«Παράθυρο ευκαιρίας» ο ανασχηματισμός

Posted on Ιανουαρίου 11, 2009. Filed under: Ανασχηματισμός, Δημοσκοπήσεις, Καραμανλής Κώστας, Πολιτική |

Επιφυλακτική εμφανίζεται η κοινή γνώμη απέναντι στο νέο κυβερνητικό σχήμα, σύμφωνα με έρευνα της Public Issue για την «Κ»

Του Κ.Π. Παπαδιοχου, Η Καθημερινή, 11/01/2009

«Παράθυρο ευκαιρίας» για τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή και την κυβέρνηση εμφανίζεται να αποτελεί ο ανασχηματισμός της περασμένης Τετάρτης, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση της Public Issue για την «Κ». Πάντως, η κοινή γνώμη εμφανίζεται ιδιαίτερα επιφυλακτική αναφορικά με τις δυνατότητες του νέου κυβερνητικού σχήματος να αντιμετωπίσει τα μείζονα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η χώρα. Ως εκ τούτου, από μόνος του ο ανασχηματισμός πιθανότατα δεν αρκεί για την ανατροπή του υφιστάμενου, δυσμενούς για την κυβέρνηση, κλίματος και θα απαιτηθούν απτά δείγματα γραφής κυρίως στους τομείς της οικονομίας και της ασφάλειας των πολιτών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Public Issue με αντικείμενο «την αξιολόγηση του κυβερνητικού ανασχηματισμού της 7ης Ιανουαρίου», το 39% δηλώνει ότι έχει γενικά θετική εντύπωση από τον ανασχηματισμό έναντι του 23% που τον προσεγγίζει αρνητικά. Πάντως, το 46% θεωρεί ότι, παρά τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, η Ν.Δ. δεν θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα της χώρας, έναντι του 39% που διατυπώνει αντίθετη άποψη. Παράλληλα, ιδιαίτερα υψηλό είναι το ποσοστό όσων εκτιμούν ότι η κυβέρνηση δεν θα εξαντλήσει τελικώς την τετραετία. Ειδικότερα, το 62% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι θα υπάρξει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

  • «Επρεπε να γίνει»

Η θετική αποδοχή των αλλαγών συνδέεται προφανώς με την εκτίμηση ότι το προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα είχε εξαντλήσει τη δυναμική του ή ήταν προβληματικό σε συγκεκριμένους τομείς, καθώς το 71% απαντά ότι «ο ανασχηματισμός έπρεπε να γίνει», έναντι μόλις 9% που θεωρεί ότι «μάλλον δεν έπρεπε». Επίσης, το 36% πιστεύει ότι η κυβέρνηση «θα γίνει καλύτερη» έναντι 7% που κρίνει ότι «θα γίνει χειρότερη», ενώ το 55% απαντά ότι «δεν θα αλλάξει τίποτα».

Aπό τη δημοσκόπηση προκύπτει επίσης σαφώς ότι οι απομακρυνθέντες υπουργοί λειτουργούσαν ως «βαρίδια» για την κυβέρνηση, καθώς είναι ιδιαίτερα υψηλά τα ποσοστά όσων εκτιμούν πως οι κ. Π. Δούκας, Γ. Αλογοσκούφης, Μ. Λιάπης, Χρ. Φώλιας, Αλ. Κοντός και Μαργ. Τζίμας θα έπρεπε να αποχωρήσουν. Μάλιστα, οι τρεις πρώτοι στο σχετικό ερώτημα καταγράφουν ποσοστά άνω του 70%.

Απο τους νεοεισελθόντες υπουργούς μακράν την θετικότερη απήχηση έχει ο κ. Αντ. Σαμαράς, που συγκεντρώνει ποσοστό της τάξης του 70% και ακολουθεί σε μεγάλη απόσταση ο κ. Στ. Καλαφάτης με ποσοστό 43%. Κατά την αξιολόγηση των υπουργών που παραμένουν στο κυβερνητικό σχήμα με το ίδιο η διαφορετικό χαρτοφυλάκιο και στο ερώτημα «εάν έπρεπε να μείνουν», προηγείται ο κ. Γ. Σουφλιάς και ακολουθούν η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, ο κ. Α. Σπηλιωτόπουλος, ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης, ο κ. Δ. Αβραμόπουλος και ο κ. Πρ. Παυλόπουλος, ενώ αμέσως μετά κατατάσσεται ο νέος υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Παπαθανασίου.

Advertisements

Make a Comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

Αρέσει σε %d bloggers: