Αλήθειες για τη Δικαιοσύνη

Posted on Ιανουαρίου 27, 2009. Filed under: Δικαιοσύνη | Ετικέτες: |

Πολλές αλήθειες ακούστηκαν στην ετήσια συνέλευση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Το αναπάντεχο ήταν ότι ακούστηκαν από το στόμα ανώτατων δικαστικών, οι οποίοι συνήθως παραμένουν σιωπηλοί και υπομένοντες, στάση που ταιριάζει σε επιφανή μέλη του «κατεστημένου», πραγματικότητας που είναι ταυτόχρονα ορατή διά γυμνού οφθαλμού, αλλά και αόριστη, απροσδόριστη, ώστε να χωράει τα πάντα. Τα ακούσαμε από τον πρόεδρο και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, από την κορυφή του μυθικού κατεστημένου. Προσωπικά δεν το περίμενα και εξεπλάγην πολύ ευχάριστα. Σημειωτέον, μας είπαν αλήθειες για τις οποίες πιστεύω ότι όλοι οι Ελληνες έχουμε προσωπική εμπερία.

Ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, μας είπε, σχεδόν εν οργή: Γιατί μας κατηγορείτε; Δεν ψηφίζουμε εμείς τους νόμους, η Βουλή τους ψηφίζει και εμείς είμαστε υποχρεωμένοι απλώς να τους εφαρμόζουμε. Αναφερόταν στον νόμο περί ευθύνης υπουργών και στη σκανδαλώδη διάταξη για την παραγραφή των αδικημάτων, όπου υπουργοί κατηγορούνται ότι τα διέπραξαν. Ευθεία προτροπή και πρόκληση προς τον πολιτικό κόσμο, τα κόμματα και τα μέλη του Κοινοβουλίου. Τολμήστε να καταργήσετε τον ισχύοντα νόμο και στείλτε τους υπουργούς και τα μέλη του Κοινοβουλίου στον φυσικό τους δικαστή, πράγμα που ισχύει για όλους τους άλλους Ελληνες. Μεγάλη αλήθεια για την οποία όλοι μας έχουμε πολλές και αρνητικές εμπειρίες από παλαιότερες και πρόσφατες υποθέσεις.

Ωστόσο, αν ο κ. πρόεδρος του Αρείου Πάγου είχε την ευκαιρία να εμβαθύνει λίγο την ανάλυσή του, θα είχε διαπιστώσει ότι τους νόμους δεν τους ψηφίζει καν η Βουλή με ελεύθερη και κατά συνείδηση κρίση. Τους ψηφίζει η εκάστοτε συντεταγμένη κυβερνητική πλειοψηφία και η ελεύθερη και κατά συνείδηση κρίση θεωρείται (και είναι) θανάσιμο πολιτικό αμάρτημα. Ουσιαστικά τη νομοθετική εξουσία την ασκεί η κυβέρνηση και ψηφίζονται νόμοι τερατώδεις, πολύ συχνά για να παρακάμψουν τις αρμοδιότητες της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης.

Αλλά και η εκλογή της λεγόμενης «ηγεσίας» της Δικαιοσύνης είναι μια ευθεία και ουσιαστική παρέμβαση της εκάστοτε κυβέρνησης σε αλλότρια καθήκοντα και αρμοδιότητες. Ισως είναι και η κεντρική πέτρα του σκανδάλου και αναλύθηκε από έγκριτους νομικούς.

Ο εισαγγελεύς του Αρείου Πάγου μίλησε και για τις δικές τους ευθύνες για την ομαλή λειτουργία της Δικαιοσύνης. Του απάντησε, βέβαια, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ο φίλτατος κ. Παξινός, αλλά οι εμπειρίες όλων μας δικαιώνουν τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Πολλές φορές άκουσα από δικηγόρους να λένε ότι θα ζητήσουμε (δηλαδή θα μεθοδεύσουμε) αναβολή της δίκης, επειδή «η σύνθεση της έδρας δεν είναι καλή». Δεν κατάλαβα ποτέ γιατί «δεν είναι καλή». Υστερούν οι δικαστές στον χαρακτήρα, στην ικανότητα να κρίνουν, στην επιστημονική τους κατάρτιση; ΄Η απλώς δεν είναι «προσβάσιμοι»; Δηλαδή η μέγιστη αρετή τους. Με τη δικαιολογία αυτή μεθοδεύεται τεχνηέντως η αναβολή εκδίκασης πολλών υποθέσεων. Μεγάλη πληγή στη λειτουργία της Δικαιοσύνης και μεγάλη ταλαιπωρία δικαστών και διαδίκων, κύρια αιτία της μεγάλης βραδύτητας στην απονομή δικαιοσύνης που πολλές φορές ακυρώνει την ουσία της.

Το άλλο που συχνά ακούγεται από τους δικηγόρους, είναι πολύ πιο διαβρωτικό και καταστρεπτικό για τον ρόλο του δικαστή και της Δικαιοσύνης. Για μερικές υποθέσεις, π.χ. ναρκωτικών, ο δικηγόρος ζητάει υπερβολική αμοιβή. Οταν ο δυστυχής πελάτης διαμαρτύρεται, γιατί τόσο μεγάλη αμοιβή, ο δικηγόρος αφήνει σαφώς να εννοηθεί… ότι δεν τα θέλει όλα για τον εαυτό του. Ο Θεός και η ψυχή του μόνο γνωρίζουν την αλήθεια του υπαινιγμού. Ο ίδιος ο υπαινιγμός υποσκάπτει το εύρος και το έργο της Δικαιοσύνης, προπαντός όταν είναι αβάσιμος…

  • Tου Aντωνη Kαρκαγιαννη, Η Καθημερινή, Tρίτη, 27 Iανoυαρίου 2009
Advertisements

Make a Comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

Αρέσει σε %d bloggers: