Το άσυλο των φτωχών ιδεών [η «δημοκρατία» του ΣΥΡΙΖΑ]

Posted on 17 Ιανουαρίου, 2009. Filed under: Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, Uncategorized | Ετικέτες: |

Tου Πασχου Μανδραβελη, Η Καθημερινή, 17/01/2009. «Το Σύνταγμα», είχε πει ένας μεγάλος Αμερικανός νομικός, «φτιάχτηκε για να εξασφαλίσει την ελευθερία των ιδεών που ενοχλούν. Τις άλλες έτσι κι αλλιώς δεν θέλει να τις λογοκρίνει κανείς». Κατ’ αναλογία θα λέγαμε ότι και το άσυλο στα πανεπιστήμια γι’ αυτό είχε φτιαχτεί. Για να εξασφαλίσει την ελευθερία διακίνησης των ιδεών που ενοχλούν. Οι άλλες έτσι κι αλλιώς διακινούνται ελεύθερα.

Το αστείο είναι ότι όσο πιο φλογεροί υπερασπιστές του πανεπιστημιακού ασύλου είναι κάποιοι, τόσο περισσότερο εναντιώνονται στην ελεύθερη διακίνηση των απόψεων -ειδικά εκείνων που τους ενοχλούν. Παλιότερα το ΚΚΕ ματαίωσε (με τον γνωστό «δυναμικό» τρόπο) την ομιλία του Στεφάν Κουρτουά στο πανεπιστήμιο Μακεδονία, διότι επιμελήθηκε την «Μαύρη Βίβλο του Κομμουνισμού». Χθες ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου ζητούσε να ματαιωθεί εκδήλωση στο Πάντειο επειδή ομιλητής ήταν ο κ. Eytan Gilboa, πρώην σύμβουλος του ισραηλινού πρωθυπουργού -«για θέματα Αμυνας», όπως τεκμαίρει εκ του βιογραφικού του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η εκδήλωση βέβαια έγινε στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης (παραπλεύρως της Παντείου) αλλά πρέπει να επισημανθεί η υποκρισία. Αυτοί που κόπτονται για την απειλή στην ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, λόγω κατάργησης του ασύλου, ήθελαν να ματαιώσουν μια ολόκληρη εκδήλωση της Ενωσης Ακολούθων Τύπου, επειδή ένας ομιλητής ήταν Ισραηλινός και εργάσθηκε κάποτε ως σύμβουλος του πρωθυπουργού της χώρας του. (Σ.Σ.: πού να ήξεραν ότι είναι επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια! «Φονιάς των λαών» στο τετράγωνο, δηλαδή).

Δηλαδή ένας -καλός ή κακός, δεν έχει σημασία- καθηγητής διεθνών σχέσεων δεν πρέπει να μιλήσει σε ελληνικό πανεπιστήμιο, ούτε για την «Διπλωματία στην εποχή της πληροφορίας» διότι α) είναι Ισραηλινός και β) κάποτε εργάσθηκε σε λάθος αφεντικό. Ωραία δημοκρατία προωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και άψογη η «ελευθερία διακίνησης των ιδεών» που επαγγέλλεται.

Αποκαλύπτεται έτσι, ότι το άσυλο για το οποίο κόπτονται διάφοροι δεν είναι για να προστατεύει την ελεύθερη διακίνηση όλων των ιδεών. Είναι για να προστατεύει το μονοπώλιο των δικών τους ιδεών. Αυτές, προφανώς, είναι τόσο φτωχές που δεν αντέχουν την αντιπαράθεση. Ούτε καν των (εξ ορισμού στην Ελλάδα) «κακών ιδεών» που θα εκστόμιζε ένας Ισραηλινός.

Make a Comment

Σχολιάστε

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...