Το σταυρόλεξο του χρόνου των εκλογών

Posted on Ιανουαρίου 11, 2009. Filed under: Εκλογές, Καραμανλής Κώστας, Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, Παπανδρέου Γιώργος, Πολιτική |

Ποια είναι τα τρία πιθανότερα σενάρια – Αποφασιστικής σημασίας θεωρούνται οι κυβερνητικές επιδόσεις των δύο επόμενων μηνών

Της Ελλης Τριανταφυλλου, Η Καθημερινή, 11/01/2009

Μικρή ανάσα, η οποία, πάντως, σε καμιά περίπτωση δεν αρκεί για την ανάταξη της κυβερνητικής εικόνας, έδωσε στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, όπως φάνηκε και από τις πρώτες δημοσκοπήσεις. Κοινή παραδοχή στο εσωτερικό του νέου κυβερνητικού σχήματος είναι ότι τα δύσκολα είναι μπροστά και ότι από τις επιδόσεις των επόμενων δύο μηνών θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό και ο χρόνος των εθνικών εκλογών – για τον οποίο το κυβερνητικό παρασκήνιο βρίθει σεναρίων και προβλέψεων.

Ακόμη και οι τακτικοί συνομιλητές του πρωθυπουργού παραδέχονται ότι περί τα τέλη Φεβρουαρίου θα υπάρχει ένα πρώτο ασφαλές δείγμα για τη δυνατότητα ή μη της Ν.Δ. να αναστρέψει το κλίμα. Τότε θα ληφθεί και η απόφαση από τον πρωθυπουργό για τον χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών. Αλλωστε, δεν χωρά αμφιβολία ότι ο πρόσφατος ανασχηματισμός αναδίδει εκλογικό άρωμα, αφού το κυβερνών κόμμα διαθέτει πλέον υπουργική εκπροσώπηση σε όλες τις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες -όχι όμως και στις μονοεδρικές που με τον νέο εκλογικό νόμο δεν αποτελούν περιοχές-κλειδιά για τη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος-, διασφαλίζει ισορροπίες μεταξύ των κορυφαίων στελεχών, τα αιτήματα των οποίων ικανοποίησε ο πρωθυπουργός, ενώ δεν διαταράσσει την ηγετική πυραμίδα του κομματικού μηχανισμού που κατά προτεραιότητα σηκώνει το βάρος κάθε εκλογικής αντιπαράθεσης.

  • Πριν από τις 16 Μαρτίου

Το μεγάλο ερώτημα, το οποίο επιμόνως προσπαθούν να απαντήσουν υπουργοί, υφυπουργοί και βουλευτές είναι πότε θα σημάνει η ώρα της τελικής κρίσης. Τα σενάρια που κυκλοφορούν είναι πολλά και όλα τελούν υπό την αίρεση των πολιτικών συσχετισμών και της δυνατότητας ή μη της Ν.Δ να περιορίσει τη διαφορά της από το ΠΑΣΟΚ. Τελευταίως, επανήλθε στις συζητήσεις μεταξύ στελεχών το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών με λίστα, δηλαδή πριν από τις 16 Μαρτίου οπότε συμπληρώνονται δεκαοκτώ μήνες κυβερνητικού βίου της Ν.Δ. Το σενάριο διακινείται με το σκεπτικό ότι ο χειρισμός αυτός αφενός εξασφαλίζει μία συμπαγή κοινοβουλευτική ομάδα -γεγονός που έχει ιδιαίτερη αξία για την επόμενη ημέρα στη Ν.Δ.- και αφετέρου διότι κατά γενική εκτίμηση η οικονομική κρίση θα βρεθεί σε πλήρη ανάπτυξη γύρω ή μετά το Πάσχα, οπότε τα περιθώρια βελτίωσης της κυβερνητικής εικόνας από τότε και στο εξής θα μειώνονται σημαντικά. Παρότι έχει ορισμένους θερμούς υποστηρικτές, το σενάριο αυτό θεωρείται εξαιρετικά αδύναμο.

Αντίθετα, η εκδοχή των εθνικών εκλογών πριν ή μαζί με τις Ευρωεκλογές φαίνεται να αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα από κυβερνητικά στελέχη. Το βασικό επιχείρημα όσων υποστηρίζουν αυτό τον χειρισμό είναι ότι αν από τις κάλπες των Ευρωεκλογών δοθεί ένα ηχηρό μήνυμα δυσαρέσκειας των πολιτών και τα ποσοστά της Ν.Δ. υποστούν καθίζηση, τότε θα είναι εξαιρετικά δύσκολο -έως αδύνατο- για το κυβερνών κόμμα να αναστρέψει το σε βάρος του κλίμα. «Αν κάνουμε μία σοβαρή προσπάθεια να μειώσουμε τη διαφορά από το ΠΑΣΟΚ και πάμε σε εκλογές την άνοιξη, με την εκλογική μας βάση συσπειρωμένη, τότε ακόμη και να χάσουμε, το κόμμα δεν θα υποστεί συντριπτική ήττα», εκτιμούν υπουργοί και βουλευτές.

  • Η εκδοχή του Οκτωβρίου

Την ακριβώς αντίθετη επιχειρηματολογία εκφράζουν όσοι θεωρούν το φθινόπωρο την καταλληλότερη περίοδο για τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών. Υποστηρίζουν, δηλαδή, ότι αν προηγηθεί εκτόνωση της λαϊκής οργής στην ευρωκάλπη, και αν στο μεταξύ η κυβέρνηση υιοθετήσει ορισμένα φιλολαϊκά μέτρα και βελτιώσει τις επιδόσεις της σε τομείς που μέχρι σήμερα εμφάνιζε αδυναμία, τότε μπορεί η Ν.Δ. να δώσει με ψηλά το κεφάλι την τελική μάχη τον ερχόμενο Οκτώβριο. Ενα πρόσθετο επιχείρημα είναι ότι με την κίνηση αυτή ο πρωθυπουργός θα στερήσει από το ΠΑΣΟΚ την πρωτοβουλία των κινήσεων, με αφορμή τις προεδρικές εκλογές του 2010. Ως προς το τελευταίο, συγκλίνουσες πληροφορίες φέρουν τον κ. Καραμανλή να μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο ανανέωσης της θητείας του σημερινού προέδρου κ. Καρ. Παπούλια. Οπως παρατηρούν κορυφαία στελέχη, ένας τέτοιος χειρισμός περνά την προεδρική «πατάτα» από τα χέρια της Ν.Δ. στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα πρέπει τότε να αποφασίσει αν θα υποστηρίξει την κυβερνητική πρόταση ή θα την αρνηθεί, ανοίγοντας τον δρόμο των εθνικών εκλογών.

Επί του παρόντος, το βασικότερο πρόβλημα με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπη η κυβέρνηση είναι το υπέρογκο δημόσιο χρέος και η πιθανή κοινοτική επιτήρηση λόγω υπερβολικού ελλείμματος.

Ο νέος υπουργός Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου, συνεπικουρούμενος και από τις αυστηρές οδηγίες του πρωθυπουργού προς τους υπουργούς, έθεσε ως προτεραιότητα το συμμάζεμα των δαπανών, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών. Στην κυβέρνηση αναμένουν με αγωνία τη δημοσιοποίηση στις 19 Ιανουαρίου της έκθεσης της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία, στην οποία το έλλειμμα θα κινείται σίγουρα πάνω από το 3% του ΑΕΠ.

  • Η συζήτηση για την Παιδεία

Πέραν της οικονομίας, ο πρωθυπουργός ιεραρχεί ψηλά την ανάγκη εκτόνωσης της έντασης στον χώρο της Παιδείας και ευελπιστεί ότι η τοποθέτηση του Αρη Σπηλιωτόπουλου θα διευκολύνει αυτό τον στόχο. Ενα πρώτο δείγμα για την πολιτική που θα ακολουθήσει ο διάδοχος του κ. Στυλιανίδη θα δοθεί τη μεθεπόμενη Παρασκευή, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός για την Παιδεία. Στις προθέσεις του κ. Καραμανλή είναι να επιδιώξει και πάλι την ομόθυμη καταδίκη των ταραχών από τα κόμματα της Βουλής, αλλά και εθνική συνεννόηση για την επίλυση των προβλημάτων της Παιδείας, με πιθανή τροποποίηση του ισχύοντος πλαισίου για την άρση του πανεπιστημιακού ασύλου. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να καταγγείλει ευθέως τον ΣΥΡΙΖΑ ότι υποδαυλίζει τα επεισόδια και την ένταση, κατηγορώντας ταυτόχρονα τους συνδικαλιστές εκπαιδευτικούς που πρωτοστατούν στη διοργάνωση κινητοποιήσεων.

Πάντως, ακόμη κι αν τα πρώτα σημάδια για τον απόηχο του ανασχηματισμού είναι θετικά, ουδείς στην κυβέρνηση πιστεύει ότι η μάχη για τη βελτίωση της εικόνας της Ν.Δ. θα είναι εύκολη, αφού πέραν των άλλων, λόγω και της οικονομικής κρίσης, ακόμη και το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για το 2009 παραμένει στον αέρα. Δεν είναι τυχαίο ότι μετά τις αποχωρήσεις της Qatar Αirways και της Ιberia για την Ολυμπιακή, η κυβέρνηση ελπίζει τώρα μόνο σε δύο από τα επτά σχήματα που συνεχίζουν να μετέχουν στον διαγωνισμό (σ.σ. τα υπόλοιπα δεν θεωρούνται αξιόπιστα). Ανάλογες δυσκολίες παρουσιάζει και το εγχείρημα της ιδιωτικοποίησης του Λιμένος Θεσσαλονίκης, ενώ οριστικά εγκαταλείπεται και ο νέος Καποδίστριας, τόσο λόγω έλλειψης πόρων όσο και υπό το φόβο εκτεταμένων αντιδράσεων.

Πάντως και με δεδομένη την οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Ν.Δ. και την πιθανότητα -ισχυρή ή μη- τα σχέδια επί χάρτου να ακυρωθούν αιφνιδίως από άλλες εξελίξεις, το κυβερνών κόμμα ετοιμάζεται ήδη για κάθε ενδεχόμενο. Η παραμονή του κ Λευτ. Ζαγορίτη, άλλωστε, στην κορυφή της κομματικής πυραμίδας το επιβεβαιώνει περίτρανα.

Advertisements

Make a Comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

Αρέσει σε %d bloggers: