Το ΠΑΣΟΚ σε αστερισμό εντάσεων

Posted on 3 Φεβρουαρίου, 2009. Filed under: ΠΑΣΟΚ, Παπανδρέου Ανδρέας, Πολιτική | Ετικέτες: , |

Διαφωνίες για τη στρατηγική, γκρίνια στον «πρωινό καφέ» και σιωπητήριο στα στελέχη

Σε κατάσταση «νευρικού κλονισμού» έχει περιέλθει τις τελευταίες ημέρες το ΠΑΣΟΚ, παρά το γεγονός ότι δημοσκοπικά διατηρεί απόσταση ασφαλείας από τη Ν.Δ. και οι έως τώρα πρωτοβουλίες της Ρηγίλλης δεν διαφαίνεται πως επαρκούν για την εις βάρος του ανατροπή του πολιτικού σκηνικού.

Η υπόγεια ένταση στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εστιάζεται στον λεγόμενο «πρωινό» καφέ, όπου έχουν εκδηλωθεί διαφωνίες τόσο για τη στρατηγική του ΠΑΣΟΚ το επόμενο διάστημα όσο και για τη «δοσολογία» των εμφανίσεων του κ. Γ. Παπανδρέου στην κεντρική σκηνή. Επεκτείνονται, όμως, και σε επίπεδο πολιτικών εκπροσώπων, οι οποίοι διαμαρτύρονται στο παρασκήνιο ότι στερούνται κεντρικής καθοδήγησης. Τεταμένη είναι, τέλος, η κατάσταση και στο κόμμα, όπου διατυπώνονται διαμαρτυρίες για την απουσία συχνών συνεδριάσεων του Πολιτικού Συμβουλίου. Το τελευταίο, πάντως, έπειτα από συνεννόηση των κ. Γ. Παπανδρέου και Γ. Ραγκούση, θα συνέλθει εντός της εβδομάδος, προκειμένου να δοθεί το «εναρκτήριο λάκτισμα» για την πορεία του ΠΑΣΟΚ προς τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

  • Δύο σχολές σκέψης

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα ηγετικά κλιμάκια της Χαριλάου Τρικούπη τείνουν να παγιωθούν δύο σχολές σκέψης. Η πρώτη, την οποία πρεσβεύουν κατά κύριο λόγο οι κ. Γ. Ραγκούσης, Ν. Αθανασάκης και Γ. Παπακωνσταντίνου, πρεσβεύει την άποψη ότι το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να ακολουθεί κατά γράμμα τον ήδη υφιστάμενο πολιτικό του σχεδιασμό, καθώς κάθε άλλη κίνηση θα μετέδιδε κλίμα πανικού έναντι των εν εξελίξει κυβερνητικών πρωτοβουλιών. Από τη συγκεκριμένη πλευρά μεταδίδεται επίσης, έναντι των αιτιάσεων για «απουσία» του κ. Γ. Παπανδρέου από την πρώτη γραμμή της αντιπαράθεσης με τη Ν.Δ., ότι αυτή οφείλεται στις υποχρεώσεις που είχε την περασμένη εβδομάδα στο εξωτερικό και τις επόμενες ημέρες θα καταδειχθεί ότι ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται και θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή, στην πορεία προς τις προσεχείς εκλογές.

Ομως, μια δεύτερη «σχολή σκέψης», εκφραστές της οποίας κατά κύριο λόγο είναι οι κ. Δ. Ρέππας, Χ. Καστανίδης, Φ. Πετσάλνικος, Π. Μπεγλίτης και Ρεγγίνα Βάρτζελη, μεταδίδει πως το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να αναπροσαρμόσει την τακτική του με βάση τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η υπερκινητικότητα του Μεγάρου Μαξίμου. Επίσης, θεωρείται πως ο κ. Γ. Παπανδρέου θα πρέπει να είναι συνεχώς στο προσκήνιο, καθώς «στις εκλογές ο κόσμος ψηφίζει πρωθυπουργό και όχι κόμμα».

  • Κόντρα για τα μπλόκα

Το βαρύ κλίμα στον στενό κύκλο των επιτελών του κ. Γ. Παπανδρέου επέτεινε η αποκάλυψη στην «Κ» της διαφωνίας που υπήρξε στον «πρωινό καφέ» της περασμένης Τρίτης μεταξύ των κ. Π. Μπεγλίτη και Γ. Παπακωνσταντίνου για τη στάση της Χαριλάου Τρικούπη έναντι των μπλόκων, ενώ πρόβλημα έχει προκύψει και με τη δημόσια έμμεση «αποδοκιμασία» του κ. Δ. Ρέππα, για τη θέση του έναντι της προεδρικής εκλογής του 2010 και της ενδεχόμενης επανεκλογής Παπούλια, αφού όμως προηγηθούν εθνικές εκλογές. Μάλιστα, η ανάγκη να υπάρξουν «στεγανά» στη λειτουργία του «πρωινού καφέ» απασχόλησε, σύμφωνα με πληροφορίες, μακρά συνεργασία του κ. Γ. Παπανδρέου με τον κ. Γ. Ραγκούση, ενώ παράλληλα αποφασίστηκε να επιβληθεί «σιωπητήριο» στα κορυφαία στελέχη σε θέματα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν πηγή πολυφωνίας για το ΠΑΣΟΚ, όπως για παράδειγμα η προεδρική εκλογή ή ο εκλογικός νόμος.

  • Ψάχνουν τη γραμμή

Ομως, υπόγεια ένταση υπάρχει και στο επίπεδο των πολιτικών εκπροσώπων. Πολλοί εξ αυτών διαμαρτύρονται ότι πληροφορούνται τη γραμμή του κόμματος σε κρίσιμα θέματα από τις εφημερίδες και επαναφέρουν το αίτημα για τη συγκρότηση «ηγετικής ομάδας». Τέλος, ανέφελο δεν είναι το τοπίο ούτε στο κόμμα, όπου δεν πέρασε απαρατήρητη η απουσία επίσημης εκπροσώπησης του ΠΑΣΟΚ στην εκδήλωση της Αριστερής Πρωτοβουλίας του κ. Γ. Παναγιωτακόπουλου, η οποία υπήρξε ένας από τους βασικούς πυλώνες στήριξης του κ. Γ. Παπανδρέου στην αναμέτρηση με τον κ. Ευάγγ. Βενιζέλο για την ηγεσία.

  • Του Κ. Π. Παπαδιοχου, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 01/02/2009

Make a Comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

Αρέσει σε %d bloggers: