Φοροφυγάδες σε βαθιά περίσκεψη

Posted on 20 Δεκεμβρίου, 2008. Filed under: Οικονομία, Φοροδιαφυγή, Φοροεπιδρομή, Φορολογία | Ετικέτες: |

Του Κωστα Λεονταριδη, Η Καθημερινή, 20/12/2008

Kατά κανόνα, οι καταχωρίσεις υπουργείων στον Τύπο αποσκοπούν στο να πείσουν το κοινό ότι έχει παραχθεί μεγάλο έργο, έστω κι αν οι πολίτες δεν το έχουν αντιληφθεί.

Εξαίρεση αποτελεί η καταιγιστική εκστρατεία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών που προσπαθεί να συνεγείρει το φιλότιμο του Ελληνα, καλώντας τον να πάψει να είναι φοροφυγάς. Πώς επιχειρείται αυτό; Με μία ερώτηση. «Θα αφήνατε ποτέ κάποιον ηλικιωμένο αβοήθητο;»

Ετσι, το υπουργείο μάς θέτει προ βασανιστικού διλήμματος. «Αυτό κάνουμε, όταν δεν αποδίδουμε τους φόρους που μας αναλογούν» -μένουν οι γέροντες αβοήθητοι, δηλαδή- γιατί «η φοροδιαφυγή στερεί από το κράτος τη δυνατότητα για μεγαλύτερες συντάξεις, καλύτερες παροχές και κοινωνική στήριξη σ’ αυτούς που τη χρειάζονται περισσότερο».

Παρατήρηση 1η: Εχουμε να κάνουμε με μια άμεση, ειλικρινή παραδοχή ότι το κράτος απέτυχε να τιθασεύσει τη φοροδιαφυγή, παραδοχή που διαλαλεί την απελπισία των αρμοδίων για την πορεία των δημόσιων εσόδων εν μέσω δεινής κρίσης.

Παρατήρηση 2η: Η εκστρατεία στηρίζεται σε συναισθηματικό υπόβαθρο, με έντονη ηθικολογική χροιά, καθιστώντας τους πολίτες συνυπαίτιους για το χαμηλό επίπεδο των παρεχόμενων κοινωνικών υπηρεσιών. Πιο απλά: επειδή αδυνατώ να σας ελέγξω και να σας τιμωρήσω, κάντε την προσωπική σας υπέρβαση, μην κλέβετε, πειθαρχήστε στους νόμους. (Μην ξεχνάμε ότι το ύψος της φοροδιαφυγής εκτιμάται στα 25 δισ. ευρώ, ενώ το συνολικό «προϊόν» της παραοικονομίας εκτοξεύεται στα 70 δισ. ευρώ.)

Οι εμπνευστές της εκστρατείας δεν είναι αφελείς, δεν πιστεύουν ότι ο φοροφυγάς θα κοιταχτεί στον καθρέφτη και θα πει: «φτου σου ρε, τόσα χρόνια ήμουν κοινωνικά ασυνείδητος, βλάπτοντας τους συνανθρώπους μου, όμως από εδώ και πέρα δεν θα κρύβω από τη εφορία ούτε ευρώ». Αλλά από την άλλη πλευρά, όποιος διακρίνεται για το κοινωνικό και φιλανθρωπικό του έργο, έχει κατά τεκμήριο ήσυχη τη φορολογική του συνείδηση; Απλώς, οι εμπνευστές ευελπιστούν στην πρόκληση γενικευμένης κατακραυγής -και καταγγελιών;- κατά φοροφυγάδων από εκείνους που αδυνατούν να φοροδιαφύγουν και στην αναθέρμανση της «χρήσης» αποδείξεων στις συναλλαγές.

Σε κάθε περίπτωση, η συνείδηση των πολιτών απέναντι στο κοινωνικό καλό σφυρηλατείται από τη σοβαρότητα της πολιτείας, την ισονομία και το δίχτυ ασφαλείας που προσφέρει στους πολίτες, ενώ φαλκιδεύεται όταν το κράτος επικαλείται συνεχώς άλλοθι, αιτιολογώντας την ανικανότητά του να υλοποιήσει αυτά για τα οποία δεσμεύθηκε.

Make a Comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

Αρέσει σε %d bloggers: