Εκλογομαντείες

Posted on Φεβρουαρίου 13, 2009. Filed under: Βουλή, Εκλογές, Καραμανλής Κώστας, Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, Παπανδρέου Γιώργος, Πολιτική |

ΤΟ ΘΕΜΑ της χθεσινής συζήτησης στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, που έγινε μετά από αίτημα του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ήταν η οικονομία και η αντιμετώπιση της κρίσης. Για το κρίσιμο αυτό θέμα μάταια περίμεναν οι πολίτες να ακούσουν μία σοβαρή συζήτηση με προτάσεις.
ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ουσιαστικά συζήτηση για την οικονομία, αλλά χρησιμοποιήθηκε το βήμα της Βουλής και ο ανάλογος τηλεοπτικός χρόνος για να επαναλάβουν οι πολιτικοί αρχηγοί τις γνωστές θέσεις των κομμάτων τους, χωρίς να προσθέσουν τίποτε καινούργιο, που να απαντά στην αγωνία του κόσμου. Τελικά, η συζήτηση πέρασε στην προσφιλή, ανούσια και ανέξοδη εκλογολογία.

ΠΕΡΙΕΓΡΑΨΕ ο κ. Καραμανλής στην αρχική ομιλία του την οικονομική κρίση, που χτυπάει όλες τις χώρες και την Ελλάδα, όπως είπε, και ζήτησε συναίνεση για την αντιμετώπισή της. Υπογράμμισε, μάλιστα, απευθυνόμενος στα κόμματα: «να βάλουμε τέλος στη στείρα άρνηση, στο «όχι σε όλα», στις πολωτικές και διχαστικές αντιπαραθέσεις».

ΑΠΑΝΤΩΝΤΑΣ στον πρωθυπουργό ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου επανέλαβε την πρότασή του να γίνουν εκλογές έως τον Ιούνιο και κατέθεσε στα πρακτικά το πρόγραμμα του κόμματός του για την έξοδο από την κρίση. Κακώς δεν ανέφερε στοιχεία, έστω, του προγράμματος και να διατυπώσει προτάσεις, ώστε να συζητηθούν.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ του, ο πρωθυπουργός, ενώ ζήτησε συναίνεση, αγνόησε τελείως το πρόγραμμα που κατέθεσε ο κ. Παπανδρέου. Ουσιαστικά το απέρριψε, χωρίς και να καταθέσει δικές του προτάσεις, για την εφαρμογή των οποίων να ζητήσει τη συναίνεση της αντιπολίτευσης.

ΕΣΤΡΕΨΕ και ο κ. Καραμανλής τη συζήτηση για εκλογές και μάλιστα χρησιμοποίησε εκφράσεις και υπονοούμενα, που τροφοδότησαν και πάλι το παιχνίδι της εκλογολογίας στα βραδινά τηλεοπτικά παράθυρα, αφήνοντας στην τύχη της την πορεία της οικονομίας μέσα στη θύελλα της κρίσης.

ΕΙΠΕ ο κ. Καραμανλής απευθυνόμενος στον κ. Παπανδρέου: «Ζητάτε εκλογές, αλλά δεν τις θέλετε. Προσέχετε όταν τις ζητάτε». Πιάστηκαν από αυτές τις φράσεις του πρωθυπουργού οι τηλεοπτικοί οιωνοσκόποι, παλαμοσκόποι, κυαθιοσκόποι και μάντεις των πολιτικών εξελίξεων για να στήσουν σενάρια σε συνδυασμό με τις εσωκομματικές αναταράξεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

ΑΝΕΞΟΔΟ και εύκολο είναι το παιχνίδι της εκλογολογίας, το οποίο στην Ελλάδα παίζεται από την επομένη των εκλογών, για να προβληθεί ως η μοναδική λύση για τα προβλήματα του τόπου. Είναι λύση οι εκλογές, αλλά με προσδιορισμένους και ξεκάθαρους τους στόχους της κυβέρνησης, που τις αποφασίζει, όπως και της αντιπολίτευσης που τις ζητά.

ΑΠΑΞΙΩΝΕΤΑΙ πλήρως μία συζήτηση για την οικονομία σε περίοδο θυελλώδους κρίσης, όταν στρέφεται από τον πρωθυπουργό σε εκλογολογικούς χρησμούς για να ερμηνευθούν από τους σχολιαστές της τηλεόρασης και όχι μόνο.

  • ΑΠΟΨΕΙΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 13/02/2009
Advertisements

Make a Comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

Αρέσει σε %d bloggers: