Τα εμπόδια του Γ. Παπαθανασίου

Posted on Φεβρουαρίου 6, 2009. Filed under: Ανάπτυξη, Βρυξέλλες, Διεθνής Οικονομική κρίση, Επενδύσεις, Οικονομία | Ετικέτες: |

Η δέσμη των μέτρων που θα ανακοινώσει σήμερα ο υπουργός Οικονομίας, κ. Γ. Παπαθανασίου, δεν θα κριθεί με τα συνήθη κριτήρια από τις Βρυξέλλες, τους ξένους τραπεζίτες και την ελληνική κοινωνία. Δηλαδή, δεν θα κριθεί η ορθότητα των μέτρων «σε γενικές γραμμές», αλλά η αποτελεσματικότητά τους να επιτύχουν κρίσιμους στόχους μέσα στις δεδομένες, εντελώς ασυνήθεις διεθνείς και εσωτερικές συνθήκες. Ποια είναι η εικόνα; Διεθνείς αγορές παγωμένες από άγχος και φόβο. Πρώτη μετά το 1929 συγχρονισμένη ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας με μη προβλέψιμη διάρκεια και βάθος. Ευρώπη που μετεωρίζεται ανάμεσα στην ενοποίηση και την εθνική υποχώρηση. Στα καθ’ ημάς, αρχή ενός κρεσέντο κοινωνικών εντάσεων, κυβερνητική αστάθεια και πολιτική αβεβαιότητα με βάθος, ενώ είναι στο ναδίρ η διεθνής εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα και εκδηλώνεται με εκρηκτικό τρόπο η διαρθρωτική παθογένεια της οικονομίας μας, αποτυπωμένη στο τρίπτυχο «δημόσιο χρέος, εξωτερικό έλλειμμα, δημόσιο έλλειμμα».

Σε αυτό το περιβάλλον, τι να περιμένουμε από τα μέτρα; Ιδεατό, θα ήταν αυτό που (αντιγράφοντας το σύνθημα του ΠΑΣΟΚ, το 1993…) κωδικοποίησε εύηχα ο κ. Γ. Σουφλιάς: «Σταθερότητα, ανάπτυξη, κοινωνική δικαιοσύνη». Αλλά, μια τέτοια προσδοκία θα ήταν απολύτως θεμιτή μεν, άκρως υπερβολική δε. Λείπουν οι πολιτικές και άλλες προϋποθέσεις για έναν τόσο φιλόδοξο στόχο. Η σχετική συζήτηση δεν είναι καινούργια (διεξαγόταν, διεξάγεται και θα διεξάγεται…), σχετικά καινούργιο είναι ένα άμεσο και «πεζό» κριτήριο των μέτρων: Θα περάσουν το τεστ των αγορών, ώστε να αναχρηματοδοτήσουμε το δημόσιο χρέος; Η υποτίμηση αυτού του τεστ προϋποθέτει άγνοια κινδύνου.

Μετά μία 5ετία δημοσιονομικής κακο-διαχείρισης (αυξάναμε το κρατικό έλλειμμα 10 δισ. και το κρατικό χρέος 12 δισ. ευρώ κάθε χρόνο, για να αυξάνουμε το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν κατά 16 δισ. ευρώ, μόνο…) οδηγηθήκαμε στην έκρηξη του χρέους. Φέτος, θα χρειαστούμε περί τα 55 δισ. για να αποφύγουμε να κηρύξουμε στάση πληρωμών. Θα τα αναζητήσουμε, όμως, σε συνθήκες σκληρού διεθνούς ανταγωνισμού: Στο «καλάθι» των διεθνών τραπεζών βρίσκονται οι ΗΠΑ που θα ζητήσουν 2 τρισ. δολάρια, τα ευρωπαϊκά κράτη που θα ζητήσουν 1 τρισ., οι μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες και τράπεζες που θα ζητήσουν περίπου 180 δισ. και 450 δισ. αντιστοίχως, οι ρωσικές εταιρείες περίπου 80 δισ., η Ουκρανία 30 και η Ουγγαρία 15 δισ., τα κράτη της Λατινικής Αμερικής που θα αναζητήσουν 250 δισ. δολάρια και άλλους. Ανεξαρτήτως τιμής, θα μπορέσουμε να αντλήσουμε αυτά που χρειαζόμαστε;

Δεν είναι εύκολο. Για να αποφύγει η Ευρωζώνη τον διασυρμό του ευρώ, προσπαθεί να βρει τρόπους να βοηθήσει. Η εμπιστοσύνη της είναι κλονισμένη: Μετά το κόλπο της δήθεν απογραφής, υποσχεθήκαμε ειλικρίνεια και σοβαρότητα. Αλλά, βγήκαμε από το καθεστώς «επιτήρησης» το 2007 με ψεύτικα στοιχεία. Το ίδιο έτος, προκηρύξαμε εκλογές για να φτιάξουμε καλό προϋπολογισμό το 2008, κι αυτός τινάχτηκε στον αέρα, ως μη εκτελέσιμος. Θα πείσουμε τις Βρυξέλλες ότι, τώρα, γνωρίζουμε το πρόβλημά μας και είμαστε αποφασισμένοι να το αντιμετωπίσουμε; Η πρώτη φάση της αξιολόγησης θα ολοκληρωθεί εντός του Μαρτίου ή, το αργότερο, τον Απρίλιο. Η δεύτερη φάση θα αρχίσει τον Σεπτέμβριο και θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2010. Το μεσοδιάστημα μπορεί να αποδειχτεί κρίσιμο, τα εμπόδια απρόβλεπτα.

Εκτός από τα απρόβλεπτα, όμως, υπάρχουν και τα προβλέψιμα εμπόδια.

Ενα από τα μεγαλύτερα που βρίσκονται μπροστά στον κ. Γ. Παπαθανασίου, είναι η κυβέρνηση και οι συνάδελφοί του. Ανάμεσά τους, όσοι καλλιεργούν κλίμα εκλογών, με «μαγκιές» για εκλογικούς νόμους. Αλλοι, που μοιράζουν 500 εκατ. στον κάμπο της εκλογικής περιφέρειάς τους και δημιουργούν μοντέλο συντεχνιακής αποχαλίνωσης. Αλλοι, που ρίχνουν λάδι στη φωτιά, προσκαλώντας αγρότες και ψεκάζοντάς τους ή ξυλοκοπώντας τους. Αλλοι, που ανοίγουν τα άδεια ταμεία και «βρίσκουν» 5-6 δισ. ευρώ για γαλλικά, γερμανικά, αμερικανικά όπλα. Ασε τον άλλο, που διαψεύδει τον κ. Παπαθανασίου στην Eurostat, δηλώνοντας ότι το χρέος των νοσοκομείων δεν είναι 2,5 δισ. όπως ψευδώς της είπαμε, αλλά είναι 5 δισ. ευρώ!

Ενα πρώτο τεστ των μέτρων θα έρθει από τη Νέα Υόρκη. Σε λίγες ημέρες, θα αξιολογηθεί η πιστοληπτική ικανότητά μας από τη Moody’s. Τα υπόλοιπα έπονται.

  • Tου Kωστα Kαλλιτση, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 05/02/2009
Advertisements

Make a Comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

Αρέσει σε %d bloggers: