Προσοχή στους θεσμούς

Posted on 2 Φεβρουαρίου, 2009. Filed under: Θεσμοί | Ετικέτες: |

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στους Κακλαμάνη- Βωβό και συντροφία, τους αναρχοαυτόνομους, τους αγρότες που έκοψαν την Ελλάδα όχι στα δύο αλλά στα τέσσερα και σε κάθε ομάδα πολιτών που δίκαια ή άδικα παίρνει «το νόμο στα χέρια της»; Ως ένα (σημαντικό όμως) σημείο καμία: θεωρούν όλοι ότι ο μόνος τρόπος για να παρακάμψουν αποφάσεις θεσμικών οργάνων που τους αφορούν και δεν τους αρέσουν είναι οι απειλές, οι ύβρεις και ενδεχόμενα οι αυτοδικίες. Αυτό σημαίνει ότι το «κοινωνικό συμβόλαιο» βρίσκεται σε κίνδυνο και το δημοκρατικό κράτος σε κρίση.

Είναι θεμιτή κάθε αντιπαλότητα, και η πιο έντονη, ανάμεσα στα κόμματα, είναι θεμιτή η υποστήριξη, και η πιο ατεκμηρίωτη, κάθε αιτήματος. Το αθέμιτο είναι η λεκτική και φυσική βία και η περιφρονητική παράκαμψη των θεσμών. Αυτό δεν σημαίνει ότι καταργούμε το δικαίωμα κριτικής τους και καταγγελίας κακώς κειμένων. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι επιτρεπτό να τους λοιδορούμε ή ακόμα και να τους καταργούμε στην πράξη με το έτσι θέλω χωρίς να έχει προηγηθεί μια σοβαρή δημοκρατική διαδικασία. Κατάργηση έμμεση και συχνά άμεση όταν ο κάθε υπουργός-πασάς, με τη γνωστή κάθετη χειρονομία, αποφασίζει «κατά παρέκκλιση» σε σχέση με τα όσα οι νόμοι και οι διατάξεις υπαγορεύουν. Σύμπτωση; Οι περισσότερες από τις αποφάσεις αυτές αφορούν εξυπηρετήσεις φιλικών προσώπων ή παραγόντων και των συμφερόντων τους. Με φωτογραφικού χαρακτήρα «αποφάσεις» ή ακόμα και με απόπειρες εξίσου φωτογραφικών και καθ΄ υπαγόρευση νέων προεδρικών διαταγμάτων.

Ως τώρα, το Συμβούλιο Επικρατείας έχει αντισταθεί στις παρανομίες αυτές και γι΄ αυτό τόσοι το μισούν. Ναι, είναι αλήθεια ότι με τις παρεμβάσεις του προκλήθηκαν καθυστερήσεις σε ορισμένα έργα και σε περισσότερες βολικές εξυπηρετήσεις. Αλλά ο κύριος ψόγος είναι ότι ενοχλεί τους «ιδεολόγους» του τσιμέντου που αν τους αφήναμε θα είχαν στο όνομα της ανάπτυξης «αξιοποιήσει» με μπετόν και «αναψυκτήρια» ακόμα και τον Εθνικό Κήπο- ή μάλλον το υπόλοιπό του γιατί έγιναν εκεί από χρόνια πολλά και απαράδεκτα όπως η μεγάλη επέκταση των εγκαταστάσεων της Προεδρικής Φρουράς.

Με τη φόρα που πήραμε, θα αποπειραθούμε αύριο να καταγγείλουμε- γιατί όχι αφού μας «ενοχλούν»; – το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή- αλλά αυτό το πράξαμε ήδη γιατί έθιξε τους υπέροχους ομόδοξους ανθρωπιστές Μιλόσεβιτς και Κάρατζιτς- το Διεθνές Δικαστήριο για τις τραγωδίες των πολέμων στην πρώην Γιουγκοσλαβία…

Make a Comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

Αρέσει σε %d bloggers: