Προπονητές και πρωθυπουργοί

Posted on Φεβρουαρίου 10, 2009. Filed under: Καραμανλής Κώστας, Πολιτική |

«Ενοχλημένος – δυσαρεστημένος – θυμωμένος – οργισμένος»: Σύμφωνα τουλάχιστον με τις γνωστές «ασφαλείς πληροφορίες από του Μαξίμου» που έγιναν αμέτρητες φορές πρωτοσέλιδοι τίτλοι και έπαιξαν θορυβωδώς στα τηλεοπτικά δελτία, ο κ. Καραμανλής ανεβοκατεβαίνει συνεχώς σ’ αυτήν την κλίμακα αισθημάτων. Στα συνήθη «ενοχλημένος – δυσαρεστημένος – θυμωμένος – οργισμένος» θα μπορούσε ίσως να προστεθεί το «φουρκισμένος», αν η δημοσιογραφική γλώσσα δεν είχε τόσο πάθος με την καλλιέπεια, ή και το «βαριεστημένος», αν δεν ηχούσε άκομψο. Σε έναν πρωθυπουργό, πάντως, που έχει εμφανιστεί πολλάκις δυσαρεστημένος από τα έργα και τα λόγια των υφισταμένων του, μάλλον θα ταίριαζε και το «βαριεστημένος».

Αλλά ποια πολιτική σημασία μπορεί να έχει ο ψυχικός βρασμός του πρωθυπουργού; Σε ποιο άφαντο μαντείο να ρωτήσουμε και να μας απαντήσει για τις επί της ουσίας συνέπειες της ηγεμονικής «οργής»; Πότε μεταφράστηκαν σε πολιτική που να αφορά τον κόσμο σαν κοινωνικό σώμα και όχι σαν καταναλωτή αδέξιων ψυχογραφημάτων; Και, τέλος πάντων, στο μήνα πάνω του ανασχηματισμού, διά του οποίου ο πρωθυπουργός θέλησε να ενισχύσει το φρόνημα της ομάδας του, τι σημαίνει το γεγονός ότι τα ενδοκυβερνητικά προβλήματα επιδεινώθηκαν, με αποτέλεσμα να εκδηλώνεται (σε τίτλους και δελτία ειδήσεων) όλο και πιο συχνά η πρωθυπουργική δυσαρέσκεια; Αμέσως μετά τον ανασχηματισμό, ο κ. Καραμανλής έδωσε τις εντολές του στους υπουργούς, όχι και τόσο διαφορετικές απ’ όσες είχε δώσει μετά τις εκλογικές του νίκες· απλώς από το ζεύγος «σεμνότητα -ταπεινότητα», που γελοιοποιήθηκε με τα σκάνδαλα, μετατοπίστηκε στο ζεύγος «σοβαρότητα – υπευθυνότητα». Προειδοποίησε μάλιστα τα στελέχη του ότι δεν θα ανεχόταν πλέον φαινόμενα εσωστρέφειας, προσωπικών στρατηγικών και ενδοκομματικών αντιδικιών.

Θαυμάσια. Μέσα σ’ ένα μήνα, και οι προσωπικές στρατηγικές άνθησαν (αφού εμφανίστηκαν υπουργοί στο ρόλο του εθνικού ηγέτη) και τα αλληλομαχαιρώματα πολλαπλασιάστηκαν (Σουφλιάς κατά Αβραμόπουλου, Μεϊμαράκης κατά Μπακογιάννη και Παυλόπουλου, Σούρλας κατά Αβραμόπουλου…) και η ενδοστρέφεια επιτάθηκε με την γκρίνια όσων δεν έγιναν υπουργοί και όσων θα προτιμούσαν υψηλότερο θώκο για να υπηρετήσουν την πατρίδα και παρεμπιπτόντως τις φιλοδοξίες τους. Βεβαίως, ο πρωθυπουργός, όπως τουλάχιστον διαβάζουμε, ενοχλείται, δυσφορεί, θυμώνει, οργίζεται. Αυτό μπορεί να ενδιαφέρει τους μελλοντικούς βιογράφους του. Γιατί όμως να ενδιαφέρει όλους τους υπόλοιπους όταν δεν φαίνεται να ενδιαφέρει καν τους υπουργούς του, που συνεχίζουν απτότητοι; Εν πάση περιπτώσει, ένας προπονητής, μιας και δεν παίζει ο ίδιος, μπορεί να ρίξει όλη την ευθύνη στους παίκτες του. Με τους πρωθυπουργούς τα πράγματα διαφέρουν.

  • Του Παντελη Mπουκαλα, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Tρίτη, 10 Φεβρουαρίου 2009
Advertisements

Make a Comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

Αρέσει σε %d bloggers: