Η επόμενη μέρα

Posted on Ιανουαρίου 9, 2009. Filed under: Ανασχηματισμός |

Του Σταυρου Λυγερου, Η Καθημερινή, 08/01/2009,

Ο ανασχηματισμός έγινε, θα αποδειχθεί στην πράξη εάν δικαιώσει τις προσδοκίες του πρωθυπουργού. Οι προσδοκίες του δεν αφορούν μόνο την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης. Αφορούν και τον επικοινωνιακό στόχο να δημιουργηθεί η εντύπωση μιας νέας δυναμικής αρχής με σκοπό την αντιστροφή του κλίματος. Οι ανασχηματισμοί δημιουργούν κάποιες εντυπώσεις, αλλά ποτέ δεν κατάφεραν από μόνοι τους να ανατρέψουν τον εκλογικό συσχετισμό δυνάμεων. Παρ’ όλα αυτά, οι πρωθυπουργοί τρέφουν τέτοια αυταπάτη, ίσως επειδή ο «πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται».

Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, αλλά οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι η κυβέρνηση έχει πάρει για τα καλά την κάτω βόλτα. Η συρρίκνωση του εκλογικού ποσοστού της Ν.Δ. δεν είναι αποτέλεσμα πολιτικού σπασμού, αλλά σταδιακής και παγιωμένης πολιτικής φθοράς. Αυτό περιορίζει δραστικά τις πιθανότητες ανάκαμψης. Εάν, μάλιστα, συνυπολογισθεί αφ’ ενός ότι ο Κ. Καραμανλής δεν φαίνεται να διαθέτει εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο για τη χώρα και αφ’ ετέρου ότι η οικονομική συγκυρία είναι δυσκολότερη παρά ποτέ, η ανάκαμψη μοιάζει όνειρο απατηλό.

Η απομάκρυνση των υπουργών που αναμείχθηκαν στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου και η θυσία των Γ. Αλογοσκούφη και Χρ. Φώλια ήταν αναγκαία, αλλά όχι και ικανή συνθήκη για να αντιστραφεί το κλίμα. Οι Ιω. Παπαθανασίου και Κ. Χατζηδάκης διαθέτουν αίσθηση της αγοράς, ευελιξία και πρακτικό πνεύμα, αλλά καλούνται σε συνθήκες θύελλας να διασώσουν ένα σκάφος που μπάζει από παντού νερά. Και μάλιστα ως μέλη μιας κυβέρνησης, που δεν διαθέτει πια το πολιτικό κύρος να επιβάλλει τομές. Στο επίπεδο των ενδοκομματικών ισορροπιών, το κύριο στοιχείο του ανασχηματισμού είναι η υπουργοποίηση του Αντ. Σαμαρά. Μπορεί το Πολιτισμού να μην είναι χαρτοφυλάκιο πρώτης γραμμής, αλλά είναι προτιμότερο από χαρτοφυλάκια–φωτιά, όπως π.χ. το Υγείας. Ο Μεσσήνιος πολιτικός δεν διαθέτει προσωπικά ερείσματα στη Ν.Δ., αλλά διαθέτει ειδικό πολιτικό βάρος. Το γεγονός αυτό θα αποκτήσει σημασία στην περίπτωση που ο Κ. Καραμανλής εγκαταλείψει την ηγεσία πριν ή μετά τη διαφαινόμενη ήττα στις επόμενες εθνικές εκλογές. Οι καραμανλικοί ή ασυντόνιστοι θα παρακολουθήσουν την άνοδο της Ντ. Μπακογιάννη στην προεδρία ή θα αναζητήσουν την προσωπικότητα, γύρω από την οποία θα συσπειρωθούν για να της κλείσουν τον δρόμο και να διατηρήσουν τον έλεγχο της παράταξης.

Advertisements

Make a Comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

Αρέσει σε %d bloggers: