Στα πρόθυρα της εξουσίας

Posted on Φεβρουαρίου 6, 2009. Filed under: Καραμανλής Κώστας, Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, Παπανδρέου Γιώργος, Πολιτική |

Eάν πιστέψουμε τις δημοσκοπήσεις, ο Γιώργος Παπανδρέου βρίσκεται στα πρόθυρα της εξουσίας. Απελευθερωμένος από το «βαρίδι» του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, μετά την αμφιλεγόμενη στάση του στα επεισόδια του Δεκεμβρίου και όχι μόνο, υποχωρεί σε μονοψήφια ποσοστά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει την πολυτέλεια να αντισταθεί σε πιέσεις αριστερού λαϊκισμού και να επικεντρωθεί στο πώς θα πείσει ότι ηγείται ενός σύγχρονου κεντρώου κόμματος, το οποίο διδάχθηκε από τα λάθη του παρελθόντος, διαθέτει ικανά και έμπειρα στελέχη αλλά και, κυρίως, όραμα καλύτερης διαχείρισης της εξουσίας σε μια περίοδο πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης.

Ο κ. Παπανδρέου καλείται να επιδείξει ρεαλισμό και συνέπεια, σεβασμό προς τους θεσμούς και αποστασιοποίηση από τη διαπλοκή. Σε ό, τι αφορά το πρώτο, πρέπει να αντισταθεί στη συνήθη ροπή των κομμάτων της αντιπολίτευσης προς τις υποσχέσεις για παροχές τις οποίες θα βρει μπροστά του εάν γίνει κυβέρνηση, κάτι που με επώδυνο τρόπο ανακαλύπτει σήμερα η Ν. Δ. Στην περίπτωση των πρόσφατων αγροτικών κινητοποιήσεων το ΠΑΣΟΚ τήρησε σχετικά συγκρατημένη στάση. Βέβαια, δεν άντεξε να μην «κατηγορήσει» την κυβέρνηση πως δεν επιδεικνύει την αναγκαία ευαισθησία για τους αγρότες, αλλά τουλάχιστον στελέχη του «δεν ανέβηκαν στα τρακτέρ».

Τη στιγμή που η κυβέρνηση, υπό το άγχος των δημοσκοπήσεων, έχει απολέσει το πολιτικό σθένος να αρνηθεί την ικανοποίηση κάθε λογής αιτημάτων, και συντάσσει προϋπολογισμούς που ανατρέπονται εντός ολίγων εβδομάδων, ο κ. Παπανδρέου καλείται να δηλώσει με ειλικρίνεια ότι ως πρωθυπουργός δεν θα παρασυρθεί σε καταστροφικές παροχές. Στη σημερινή συγκυρία δεν μπορεί να υποστηρίξει τις απαιτήσεις όλων των κοινωνικών ομάδων, αλλά οφείλει να θέσει ρεαλιστικούς και εφικτούς στόχους. Εάν σήμερα, που διαθέτει σημαντικό προβάδισμα από τη Ν. Δ., δεν υποκύψει στον λαϊκισμό, αύριο θα μπορέσει να κυβερνήσει πιο εύκολα και αποτελεσματικά.

Πρέπει επίσης να επιδείξει σεβασμό προς τους θεσμούς –άλλο ένα στοιχείο που αναζητούν οι ψηφοφόροι, και κυρίως οι μετριοπαθείς σκεπτόμενοι πολίτες του μεσαίου χώρου– δηλώνοντας ότι δεν θα παραβιάσει το πνεύμα του Συντάγματος οδηγώντας τη χώρα σε πρόωρες εκλογές με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Εάν η κυβέρνηση προτείνει την επανεκλογή του ιδιαίτερα δημοφιλούς Κάρολου Παπούλια, πρώην υπουργού Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ, η κοινή γνώμη δεν θα επικροτήσει ενδεχόμενη άρνηση του ΠΑΣΟΚ να συναινέσει.

Την τελευταία δεκαπενταετία, ο πολιτικός κόσμος έδειξε να ωριμάζει αναζητώντας αυτό που προνοεί το Σύνταγμα και δεν είναι άλλο από μια ευρύτερη συναίνεση στο πρόσωπο του κορυφαίου πολιτειακού παράγοντα. Η υπερψήφιση προσωπικοτήτων του «άλλου χώρου» από τους κ. Σημίτη και Καραμανλή διαχώρισε την ανάδειξη Προέδρου από τη στενά κομματική σύγκρουση, λειτούργησε ενωτικά, και όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις, η κοινή γνώμη επιθυμεί τη συνέχιση αυτής της τακτικής.

Τέλος, ο κ. Παπανδρέου πρέπει να πείσει ότι το κόμμα του δεν είναι πλέον δέσμιο της διαπλοκής και των καθεστωτικών συμφερόντων. Το πέτυχε ο κ. Καραμανλής το 2004 και εξελέγη πανηγυρικά, αλλά στην πορεία πολλές ελπίδες εξανεμίσθηκαν. Με δεδομένο το βεβαρημένο παρελθόν του ΠΑΣΟΚ, το έργο του προέδρου του κινήματος θα είναι πολύ πιο δύσκολο. Αλλωστε, τα στοιχεία που θα προκύψουν από την υπόθεση Siemens θα πλήξουν και το ΠΑΣΟΚ και θα υπενθυμίσουν «αμαρτίες» του παρελθόντος.

Σε ό, τι αφορά το ήθος, ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου έχει την έξωθεν καλή μαρτυρία. Ας ελπίσουμε ότι με σωστή οργάνωση και συνέπεια τα λίγα στελέχη που κυβέρνησαν παλαιότερα χωρίς να υποκύψουν στις σειρήνες της εξουσίας, μαζί με τα νέα, άφθαρτα, που ο ίδιος ανέδειξε, θα καταφέρουν να οικοδομήσουν μια διαφορετική κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, η οποία θα είναι σε θέση να φέρει την «αλλαγή». Αυτή τη φορά προς το καλύτερο.

  • Tου Αθανασιου Eλλις, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 05/02/2009
Advertisements

Make a Comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

Αρέσει σε %d bloggers: