Σενάρια αντί πολιτικής

Posted on Ιανουαρίου 12, 2009. Filed under: Ανασχηματισμός, Πολιτική | Ετικέτες: |

ΑΠΟΨΕΙΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 12/01/2009

ΕΓΙΝΕ ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης και πριν καθήσουν στις καρέκλες τους οι νέοι υπουργοί, ακολούθησαν εν θερμώ δημοσκοπήσεις και εν θερμώ αναλύσεις, με κατάληξη το προσφιλές σίριαλ της εκλογολογίας, που παίζεται από την επομένη των εκλογών με κάθε άσχετη ευκαιρία.ΚΑΙ ΑΥΤΗ τη φορά τίποτε δεν δικαιολογεί τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Μπορεί να είναι ένδειξη αναστροφής του δυσμενούς για την κυβέρνηση κλίματος το εν θερμώ δημοσκοπικό εύρημα ότι μειώθηκε η απόσταση της Ν.Δ. από το ΠΑΣΟΚ στις τρεις ποσοστιαίες μονάδες από τις πέντε;

ΕΔΕΙΞΑΝ οι δημοσκοπήσεις το κλίμα και τις διαθέσεις της κοινής γνώμης τη συγκεκριμένη στιγμή, με ζωντανές τις εικόνες της τελετουργίας και τις επικοινωνιακές δηλώσεις του πρωθυπουργού και των υπουργών. Ο ανασχηματισμός ήταν, πράγματι, μια καλή κίνηση που προκάλεσε θετικές εντυπώσεις, κυρίως από την απομάκρυνση του κ. Γιώργου Αλογοσκούφη και των λεγόμενων «βατοπεδινών» υπουργών.

ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ αυτή η κίνηση μια τάση συσπείρωσης στον χώρο της Νέας Δημοκρατίας, όχι όμως και αναστροφή του κλίματος. Κανένα στοιχείο δεν στηρίζει παραπέρα αναλύσεις και προπαντός καμία λογική επεξεργασία δεν δικαιολογεί το σίριαλ της εκλογολογίας. Πολύ απλά η κοινή γνώμη δεν γνωρίζει τι θα κάνουν οι νέοι υπουργοί, για να προβλέψουν οι κατά σύστημα εκλογολόγοι ότι θα μειωθεί ή θα αυξηθεί η απόσταση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙΤΑΙ η εκλογολογία από το συμφέρον των κομμάτων να κρατούν ανοιχτό το θέμα της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, για να κινητοποιούν τους οπαδούς, να έχουν σε εγρήγορση τα στελέχη, δηλαδή για να δημιουργούν κλίμα συσπείρωσης, το οποίο και να καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις.

ΣΥΜΦΕΡΕΙ κυρίως την κυβέρνηση η εκλογολογία για να τονώνει το ηθικό των ψηφοφόρων της παράταξης και των στελεχών, τα οποία σπεύδουν με δηλώσεις να ανοίγουν τις κάλπες και μάλιστα να προσδιορίζουν και τον χρόνο της αναμέτρησης.

ΟΜΟΙΟ ΕΙΝΑΙ και το συμφέρον των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ιδίως μάλιστα του κόμματος εξουσίας, που έχει κάθε λόγο να δημιουργήσει κλίμα δύναμης και βεβαιότητας ότι ο κόσμος ζητάει «αλλαγή πορείας» και «νέα κυβέρνηση».

ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΕΤΑΙ η πολιτική ζωή του τόπου με την κομματική γυμναστική στον ρυθμό της εκλογολογίας, διότι δείχνει κενό πολιτικού λόγου και πρότασης, ιδιαίτερα μάλιστα σήμερα, που χρειάζεται να αντιμετωπιστεί μια μεγάλη κρίση. Πιο σοβαρά από τους εκλογολογούντες σεναριογράφους αντιμετωπίζει το ζήτημα η κοινή γνώμη: το 63% των όσων ρωτήθηκαν σε δημοσκόπηση τάχθηκε κατά των πρόωρων εκλογών.


Advertisements

Make a Comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

Αρέσει σε %d bloggers: