Αγωνία στη γειτονιά

Posted on 15 Φεβρουαρίου, 2009. Filed under: Ανεργία, Διεθνής Οικονομική κρίση, Εργασία, Καπιταλισμός, Κοινωνία, Οικονομία, Πολιτική |

Ο φίλος μου ο Πέτρος δεν άντεξε. Εβαλε πωλητήριο στο μαγαζί του και δεν βλέπει την ώρα να σηκωθεί να φύγει από μια επιχείρηση στην οποία έχει επενδύσει τα τελευταία οκτώ χρόνια της ζωής του – τα καλύτερα χρόνια ενός ανθρώπου που είναι γύρω στα σαράντα και ο οποίος έδειξε μεγάλη όρεξη για δουλειά. Σιγά σιγά, πρώτα με τη βοήθεια ενός καλού συγγενούς και τελευταία μόνος του, ο πάντα χαμογελαστός Πέτρος κατάφερε να εδραιωθεί στη γειτονιά, παρ’ όλο που τα προϊόντα του –τρόφιμα βιολογικής καλλιέργειας– είναι πιο ακριβά από αυτά της λαϊκής ή του σούπερ μάρκετ. Με τον Πέτρο συνηθίσαμε να πληρώνουμε λίγο παραπάνω, αλλά και να αγοράζουμε καλά προϊόντα και να χαιρόμαστε μια φιλική, καθημερινή κουβέντα. Το μαγαζί γέμιζε εμπόρευμα και πελάτες. Συχνά ξεπουλούσε γρήγορα, αλλά την άλλη μέρα τα ράφια ήταν πάλι γεμάτα με κάτι καλό. Ο τζίρος ανέβαινε σταθερά.

Τους τελευταίους μήνες, όμως, όλα άλλαξαν. Η χρηματοπιστωτική κρίση, που ξεκίνησε στη Νέα Υόρκη με την κατάρρευση της αγοράς επισφαλών στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ, άρχισε να ταράζει τα νερά του εμπορίου και εδώ, στη γειτονιά μας, λίγες εβδομάδες πριν από τα Χριστούγεννα. Προμηθευτές του Πέτρου οι οποίοι εισήγαν προϊόντα από την Ευρώπη δεν έβρισκαν ρευστό για να πληρώσουν τους δικούς τους προμηθευτές. Οι ελληνικές τράπεζες, λόγω της στενότητας στο διεθνές σύστημα, είτε δεν έδιναν νέα δάνεια είτε δεν ανανέωναν τα παλιά είτε ανέβαζαν τα επιτόκια δανεισμού κατακόρυφα. Τότε, άρχισαν να φαίνονται οι πρώτες ελλείψεις στα ράφια, αλλά ο Πέτρος κατάφερνε να βρει κάτι παρόμοιο από κάπου αλλού και να ικανοποιεί τους πελάτες του.

Προχθές, όμως, ομολόγησε ότι δεν τα καταφέρνει πια. «Εχασα τρεις από τους μεγαλύτερους προμηθευτές μου. Δεν μπορούσαν να βρουν χρήματα για εισαγωγές και σταμάτησαν», μου είπε. «Αλλά και ο κόσμος δεν ψωνίζει πια. Ο τζίρος μου έχει πέσει στο ένα τρίτο αυτού που ήταν. Δεν πάει άλλο. Αλλο να κουράζεσαι και να σου μένει κάτι κι άλλο να κουράζεσαι και να μη βλέπεις φως. Εχω βάλει πωλητήριο». Τώρα αναγκάζεται να τηλεφωνεί σε πελάτες που του χρωστούν χρήματα, να τους τα ζητάει.

Τους τελευταίους μήνες, παρακολουθούσα την αγωνία του Πέτρου. Μου έλεγε για τους προμηθευτές του και τις προσπάθειές τους να δανειστούν με τη στήριξη του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ). Ο στόχος της κυβέρνησης ήταν να διευκολυνθούν οι επιχειρηματίες να δανειστούν από τράπεζες, με εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ. Πριν από λίγες μέρες, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης είπε ότι από περίπου 20.000-25.000 αιτήσεις που έχουν κατατεθεί στις τράπεζες, γύρω στις 5.500 έχουν εγκριθεί – ένα σύνολο δανείων ύψους 555 εκατ. ευρώ.

«Μια κοροϊδία ήταν κι αυτό», λέει ο Πέτρος. «Κανείς δεν πήρε χρήματα από το ΤΕΜΠΜΕ». Η πραγματικότητα βρίσκεται κάπου στη μέση: λίγοι έχουν πάρει έγκριση, ενώ παραμένει άγνωστο πόσο χρήμα έχει φθάσει στην αγορά τους δύο μήνες που λειτουργεί το Ταμείο. Αλλά την ώρα που πνίγονται οι επιχειρήσεις έχουν άμεση ανάγκη από ένα σωσίβιο, δεν έχουν την πολυτέλεια να περιμένουν.

Η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να προωθήσει χρήμα στην αγορά, να μη χρεωθεί την κατάρρευση επιχειρήσεων. Και η θεωρία είναι καλή: το ΤΕΜΠΜΕ θα εγγυηθεί το 80% του ποσού που θα δώσουν οι τράπεζες σε τριετή δάνεια – έτσι και οι επιχειρήσεις θα χρηματοδοτηθούν και οι τράπεζες θα είναι καλυμμένες. Στην πράξη, όμως, η κυβέρνηση δεν υπολόγισε την απροθυμία των τραπεζών να επωμιστούν τις πιθανές επισφάλειες, την έλλειψη ρευστού των τραπεζών και την απαίτησή τους να βγάλουν περισσότερο κέρδος απ’ ό,τι ορίζουν οι επιδοτήσεις και οι όροι του ΤΕΜΠΜΕ. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι αιτήσεις περνούν από χρονοβόρο κόσκινο την ώρα που οι επιχειρήσεις ασφυκτιούν. Εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για να ανασάνει η αγορά, θα δούμε πάρα πολλές επιχειρήσεις να κλείνουν η μια μετά την άλλη. Θα δούμε τη ραχοκοκαλιά της κοινωνίας να τσακίζεται, επειδή για άλλη μια φορά οι πολιτικοί μας δεν μπόρεσαν να δώσουν απάντηση στις προκλήσεις των καιρών.

  • Tου Νικου Κωνστανταρα, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 15/02/2009

Make a Comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

Αρέσει σε %d bloggers: