Πολιτική υπέρβαση με συναίνεση

Posted on Ιανουαρίου 9, 2009. Filed under: Πολιτική υπέρβαση | Ετικέτες: |

Tης Ριτσας Μασουρα, Η Καθημερινή, 08/01/2009

Η δημοσκόπηση της Pubic Issue είναι σαφής. Τα πολιτικά κόμματα και τα συνδικάτα, βασικοί θεσμοί της νεωτερικής κοινωνίας, δεν απολαμβάνουν την εκτίμηση της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας γι’ αυτό και κατατάσσονται τελευταία και κάθιδρα στον κατάλογο των θεσμών της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας. Βεβαίως, οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν τις τάσεις της κοινωνίας τη στιγμή που διεξάγονται. Ναι, το γνωρίζουμε, όπως επίσης γνωρίζουμε ότι είμαστε λαός ευμετάβολος και συναισθηματικά φορτισμένος, που αναδεικνύει ή απαξιώνει με την ίδια ευκολία πολιτικά πρόσωπα, κόμματα και θεσμούς. Ομως, ανεξάρτητα από τα γονιδιακά μας «ατού», το μήνυμα των δημοσκοπήσεων υπάρχει και απευθύνεται ως νοερό βομβίδιο προς τους νόμιμους αποδέκτες, τους πολιτικούς, υπενθυμίζοντας ότι οφείλουν να αναθεωρήσουν τις θέσεις τους πάραυτα. «Επαΐοντες της πολιτικής είστε, κύριοι, αλλά δεν αρκεί να είστε, πρέπει και να το δείχνετε», είναι η ουσία του μηνύματος.

Ιστορικά, όλοι γνωρίζουμε το πώς τα πολιτικά κόμματα διολίσθησαν στην ουρά της ελληνικής κοινωνίας. Οι διαπιστώσεις και οι περιγραφές, όμως, είναι η εύκολη υπόθεση. Το δύσκολο είναι να συμφωνήσουμε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες απαιτούνται σημαντικές υπερβάσεις εκ μέρους του πολιτικού προσωπικού, προκειμένου να συντελεστεί στοιχειώδης αναθεώρηση της πολιτικής, η οποία θα συνοδευτεί και από αλλαγή της δικής μας κατεστημένης νοοτροπίας. Να σπάσει επιτέλους το σπυρί της ήσσονος προσπάθειας, της αναξιοκρατίας, της υπόγειας συναλλαγής, της ρουσφετολογίας και της πελατειακής σχέσης. Στο κάτω κάτω ξεπερασμένες μέθοδοι δεν είναι όλες αυτές;

Το ερώτημα είναι αν θα αφήσουμε τις αναγκαίες υπερβάσεις να υπαγορευτούν από τις οργανωμένες μειοψηφίες και μόνο. Οι οργανωμένες μειοψηφίες συνήθως φωνασκούν υπερβολικά πολύ και κατά έναν περίεργο τρόπο είναι πεπεισμένες ότι εκπροσωπούν τη μεγάλη σιωπηλή πλειοψηφία, η οποία είτε έχει παραιτηθεί είτε λέει το τετριμμένο: «Ας βγάλει κάποιος άλλος τα κάστανα από τη φωτιά». Πιστεύουν επίσης ότι διαθέτουν το know how των πράξεων ακραίας διαμαρτυρίας και νομίζουν ότι εντυπωσιάζουν. Σε μερικές περιπτώσεις, μάλιστα, επιδεικνύουν έναν λανθάνοντα δονκιχωτισμό, ο οποίος δημιουργεί παραπλανητικές εικόνες. Κυρίως, όμως, λησμονούν ότι αυτή η βαρετή σιωπηλή πλειοψηφία έχει επιλέξει να εκφράζει την άποψή της ανά τετραετία και μάλιστα ενώπιον της κάλπης. Ναι, τόσο απλά και δημοκρατικά. Βεβαίως, ιστορικά κι αυτό θα ήταν τεράστιο λάθος να το υποβαθμίζουμε, οι δυναμικές μειοψηφίες αναλάμβαναν ρόλο μπροστάρη, διαταράσσοντας την τυπική κοινωνική στασιμότητα. Κι ήταν κυρίως οι νέοι άνθρωποι που διψούσαν για οτιδήποτε καινούργιο, όταν το καινούργιο φάνταζε ως απευκταίο κακό στα μάτια των παλαιότερων.

Στο λεξιλόγιό μας υπάρχει η μαγική λέξη συναίνεση, εχθρική για τους νέους, αρεστή στους μεγαλύτερους. Ομως οι καιροί υποκρύπτουν τεράστιες δυσκολίες και η διαχείριση των πολιτικών πραγμάτων χρειάζεται ανοικτά μυαλά, ευέλικτους πολιτικούς και συναίνεση στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα. Σε κάποια θέματα υπάρχουν συναινετικές κινήσεις, όπως στην Ολυμπιακή ή στα λιμάνια…

Αλλά αρκεί αυτό; Ενδεχομένως θα ήταν άκαιρη η δημιουργία στο άμεσο μέλλον μεγάλου συνασπισμού κατά τα γερμανικά πρότυπα (η ελληνική εμπειρία του ’89 αποτελεί κακό προηγούμενο) ή η αντιγραφή των μεθόδων Σαρκοζί, ο οποίος ενέταξε στο κυβερνητικό έργο του σημαντικές προσωπικότητες του σοσιαλιστικού χώρου. Αλλά μια ενδιάμεση πρόταση που δεν θα αλλοίωνε τη γενικότερη φιλοσοφία των κυβερνητικών προγραμμάτων, δεν θα περιόριζε τη δημοκρατική εναλλαγή των κομμάτων στην εξουσία, αλλά θα έδιδε βιώσιμες διεξόδους, θα μπορούσε αν μη τι άλλο να συζητηθεί. H πολιτική υπέρβαση δεν παύει να είναι ζητούμενο. Ας μην την αφήσουμε μόνο στις οργανωμένες μειοψηφίες.

Advertisements

Make a Comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

Αρέσει σε %d bloggers: