Το όνομα είναι το μήνυμα

Posted on 17 Ιανουαρίου, 2009. Filed under: Ισραήλ, Μπάσκετ, Πόλεμος, Παλαιστίνη, Ποδόσφαιρο | Ετικέτες: |

Tου Παντελη Μπουκαλα, Η Καθημερινή, 17/01/2009. Ενα γκολ μπορείς να το «πανηγυρίσεις» και με τη θλίψη σου και την αγανάκτησή σου. Ετσι σκέφτηκε κι έτσι έπραξε ο Φρεντερίκ Κανουτέ, ποδοσφαιριστής από το Μάλι, που αγωνίζεται στην ομάδα της Σεβίλλης, όσαν σκοράρισε τις προάλλες εναντίον της Λα Κορούνια. Χάρηκε βέβαια, αλλά ταυτόχρονα βρήκε τον τρόπο να δείξει την πίκρα και την οργή του. Σήκωσε τη φανέλα του και φάνηκε από κάτω ένα μαύρο μπλουζάκι. Πάνω του είχε γράψει σε διάφορες γλώσσες (ισπανικά, αραβικά, αγγλικά…), το όνομα μιας χώρας που δεν είναι χώρα, ενός τόπου που οι αποκλεισμοί και οι βομβαρδισμοί το κατάντησαν ου τόπο: το όνομα της Παλαιστίνης. Τίποτε άλλο. Ούτε εικόνες ούτε λόγια.

Δεν πέρασαν ώρες για να αποδειχθεί ότι το όνομα είναι το μήνυμα, το όνομα της Παλαιστίνης βέβαια που και μόνο ο ήχος του αρκεί για να κατακλυστεί ο νους από σκοτωμένα νήπια και σακατεμένους αμάχους. Πολιτικώς ορθή ωστόσο η ισπανική ομοσπονδία ποδοσφαίρου τιμώρησε τον αντάρτη με πρόστιμο 3.000 ευρώ, διότι «προσέβαλε το άθλημα» όπως συνηθίζουν να λένε οι αφεντάδες όχι μόνο του ποδοσφαίρου αλλά του επαγγελματικού αθλητισμού εν γένει, αράγιστοι σε όλα τα αισθήματα πλην ενός: του έρωτα για τα συμφέροντά τους. Τούτες τις μέρες τρεις ομάδες μας όφειλαν να αγωνιστούν στο Ισραήλ, μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από το πεδίο της σφαγής. Η Ολύμπια Λάρισας αρνήθηκε να ταξιδέψει. Και τιμωρήθηκε. Ο προπονητής του Αρη Αντρέ Ματσόν δήλωσε πως είναι ανοησία να γίνονται παιχνίδια στην καρδιά του πολέμου. Δεν εισακούστηκε. Και η ομάδα του δεν τιμωρήθηκε. Οπως δεν τιμωρήθηκε ο Ολυμπιακός που για να μην κινδυνέψει να χάσει το δρόμο προς την πηγή των πολλών χρημάτων, δήλωσε «υποταγή στους κανονισμούς».

Ολοι θα πάνε να παίξουν με τη Μακάμπι ή τη Χάποελ, εκτός και βρεθεί και στο μπάσκετ κάποιος Κανουτέ. Σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Αυτό θέλει άλλωστε το Ισραήλ και οι σύμμαχοί του. Να μακελεύεται ένας λαός σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Με τυχόν νέα «επεισόδια» στην Αθήνα πάντως, ας περιμένουμε τις καινούργιες «ταξιδιωτικές οδηγίες» των ευαίσθητων χωρών του πλανήτη. Οι βόμβες φωσφόρου είναι ανεκτές, όχι όμως οι μολότοφ.

Make a Comment

Σχολιάστε

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...