Η κυβέρνηση σε λήθαργο

Posted on 20 Δεκεμβρίου, 2008. Filed under: Αστυνομική βία, ΑΛΕΞΗΣ, Ανάπτυξη, Ανασχηματισμός, Διαδηλώσεις, ΗΠΑ | Ετικέτες: |

ΝΕΥΡΙΚΗ κόπωση και υπερένταση επικρατεί στην κοινωνία. Ο φόνος του 15χρονου Αλέξανδρου λειτούργησε ως καταλύτης στην αφύπνιση των συνειδήσεων και ήταν επόμενο, μέσα στο γενικό κοινωνικό-οικονομικό κλίμα, να προκαλέσει πάσης φύσεως αντιδράσεις: Από τις ειρηνικές καθιστικές των μαθητών ώς τις εκτεταμένες βιαιότητες.
ΕΞΕΡΡΑΓΗ η βραδυφλεγής βόμβα. Χρόνια προβλήματα, που ταλαιπωρούν την ελληνική οικογένεια και πόσω μάλλον τη νεολαία, βρήκαν διέξοδο με τις μαζικές κινητοποιήσεις των νέων και ταυτόχρονα έδωσαν την αφορμή σε ορισμένες ομάδες να δράσουν βίαια, προκαλώντας εκτεταμένες ζημίες. Αναστατώθηκε η ζωή στις πόλεις, ιδίως στην Αθήνα και ο δήμος δεν ακολουθεί τις εορταστικές παραινέσεις του δημάρχου του.

Η ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ της κυβέρνησης να κατανοήσει τις αντιδράσεις των νέων και να ερμηνεύσει τους λόγους για τους οποίους ξεχύθηκαν στους δρόμους, αλλά και η αβελτηρία της κρατικής μηχανής να προλάβει τα επεισόδια, οδηγούν σε απόγνωση τους πολίτες. Η προκλητική στάση των αστυνομικών δυνάμεων απέναντι στους άοπλους, καλοπροαίρετους και φιλήσυχους νέους, κατά το πλείστον μαθητές, που εκδήλωναν ειρηνικά την οργή τους, δημιούργησε πρόσθετο ψυχολογικό πρόβλημα ακόμη και στους αμέτοχους πολίτες.

Ο ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΣ, σχετικά ανώδυνος, ευτυχώς, του νεαρού μαθητή στο Περιστέρι προσθέτει άλλον έναν λόγο για να μη νιώθουν ήρεμοι οι πολίτες. Ανεξιχνίαστη μέχρι στιγμής η υπόθεση, εντείνει, πάντως, την ανησυχία για το τι μπορεί να συμβεί από μια «κακιά ώρα». Παρέλυσε η Αστυνομία και στην περίπτωση αυτή και παρενέβη για τη συλλογή στοιχείων 14 ώρες μετά την ειδοποίησή της, ενώ θα έπρεπε να βρίσκεται συνεχώς σε εγρήγορση και να παρεμβαίνει αμέσως σε κάθε περίεργη ή ύποπτη περίπτωση.

ΠΟΙΟΣ ΦΤΑΙΕΙ; Ο αρμόδιος υπουργός έσπευσε να κατευνάσει τα πνεύματα και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκάλεσε ο τραυματισμός του νεαρού μαθητή. Κάτι περίπου παρόμοιο με την αντίδρασή του και στην περίπτωση του φόνου του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Η κυβέρνηση δείχνει (και είναι;) παράλυτη απέναντι στα όσα συμβαίνουν στον τόπο και ανίκανη να εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών σε όσα λέει και πράττει.

ΤΗΝ ΩΡΑ που ήταν στο κορύφωμά τους τα επεισόδια χθες στο κέντρο της Αθήνας, μετά την ειρηνική πανσπουδαστική συγκέντρωση και τα οποία μετέδιδαν «ζωντανά» ορισμένα τηλεοπτικά δίκτυα, την ώρα που πνιγόταν η πόλη από τα δακρυγόνα και τους καπνούς, εκείνη την ώρα βρήκε ο πρωθυπουργός να βγει στα κρατικά κανάλια, διακόπτοντας το πρόγραμμά τους για να εξαγγείλει μέτρα υπέρ των ξενοδόχων! Αν αυτό δεν είναι αναλγησία, προσβολή των πολιτών, αν αυτό δεν είναι απόδειξη ότι η κυβέρνηση δεν πήρε είδηση του τι συμβαίνει, τότε τι είναι; Μήπως πάλι ο κ. Καραμανλής δεν ενημερώθηκε και επομένως δεν είχε «πλήρη εικόνα»;

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 19/12/2008

Make a Comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

Αρέσει σε %d bloggers: