Υπάρχει ελπίδα για τη Δικαιοσύνη

Posted on Ιανουαρίου 28, 2009. Filed under: Δικαιοσύνη | Ετικέτες: |

Του Δημητρη Χ. Παξινου*, Η Καθημερινή, 28/01/2009

Στη χώρα μας στις δύσκολες περιπτώσεις ξορκίζουμε το κακό με αναθέματα, την αρρωστημένη κατάσταση την αντιμετωπίζουμε θεραπεύοντας το σύμπτωμα και όχι την αιτία, με αποτέλεσμα το κυνήγι μαγισσών και τη διαιώνιση της κατάστασης, την οποία εξωραΐζουμε επιφανειακά.

Νόμοι που ψηφίζονται για να μην εφαρμόζονται ή ακόμη και να καταπατώνται από τους ίδιους τους εμπνευστές, θεσμοί που κλονίζονται και παραπαίουν με ευθύνη, σε πολλές περιπτώσεις, αυτών που έχουν ταχθεί επικεφαλής και με τις πράξεις ή παραλείψεις τους, τούς απαξιώνουν. Οι τρεις συντεταγμένες εξουσίες βάλλονται και σ’ ένα βαθμό υποκαθίστανται από εξωθεσμικά κέντρα. Η τηλεόραση και οι εταιρείες σφυγμομετρήσεων διαμορφώνουν, καθορίζουν το πολιτικοκοινωνικό σκηνικό και υποκαθιστούν τις συντεταγμένες εξουσίες, τις θεσμοθετημένες λειτουργίες του κράτους. Η Δικαιοσύνη αποδίδεται μέσω των ΜΜΕ με τους τηλε-εισαγγελείς, τους τηλεδικαστές κάθε είδους και τους τηλε-ενόρκους, η ετυμηγορία των οποίων βαρύνει στην τελική κρίση. Ο διασυρμός προσώπων καθημερινός, χάριν της τηλεθέασης και τα συνεστημένα από την Πολιτεία, για έλεγχο όργανα, σιωπούν απολαμβάνοντας τα οφίτσια με τις απολαβές τους.

Ειδικότερα, η Δικαιοσύνη βρίσκεται στα τελευταία σκαλοπάτια από πλευράς ιεραρχίας και αξιολόγησης της θέσης και του θεσμικού της ρόλου. Ελάχιστα κονδύλια διατίθενται για τη Δικαιοσύνη, από τη λειτουργία της οποίας εισπράττονται τεράστια ποσά, διοχετευόμενα, κατευθυνόμενα διά πάσαν νόσον, πλην της θεραπείας των πραγματικών ασθενειών που τη μαστίζουν, αφήνοντάς την στην τύχη της και προσφέροντάς της μόνο ψίχουλα και αποδόσεις ευθυνών εκεί που δεν ανήκουν.

Πρόσφατο παράδειγμα προς αποφυγήν ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης που με τροπολογία της τελευταίας στιγμής έβαλε «ταφόπλακα» σε διαδικασίες επιθεώρησης και επιτάχυνσης των δικών, ασκώντας, κατ’ ουσίαν, επικοινωνιακή πολιτική, τη μάστιγα της εποχής μας.

Σ’ αυτή λοιπόν τη δύσκολη στιγμή, που ο καθένας απογοητευμένος έχει κλεισθεί στο καβούκι του, έχει αφεθεί στον «ωχαδελφισμό» του, αξίζει να βγούμε λίγο έξω από τον μικρόκοσμό μας, να δούμε ότι και άλλοι πολλοί ασπάζονται τις απόψεις μας, τις αρχές και τα ιδανικά μας. Υπάρχει πολύς κόσμος που ακόμη προσβλέπει ή θέλει να προσβλέπει με εμπιστοσύνη στην ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη, στην ανθρώπινη κρίση της και στο ανθρώπινο πρόσωπο της. Ενας κόσμος που απεγνωσμένα αναζητεί λίγη δικαίωση, λίγη παρηγοριά στο πρόβλημά του και αναμένει μια δίκαιη λύση. Ενας κόσμος που θέλει να εμπιστευθεί τους θεσμούς που έχουν κλονιστεί και βάλλονται από παντού, να βρει αποκούμπι, να πιστέψει κάπου για να μην παραπατήσει, για να μην παραβατήσει. Ακόμη περισσότερο τα παιδιά μας, οι επόμενες γενιές διψούν για έναν κόσμο λιγότερο άδικο, με λιγότερη ανισότητα, με περισσότερες ευκαιρίες.

Κι αυτό μόνο η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη μπορεί να τους το διασφαλίσει, εμπεδώνοντας ένα κλίμα ασφάλειας δικαίου και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις, όπως ταιριάζει σε δικαστικούς λειτουργούς, με γνώμονα τη συνείδησή τους για να διασκεδάσουν για πάντα την αγωνία που εκφράζεται μέσα από τα μάτια των παιδιών μας, προς χάριν και των επόμενων γενεών.

* Ο κ. Δημήτρης Χ. Παξινός είναι πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Advertisements

Make a Comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

Αρέσει σε %d bloggers: