λίγο αφότου ανέλαβε υπουργός, στις 23 Σεπτεμβρίου του 2004. Υπενθυμίζεται ότι η συνάντηση Ρουσόπουλου με φορείς της περιοχής Ξάνθης είχε γίνει στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2004. Συνεχίζοντας ο κ. Μπασιάκος αποκάλυψε ότι σε κάποια άλλη ευκαιρία που συνάντησε τον κ. Ρουσόπουλο του το είπε (σ.σ. ότι είχε συναντήσει τον Μητροπολίτη Ξάνθης Παντελεήμονα). «Δεν υπήρχε ιδιαίτερος λόγος, ούτε καμία πίεση. Και τον κ. Καλαντζή έχω ενημερώσει κατά καιρούς και άλλους υπουργούς για κάποια θέματα που τους ενδιαφέρουν». Πάντως, ο κ. Μπασιάκος θεώρησε ως απαρχή του προβλήματος την υπουργική απόφαση Φωτιάδη, με την οποία παραχωρήθηκε η λίμνη Βιστονίδα στη μονή, ενώ, απεκδυόμενος των δικών του ευθυνών, είπε ότι τα πάντα ήταν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών, κοινώς του κ. Δούκα. Για να αιτιολογήσει δε τα πεπραγμένα του σημείωσε ότι «ουδέποτε εκφράστηκε επιφύλαξη επί των αποφάσεων αυτών ούτε από την ΚΕΔ, ούτε από οποιαδήποτε υπηρεσία, ούτε από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση».


Ο ΔΟΥΚΑΣ ΞΕΜΕΙΝΕ ΑΠΟ ΚΑΡΦΩΜΑ
Δεν είδε δεν άκουσε και όλους τους αθώωσε

Απάντες αθώοι. Ουδείς ενήργησε με δόλο και ως εκ τούτου πρόκειται για μια πολύ σοβαρή υπόθεση μεν, όχι για σκάνδαλο δε.

Τάδε έφη Π. Δούκας, ο μοναδικός εκ των νυν και πρώην υπουργών της Ν.Δ. που δεν φαίνεται, τουλάχιστον από τα πρακτικά που είχαν εκδοθεί έως μετά τα μεσάνυχτα, να κάρφωσε συναδέλφους στη νυν ή τις πρώην κυβερνήσεις της Ν.Δ., αντιθέτως φρόντισε διά των λεγομένων του να απαλλάξει και τους υπουργούς των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφόρηση από το ΠΑΣΟΚ, τελικά ο κ. Δούκας «κάρφωσε» τον Ε. Μπασιάκο λέγοντας πως η πρωτοβουλία για την έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ) για την ανταλλαγή του νερού της λίμνης με ακίνητα του Δημοσίου ανά την Ελλάδα, αρμοδιότητας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ήταν του κ. Μπασιάκου.

Σημειώνεται, πάντως, ότι ο τότε υφυπουργός και νυν υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλ. Κοντός, που ως εκ της αρμοδιότητάς του είχε συνυπογράψει την ΚΥΑ, είχε δηλώσει στην εξεταστική ότι η πρωτοβουλία ήταν του υπουργείου Οικονομικών. Αυτή, δεν ήταν και η μοναδική αντίφαση στην οποία υπέπεσε ο Π. Δούκας, σε σχέση με όσα χθες το πρωί είχε πει ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ε. Μπασιάκος. Ενώ ο δεύτερος είχε πει ότι όλα έγιναν με πρωτοβουλία της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, ο κ. Δούκας απεφάνθη ότι ήταν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών να ανατεθούν στην ΚΕΔ οι ανταλλαγές της λίμνης με ακίνητα του Δημοσίου, λόγω των πιέσεων από τους κατοίκους της Ξάνθης. Οπως, σε αντίθεση και πάλι με τον κ. Μπασιάκο, είπε ότι ο ίδιος δεν ήταν εις γνώση ότι υπήρχε και η εναλλακτική λύση των πλειστηριασμών, καθώς δεν είχε σχετική εναλλακτική πρόταση από την ΚΕΔ. Εδωσε, ωστόσο, άφεση αμαρτιών και στον κ. Μπασιάκο, λέγοντας πως «μια τέτοια ανταλλαγή θα ήταν μια απόλυτα νόμιμη και συνετή πράξη. Αν τυχόν έγιναν οποιεσδήποτε παρατυπίες ή παρανομίες ή αξιόποινες πράξεις από οποιονδήποτε δημόσιο υπάλληλο, λειτουργό ή ιδιώτη, αυτός θα λογοδοτήσει στη Δικαιοσύνη». Κατά τα λοιπά και σε ό,τι τον αφορά, δεν δέχτηκε πιέσεις ή τηλεφωνήματα από κανέναν, του Θ. Ρουσόπουλου συμπεριλαμβανομένου, δεν γνώριζε για τη δίκη στην Ξάνθη, ούτε για την απόφαση του ΣτΕ.


Λιάπης, Μαγγίνας: Δεν καρφώσαμε
Λιάπης και Μαγγίνας επιχείρησαν χθες να πείσουν ότι δεν υπήρξαν αλληλοκαρφώματα υπουργών στην εξεταστική. «Τα όσα γράφονται και λέγονται απέχουν πολύ από την πραγματικότητα και όσοι επιχειρούν να δώσουν σε αυτά διαστάσεις εσωκομματικών αντιπαραθέσεων ή τριβών δεν προσφέρουν στο έργο της εξεταστικής επιτροπής», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού. «Δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα όποια ερμηνεία επιχειρεί να εμφανίσει αποσπάσματα της χθεσινής κατάθεσής μου στην εξεταστική επιτροπή ως αντιπαράθεση με προκατόχους μου στην κυβέρνηση», δήλωσε και ο Β. Μαγγίνας.

ΜΠΕΖΑΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟΝ ΔΟΥΚΑ
Αν δεν είχε συναινέσει το Δημόσιο…

Εμμεσα καρφιά κατά του πρώην υφυπουργού Οικονομίας και νυν Εξωτερικών Π. Δούκα, και όχι μόνο, έριξε ο υφυπουργός Οικονομίας Αντ. Μπέζας.

Για τον Π. Δούκα ήταν απολύτως σαφής, δίχως πάντως να τον κατονομάσει. Είπε δηλαδή πως αν το Δημόσιο δεν είχε συναινέσει στη μη έκδοση απόφασης από τη δίκη στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ροδόπης, «δεν θα μπορούσαν να γίνουν οι ανταλλαγές». Την απόφαση παραίτησης του Δημοσίου από τη δίκη είχε ως εκ της αρμοδιότητός του λάβει ο κ. Δούκας.

Εξ ου και ο κ. Μπέζας, ερωτηθείς τι διημείφθη στη συνάντησή του με τον εκλεγόμενο στη Χαλκιδική βουλευτή της Ν.Δ. Γ. Βαγιωνά, τον Ιούλιο του 2007, απάντησε πως τον παρέπεμψε στον κ. Δούκα. Ωστόσο, τα έμμεσα πυρά του υφυπουργού Οικονομίας στράφηκαν και κατά πάντων των υπουργών που αναμίχθηκαν στην έκδοση αποφάσεων. «Ο όποιος υπουργός, είπε, μπορούσε να ανακαλέσει προηγούμενη απόφασή του, δίχως προηγούμενες γνωμοδοτήσεις».

Οσο για την ανάκληση των υπουργικών αποφάσεων έως το 2003, στην οποία ο ίδιος προχώρησε, θεώρησε ότι «με αυτήν επηρεάζεται και το κύρος των συμβολαίων ανταλλαγής με τη μονή, καθώς και των περαιτέρω μεταβιβάσεων».


Παρέμβαση
Μπορεί και τρία στα τρία
Τρεις είναι οι λόγοι που η Ν.Δ. κλείνει εσπευσμένα τις εργασίες της εξεταστικής επιτροπής σήμερα:

* Θέλει, προφανέστατα, πάση θυσία να φύγει το θέμα από τα πρωτοσέλιδα, καθώς είναι σαφές στα στελέχη της παράταξης ότι βλάπτει σοβαρά την επικοινωνιακή και ενδεχομένως, στο άμεσο ή απώτερο μέλλον, εκλογική τους υγεία.

* Επιθυμεί να δουν το φως της δημοσιότητας όσο το δυνατόν λιγότερα στοιχεία από το άνοιγμα των λογαριασμών της μ,ονής και των τελικών αποδεκτών των επιταγών που εξέδωσε το Βατοπέδι, εις διαταγήν εμού του ιδίου. Ευελπιστεί κοινώς ότι ισχύει η ρήση του επίτιμου προέδρου της Κ. Μητσοτάκη, ότι στην Ελλάδα όλα ξεχνιούνται μέσα σε δύο χρόνια.

* Ενας τρίτος λόγος, που κυρίως λέγεται από στελέχη του ίδιου του κόμματος στους διαδρόμους της Βουλής, είναι πως επιθυμούν να προσέλθει ο πρωθυπουργός αύριο, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στο Κοινοβούλιο, ελεύθερος του βάρους του Βατοπεδίου.

Ο,τι από τα τρία και αν ισχύει, ή και τα τρία, όποιες μεθοδεύσεις κι αν ακολουθηθούν, το βέβαιο είναι, ή τουλάχιστον θα ‘πρεπε να είναι, ότι από το συγκεκριμένο σκάνδαλο η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν θα ξεφύγει αβρόχοις ποσί.

Α.Ε.Μ.


Της Βουλής
Με το βαμβάκι
Της ΝΤΟΡΑΣ ΝΤΑΪΛΙΑΝΑ
Με το βαμβάκι έδωσε τον Θ. Ρουσόπουλο χθες ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Μπασιάκος. Και είναι ο πρώτος, σε υπουργικό επίπεδο, που το πράττει. Είναι, επίσης, ο πρώτος που ανέδειξε τον κυβερνητικό συντονισμό στη σκανδαλώδη ανταλλαγή της λίμνης Βιστονίδας με τα ακίνητα φιλέτα. Και δεν το έκανε μόνο με την αποκάλυψη του δελτίου Τύπου που εξέδωσε τότε το υπουργείο για να πει ο διπρόσωπος κ. Κοντός στους ψηφοφόρους του στη Θράκη ότι «μετά από συντονισμένους κυβερνητικούς χειρισμούς» σας επιστρέφουμε τη λίμνη. Το έπραξε με την έμμεση μεν, σαφή δε αποκάλυψη της συνεργασίας του με τον κ. Ρουσόπουλο προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίτημα των κατοίκων της Ξάνθης για επιστροφή της Βιστονίδας και του Εφραίμ να τελειώσει η «αντιδικία» της Μονής με τους κατοίκους. Και πώς αλλιώς, πέραν των ανταλλαγών, θα επιτυγχανόταν αυτό όταν -όπως είπε- ο Π. Δούκας τού ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για την… εξαγορά από τους Βατοπεδινούς της λίμνης που τους είχαν χαρίσει; Τι άλλο σηματοδοτεί το γεγονός ότι ο Θ. Ρουσόπουλος του τηλεφώνησε αμέσως μετά τον διορισμό του ως υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, για να του μεταφέρει το αίτημα των κατοίκων της περιοχής που τον είχαν συναντήσει στις 6 Σεπτεμβρίου 2006, αλλά και του Εφραίμ; Και όταν ο κ. Μπασιάκος ενημέρωσε τον κ. Ρουσόπουλο ότι έχει παραπέμψει στις αρμόδιες υπηρεσίες το θέμα, του… έκρυψε το σχέδιο για ανταλλαγές; Μόνο αφελείς το πιστεύουν αυτό.Κι όμως, ο Θ. Ρουσόπουλος έχει πει ότι για τις ανταλλαγές έμαθε το 2008. Εν ολίγοις, αν και προσεκτικός ο κ. Μπασιάκος, που αποτελεί ένα από τα πιο εκτεθειμένα πιόνια στην εξύφανση του σκανδάλου, αν και «ξεφόρτωσε» τις ευθύνες του στους υπηρεσιακούς παράγοντες, στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και στην ΚΕΔ, δεν απέφυγε να δείξει προς Μαξίμου.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 04/12/2008

Make a Comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

Αρέσει σε %d bloggers: