Ολα είναι συνειδητά

Posted on Ιανουαρίου 11, 2009. Filed under: Ανασχηματισμός, Καραμανλής Κώστας, Πολιτική |

Tου Κωστα Καλλιτση, Η Καθημερινή, 11/01/2009

Ο κ. Κ. Καραμανλής, πριν προχωρήσει στον ανασχηματισμό, είχε αποκτήσει σαφή εικόνα του δημοσιονομικού προβλήματος: Ο κ. Γ. Προβόπουλος δεν είχε αφήσει περιθώρια παρερμηνείας όταν του εξέθετε τον κίνδυνο να μην καταφέρουμε να αντλήσουμε επαρκή κεφάλαια για την αναχρηματοδότηση του χρέους – ίσως και έναν κρυφό φόβο: Οι ξένοι, αντί να αγοράσουν, να αρχίσουν να ξεπουλάνε κρατικούς τίτλους, για να περιορίσουν τις ζημίες τους.

Επίσης, ο κ. Καραμανλής ήταν ενήμερος για τις εκτιμήσεις και τις απόψεις των ανθρώπων που επέλεξε για το νέο οικονομικό επιτελείο. Γνωρίζει τόσο τις απόψεις του κ. Γ. Σουφλιά όσο και το περιβάλλον στο οποίο κινείται και με το οποίο αλληλοεπηρεάζεται. Ο ίδιος πρότεινε στον κ. Σουφλιά την αναβάθμιση του ρόλου του, ώστε να δοθεί στο νέο σχήμα το «πολιτικό βάρος» που μέχρι στιγμής δεν διαθέτει ο κ. Γ. Παπαθανασίου. Πριν δέκα ημέρες, ο πρωθυπουργός είχε συζητήσει ιδιαιτέρως με τον ίδιο τον κ. Παπαθανασίου, είχε ακούσει τις σκέψεις του για την οικονομική πολιτική και, μετά, έλαβε τις αποφάσεις του. Αλλωστε, «λύση Παπαθανασίου» είχε προτείνει και ο κ. Σουφλιάς, αυτήν θεωρούσε ιδανική και ο κ. Προβόπουλος.

Λοιπόν, «παρεξηγήσεις» δεν υπάρχουν. Οι απόψεις των πολιτικών στελεχών που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα οικονομικά προβλήματα είναι σαφείς, η διάθεσή τους να αναλάβουν τις σχετικές ευθύνες έκδηλη, οι διαπροσωπικές σχέσεις τους είναι πολύ καλές, ο πρωθυπουργός (κι αν υποτεθεί ότι είχε…) πλέον δεν έχει ψευδή εικόνα της οικονομικής πραγματικότητας. Αλλωστε, στην πρώτη συνεδρίαση της διυπουργικής όλοι συμμερίστηκαν την εκτίμηση ότι είναι «τραγική» η δημοσιονομική κατάσταση, εκτίμηση που επιβεβαιώθηκε αυθημερόν, με την έκδοση «δελτίου θυέλλης» από τη Standard & Poors, περί επικείμενης υποβάθμισης της Ελλάδας.

Αρα, όλα ήταν συνειδητά. Ιδιαίτερα η ανάληψη της άμεσης ευθύνης για την οικονομική πολιτική, δείχνει πως ο πρωθυπουργός κατανοεί ότι έχει μία, τελευταία ευκαιρία. Αν δεν την αξιοποιήσει, απλώς δεν θα έχει την πολυτέλεια να επαναλάβει το ιστορικό «εγώ απλώς προήδρευα»…

Τι δεν είναι σαφές; Πρώτον, το κόστος που άμεσα και έμμεσα θα πληρώσουμε για το ξεχείλωμα του χρέους. Δυσοίωνο το γεγονός ότι η ίδια η Γερμανία δεν κατάφερε να συγκεντρώσει παρά μόνο 5,2 από τα 7 δισ. που ζητούσε τον Δεκέμβριο και μόνον 4,1 από τα 6 δισ. που ζητούσε προχθές. Δεύτερον, είναι αμφισβητήσιμες η ικανότητα και το σθένος της σημερινής κυβέρνησης να λάβει ριζοσπαστικά μέτρα ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση. Δυσοίωνες οι εξελίξεις στην Ευρώπη, η ύφεση θα είναι βαρύτερη από εκείνην που προβλεπόταν, ο κ. Χ. Αλμούνια σε λίγες ημέρες θα προβλέψει 1,5% συρρίκνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας φέτος.

Αναμφίβολα, είναι καλά δείγματα ότι ο κ. Προβόπουλος, απελευθερωμένος μετά την αντικατάσταση του κ. Γ. Αλογοσκούφη, έδωσε ένα νέο στίγμα με τις αυστηρές συστάσεις του προς τις τράπεζες. Οτι ο νέος υπουργός Οικονομίας, έχοντας πλήρη συνείδηση των προβλημάτων, έχει πέσει «με τα μούτρα» να μαζέψει τα ασυμμάζευτα. Οτι ο κ. Κ. Χατζηδάκης γνωρίζει τις «κακοτοπιές» στην Ενέργεια και είναι αποφασισμένος να συγκρουστεί με τα ποικιλώνυμα καρτέλ.

Οι προθέσεις είναι καλές. Μια ένσταση θα ήταν ότι την άνοιξη δεν τη φέρνει ένας κούκος –ίσως, ούτε τρεις…

Advertisements

Make a Comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Ένα Σχόλιο to “Ολα είναι συνειδητά”

RSS Feed for ΑΠΟΨΕΙΣ Comments RSS Feed

Δν ανήκω σε εκείνους που σπεύδουν να καταδικά-
σουν την όποια προσπάθεια προτού αυτή εξελιχθεί
πλήρως.Έχουμε όμως απέναντί μας μια κυβέρνηση-
-και αλήμονο εάν αυτό αμφισβητείται-επιτελικού
χαρακτήρα.Μια κυβέρνηση που δημιουργήθηκε για
να αντιπαρατεθεί επικοινωνιακά στην αξιωματική
αντιπολίτευση.Το ερώτημα είναι ,τν ώρα π όπως σωστά επισημαίνεται-απαιτούνται κυβερνητικές τομές
και σκληρά μέτρα ο ντόπος μπορεί να αντέξει
μια κυβέρνηση που θα βαδίζει αναπόφευχθα κάτω
από την πίεση των δημοσκοπίσεων???Το εάν η δη-
μοκρατία της δημοσκόπησησς είναι αυτή που θέλου-
με και ποιές είναι οι ευθύνες των πολιτών για
τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί είναι κάτι
που σηκώνει συζήτηση ,πάντως αυτή θέτει του ς όρους,
του παιχνιδιού.Υπό αυτές τις πραγματικ΄΄ες συν-
θήκες μήπως μια ακόμη ευκαιρία για τον κ.Καρα-
μανλή θα είχε δυσανάλογο κόστος ακόμη κ αν αυ-
τό εντοπιζεται στο επίπεδο της ψυχχολογίας της
κοινής γνώμης???


Where's The Comment Form?

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

Αρέσει σε %d bloggers: