Με στόχο τη… Δεξιά

Posted on Ιανουαρίου 10, 2009. Filed under: Ανασχηματισμός, Δεξιά, Καραμανλής Κώστας | Ετικέτες: |

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ

Ενα τετράμηνο κυβερνητικής κρίσης, από τις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου όταν επιβλήθηκαν τα νέα φορολογικά μέτρα και ξέσπασε το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, ήταν αρκετό για τον Κ. Καραμανλή να γυρίσει ασμένως στην πεπατημένη της Δεξιάς. Είχαν δοθεί αρκετά δείγματα γραφής, όπως η συμμαχία με τους -κατά τον πρωθυπουργό- «νταβατζήδες», οι κομματικοί διορισμοί, το ξεχαρβάλωμα της δημόσιας διοίκησης, το Ασφαλιστικό, οι φοροαπαλλαγές στους ισχυρούς. Ομως πλέον η στροφή σηματοδοτείται και με πρόσωπα.

Οι πρόωρες εκλογές του 2007 έγιναν για τον προϋπολογισμό, την κατάρτιση του οποίου ανήγαγε σε εθνικό θέμα ο Κ. Καραμανλής. Με τον ανασχηματισμό επιχειρείται ο πολιτικός επανακαθορισμός με κινήσεις πανικού μπροστά στον κίνδυνο οικονομικής κατάρρευσης. Η κεντρική είδηση είναι η απομάκρυνση του Γ. Αλογοσκούφη, όχι από το υπουργείο Οικονομίας, αλλά από την κυβέρνηση, του άλλοτε πανίσχυρου τσάρου της οικονομίας. Και αυτό γιατί ο ανασχηματισμός έγινε με το βλέμμα στο δημόσιο χρέος και τη δημοπρασία των κρατικών τίτλων της επόμενης εβδομάδας. Εκεί παίζεται η πιθανή χρεοκοπία πεντέμισι χρόνων συντηρητικής διακυβέρνησης και το μέλλον της Ν.Δ. ως κόμματος εξουσίας για το προσεχή χρόνια.

Ετσι, ο Γ. Παπαθανασίου, ως ο πλέον πρόθυμος και έχοντας επιτύχει μία δημόσια διάκριση πέραν πάσης φιλοδοξίας, μπορεί από σήμερα να προβαίνει σε επώδυνες ανακοινώσεις που αποφασίζονται με την εμπλοκή Σουφλιά χωρίς να θίγεται άλλο μέλος της κυβέρνησης. Ο υπουργός που διαδέχθηκε βρίσκεται πλέον στα αζήτητα.

Αν και πολιτικά υπάρχουν αναλογίες με την τοποθέτηση του Π. Ρουμελιώτη το 1987 ως διαδόχου του Κ. Σημίτη στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, στην ουσία όμως πρόκειται για αναγκαστική αλλαγή ρότας προς και συντηρητική στροφή και όχι για χαλάρωση των μέτρων εν όψει εκλογών. Η νέα κυβέρνηση απλώς θα εφαρομόζει τα ήδη υποδειχθέντα αυστηρά μέτρα οικονομικής πολιτκής.

Αν αυτή η αλλαγή στην ουσία της πολιτικής της Ν.Δ. συνδυαστεί με την επάνοδο του Χρ. Μαρκογιαννάκη στο υπουργείο… Αστυνομίας για να πιάσει το, προ 5ετίας, νήμα με τους διώκτες των τρομοκρατών, την επανάκαμψη του Α. Σαμαρά στην κορυφή της πυραμίδας του συντηρητικού χώρου και την παραμονή του Κ. Κιλτίδη, παρά το γεγονός ότι ενεπλάκη στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου, συμπληρώνεται έτσι το νεοσυντηρητικό κάδρο. Κατά συνέπεια αυτός ο ανασχηματισμός αποπνέει την απαισιοδοξία του εμπνευστή του, καθώς στοχεύει σε ανακατατάξεις στο δεξιό άκρο του πολιτικού τόξου και έγινε διότι ουδείς τολμάει να ενημερώσει τον αρχηγό του ότι η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη και το νέο σχήμα δεν αφήνει κανένα περιθώριο ελπίδας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 10/01/2009

Make a Comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

Αρέσει σε %d bloggers: