Κινεζικός …διεθνισμός

Posted on 4 Δεκεμβρίου, 2008. Filed under: Αβραμόπουλος Δημήτρης, Αλαβάνος Αλέκος, ΚΚΕ, Νέα Δημοκρατία, Παπαρήγα Αλέκα, Πολιτική, Σκάνδαλα | Ετικέτες: |

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ
Η μάχη που έδωσε η Αριστερά κατά του ξεπουλήματος του εμπορευματικού σταθμού στο λιμάνι του Πειραιά θα ήταν η τελευταία και ενδοξότερη σελίδα του Πελοποννησιακού πολέμου -αν δεν είχε κηρύξει τη λήξη του ο δήμαρχος Αβραμόπουλος. (Το θυμόμαστε; Μάλλον όχι, αν κρίνω από το ότι φέρεται, λέει, ως ένας εκ των πιθανοτέρων για μέλλων πρωθυπουργός – οπότε και θα υπογράψει, υποθέτω, ανακωχή με τον Ιμπραήμ. Ούτε αυτή υπεγράφη ποτέ, εξ όσων γνωρίζω). Από την εποχή που οι Σπαρτιάτες κατεδάφισαν τα Μακρά Τείχη υπό τον ήχο αυλών κι η αφήγηση του Ξενοφώντα δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (οπότε δόθηκε επιτέλους και κάποια μπροστάντζα για την επικείμενη ανοικοδόμηση) είχαμε να δούμε στον Πειραιά τέτοιαν ένταση. Το ότι τούτη τη φορά αποβιβάστηκαν Κινέζοι δεν αλλάζει τα πράγματα: Βρισκόμαστε σε συνθήκες «παγκοσμιοποίησης», ως γνωστόν -γεγονός που επέτρεψε στην Αριστερά να εκπροσωπήσει πια όχι μόνο τους Αθηναίους, αλλά εν συνόλω τους Ελληνες.Οχι όλη η Αριστερά, εννοείται. Μόνον η ελλιπώς διεθνιστική. Γιατί το όραμα του αδερφωμένου παγκόσμιου προλεταριάτου δέσμευσε την κ. Παπαρήγα και την ανάγκασε να δηλώσει, ενώπιον του Κινέζου προέδρου και εις μνήμην των εκατομμυρίων καταπιεσμένων, εξεγερμένων και εκτοπισμένων ή σφαγμένων αγροτών καθ’ όλη την κινεζική επικράτεια, ότι «εμείς τα έχουμε με το ελληνικό κράτος, αυτό πουλάει». Κατά τα άλλα, «άμα πουλάς, κάποιος θα αγοράσει». Αγνοώ αν οποιοσδήποτε, Ιησουίτης ιεραπόστολος στην Κίνα απετόλμησε να εφαρμόσει με τέτοια παρρησία την καζουιστική. Είμαι όμως βέβαιος ότι τόσο σκληρή μάχη δεν έδωσαν οι σταλινικοί ούτε κατά του Γερμανού – κι ότι το να κάνεις τον Κινέζο είναι ορθόδοξη πρακτική κι όχι μαοϊκή, όπως θα νόμιζε κάποιος άσχετος.

Αντιθέτως, ο πρόεδρος Αλαβάνος απουσίασε «ηχηρά» από τις επίσημες παράτες (συναντήσεις με τον Κινέζο πρόεδρο κ.λπ.), όπου θα υποχρεωνόταν ίσως να βάλει γραβάτα καταστρέφοντας το image του, και προτίμησε, όπως και η Ρόζα Λούξεμπουργκ άλλωστε, να βρεθεί στην πορεία των λιμενεργατών -στους οποίους και απηύθυνε πύρινο λόγο. Θα περιμένω να τον αναλύσει η Ζακλίν ντε Ρομιγί κι ώς τότε θα σχολιάσω το ελάχιστο θραύσμα του που αναμετέδωσαν τα δελτία. Επρόκειτο για μια φράση όλη κι όλη: «Ο ΟΤΕ στους Γερμανούς, η «Ολυμπιακή» στο Κατάρ, τα λιμάνια στους Κινέζους. Στην Ελλάδα τι απομένει;»

Θα υποθέσω, για να μην τον αδικώ, ότι ο υπόλοιπος λόγος του κ. Αλαβάνου ισοδυναμούσε με εκτενή υπομνηματισμό αυτής της φράσης -βασισμένον στις καλύτερες παραδόσεις της Αριστεράς. (Ο Γκράμσι, λένε, μιλούσε αναλυτικά, αναπτύσσοντας συλλογισμούς χαμηλόφωνα: οι φασίστες στο Κοινοβούλιο σώπαιναν, παραδόξως, όσο μιλούσε…). Ειδάλλως το απειλημένο από την ανεργία, λεηλατημένο απ’ τα τελεσίτι και τα ριάλιτι, απελπισμένο ακροατήριο είναι δυνατόν να ακούσει στην εν λόγω φράση κάτι σαν το «Η Ελλάδα στους Ελληνες» -ή και τίποτα χειρότερο, χτύπα ξύλο! Θυμίζω πάντως, καλού-κακού, ότι το πρώτο που έσπευσε να δηλώσει η κυβέρνηση, είναι ότι η νέα εταιρεία δεν θα προσλαμβάνει Κινέζους αλλά Ελληνες. Λίγοι μόνο μανδαρίνοι θα κυκλοφορούν, λέει, ανάμεσα στις στρατιές των καλοπληρωμένων κι ασφαλισμένων ιθαγενών. Θυμίζω, επίσης, ότι Ελληνες πολίτες διαμαρτυρήθηκαν πρόσφατα για τους άθλιους καταυλισμούς όπου στοιβάζονται οι λαθρομετανάστες -και αυτό το ακούσαμε ευχάριστα. Θα παραμέναμε μάλιστα ευχαριστημένοι, αν δεν είχε προστεθεί ακαριαία η διευκρίνιση: Δεν διαμαρτύρονταν οι συμπολίτες μας για λογαριασμό των εξαθλιωμένων μεταναστών, ζητούσαν απλώς να πάνε οι καταυλισμοί αλλού, να μην είναι πλάι στα σπίτια τους. Προλετάριοι όλων των χωρών, φαγωθείτε.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 03/12/2008

Make a Comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

Αρέσει σε %d bloggers: