Τι (δεν) ξέρουμε για την εξέγερση

Posted on 20 Δεκεμβρίου, 2008. Filed under: Αστυνομική βία, ΑΛΕΞΗΣ, Διαδηλώσεις, Εξάρχεια, Κουκουλοφόροι, Νεολαία | Ετικέτες: |

Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Οταν ένα παιδί πέφτει νεκρό εξαιτίας του πυροβολισμού ενός αστυνομικού, το μόνο που καταλαβαίνει ο αστυνομικός για τον κόσμο ο οποίος βρίσκεται έξω από τη στολή του είναι πως τα πάντα είναι αναρχία. Οταν ένας κουκουλοφόρος μεγαλωμένος στις ομάδες των Εξαρχείων σπάει και καίει ό,τι βρει μπροστά του με λοστό, καδρόνι ή μολότοφ, το μόνο που καταλαβαίνει για τον κόσμο ο οποίος βρίσκεται έξω από την κουκούλα του είναι πως τα πάντα είναι κράτος. Το καραμπινάτο αυτό δίδυμο, που καταβροχθίζει τη δημοκρατία για πρωινό, έχει εκτραφεί στους κόλπους της ελληνικής κοινωνίας εδώ και πολλά χρόνια. Γενεές επί γενεών αστυνομικών έχουν τραβήξει πιστόλι και γενεές επί γενεών κουκουλοφόρων τα έχουν κάνει γης Μαδιάμ. Η διαφορά με τα γεγονότα των ημερών είναι ότι μπορεί τα ίδια να συνέβησαν για άλλη μία φορά, αλλά όσα συνέβησαν, συνέβησαν σε μια κατάσταση που κινείται, όπως κατά κόρον έχει τονιστεί, μεταξύ εξέγερσης και ανομίας.

Σε έκτακτες συνθήκες το παραδοσιακό δίδυμο της βίας μοιάζει να αποκτά καινούργια και πολύ πιο περίπλοκα χαρακτηριστικά. Οι μαθητές, οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί, οι νέοι, όπως και οι χιλιάδες πολίτες που πήραν (και δεν έχουν πάψει να παίρνουν) μέρος σε εκατοντάδες διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα εναντιώθηκαν με μαχητικότητα και σαφήνεια στον αυταρχισμό και την επιθετικότητα της αστυνομίας: η οργανωμένη βία τού ενός μέρους του διδύμου έγινε, επιτέλους, αντιληπτή σε μεγάλα στρώματα του πληθυσμού – ποτέ άλλοτε δεν παρουσιάστηκε μια τόσο μαζική καταγγελία της ένστολης αυθαιρεσίας. Στην οργανωμένη βία του άλλου μέρους του διδύμου ήρθαν να προστεθούν νέες ομάδες, με ανεξέλεγκτες κινήσεις και εντελώς απρόβλεπτη συμπεριφορά: απεγνωσμένοι και καταπιεσμένοι μετανάστες, που έτρεξαν να βρουν μια μπουκιά για την πείνα τους ή να διατρανώσουν την οργή τους για την πολλαπλή περιθωριοποίησή τους, πιτσιρικάδες δώδεκα ή δεκατεσσάρων ετών, παρακινημένοι από τη γενική αντάρα, καθώς και πλήθος πλιατσικολόγοι, παντελώς αγνώστων κατά τα άλλα στοιχείων. Ας μην παραλείψουμε πως απέναντι στους τελευταίους στάθηκε, με εξίσου εξημμένο πνεύμα, κάτι που είχαμε ξεχάσει: οι αγανακτισμένοι πολίτες.

Πώς θα εξηγήσουμε τη σύμπλεξη της οργανωμένης βίας των κουκουλοφόρων με την ανοργάνωτη (άναρχη και ανεξέλεγκτη) βία των μεταναστών, των τρελαμένων πιτσιρικάδων, των πλιατσικολόγων και των αγανακτισμένων πολιτών; Οι φυλές των Εξαρχείων θα είχαν κατά πάσαν πιθανότητα μείνει μόνες στο έργο τους αν δεν είχαν αλλάξει ραγδαία κατά τη διάρκεια του τελευταίου καιρού οι όροι της πολιτικής και κοινωνικής πραγματικότητας τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως. Τα έχουν, ήδη, πει πολλοί: η εργασιακή ανασφάλεια, η ανεργία, τα εισοδήματα κάτω από το επίπεδο της φτώχειας, οι στρατιές των απολυμένων, η αύξηση των αστέγων, οι μειώσεις των μισθών, η διόγκωση και, ταυτοχρόνως, ο προπηλακισμός της μετανάστευσης, καθώς και η ελαχιστοποίηση της καταναλωτικής δύναμης των νοικοκυριών προκαλούν αμέριστο φόβο και τρομερό θυμό σε κοινωνίες, στην κορυφή των οποίων ο χρηματιστηριακός πλούτος συσσωρεύεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς (κι όταν πάψει να συσσωρεύεται, οι κερδοσκόποι όχι μόνο μένουν ατιμώρητοι, αλλά δέχονται και υπεργενναία κρατική υποστήριξη). Υπό δεδομένες περιστάσεις η διάχυση του φόβου και του θυμού σε όλα τα επίπεδα είναι ευνόητο να πυροδοτήσει το τρομακτικό αποτέλεσμα που όλοι ζήσαμε.

Ο μόνος, ίσως, τρόπος για να αντιμετωπίσουμε τα νεόκοπα φαινόμενα είναι να σκεφτούμε ξανά και ξανά πάνω στα αίτια και στις ρίζες τους: να τα γνωρίσουμε και να τα καταλάβουμε βαθύτερα (γιατί σίγουρα δεν ξέρουμε παρά ελάχιστα γι’ αυτά) και αντί να αεροβατούμε με διάφορες λαϊκίστικες πολιτικές μυθολογίες, να καταλάβουμε τι ακριβώς έχουμε μπροστά μας και ποιοι τρόποι υπάρχουν για να το χειριστούμε. Σίγουρα, μόλις τώρα ξεκινάμε.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 19/12/2008

Make a Comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

Αρέσει σε %d bloggers: