Εκτός τόπου…

Posted on Φεβρουαρίου 15, 2009. Filed under: Κόμματα, Κοινωνία, Οικονομία, Πολιτική |

Οσο οι πολιτικοί δεν φροντίζουν να επιδιορθώσουν την κρατική μηχανή, τόσο θα καταρρέουν μαζί της. Οσο οι πολιτικοί εξαθλιώνουν το κράτος, τόσο λιγότερα και λιγότερο αποδοτικά μέσα θα διαθέτουν για να διαχειριστούν δράσεις που απαιτούν οι κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις. Είναι αλήθεια πως η οικονομία φέρνει στο προσκήνιο όλες αυτές τις αδυναμίες. Αντιπροχθές πάλι, οι πολιτικοί αρχηγοί απέφυγαν να αντιπαρατεθούν δημιουργικά επί συγκεκριμένων πολιτικών, αυτούσιων προτάσεων και διευκρινισμένων εκτιμήσεων. Ισως επειδή έχουν ελάχιστες διαφορές στα γενικά, κάτι που δεν επιτρέπει την τέρψιν των επαγγελματιών των παραθύρων τους. Προτιμούν να ρεζιλεύονται στα μάτια ενημερωμένων και ειλικρινώς ανήσυχων πολιτών, οι οποίοι πάντως (καλά θα κάνετε να το πιστέψετε) αποτελούν την πλειοψηφία εκείνων που ακόμη ασχολούνται με τη χώρα και το καλό της και μετά την αφαίρεση των κηφήνων.

Δείτε το τεράστιο θέμα με την ανεργία. Αν κάτι έχει άμεση σημασία από κάθε (δικαιολογημένα) κινδυνολογική εκτίμηση για την τροχιά της κρίσης, αυτό είναι το μέγεθος των ανθρώπων που θα μείνουν από δουλειά ή που δεν θα μπορέσουν να βρουν μια θέση στην παραγωγή. Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει μια πρόταση που αξίζει πολλά: «Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών των νέων έως 30 ετών για τέσσερα χρόνια». Και όμως δεν απαίτησε από τον Κώστα Καραμανλή την υιοθέτησή της, αλλά την μπουρδούκλωσε μαζί με πολλές άλλες σ’ ένα κυλιόμενης επικαιρότητας κείμενο 6.000 λέξεων με τίτλο «Αμεσα Μέτρα»!

Κι ας τους εδόθη η ευκαιρία, αφού την ίδια μέρα δόθηκε η μηνιαία έρευνα απασχόλησης. Στα έξυπνα κράτη η «στατιστική» αυτή δονεί τους πολιτικούς. Εμείς τη θάβουμε με υποκριτικές θρηνωδίες. Οπως έκανε και ο φιλόδοξος πρωθυπουργός, που δεν εκμεταλλεύτηκε την εξαιρετικά αρνητική τροπή για τις δύο ηλικιακές κλάσεις που επιχειρούν την είσοδό τους στην αγορά εργασίας. Οπως ξέχασε και την άλλη πρόταση του ΠΑΣΟΚ, που θέλει τη διευκόλυνση νέων να αποκτούν εργασιακή εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα. Υπάρχει εξήγηση: στο ΠΑΣΟΚ διστάζουν ακόμη σήμερα να πουν ανοικτά το αυτονόητο. Αυτό που επαναλαμβάνει μονότονα ο Ομπάμα: λεφτά θα δώσουμε στον ιδιωτικό τομέα γιατί αυτός ξέρει να δημιουργεί και να συντηρεί πραγματικές θέσεις απασχόλησης, κατάλληλες για τη δημιουργία νέου εισοδήματος.

Δυστυχώς, όλα τα κόμματα στη Βουλή μοιράζονται ευχαρίστως την κοινή πεποίθηση των εισοδηματικών ενισχύσεων προς άγραν ανοχής από τους ψηφοφόρους. Αυτός είναι ο λόγος που από τη συζήτηση στη Βουλή, τα Μέσα κράτησαν τις επαμφοτερίζουσες απειλές περί εκλογών και τίποτε χρήσιμο για την καθημερινότητα του πολίτη. Οπως, άλλωστε, δεν εδόθη καμία οδηγία για όσα πρέπει να υποστηρίξει ο Ελληνας πρωθυπουργός στις επικείμενες διεθνείς συναντήσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ομως, στην εποχή μας, αν «μέσα» δεν πάμε καλά, τότε δεν θα ισχύει ούτε το καραμανλικόν «έξω πάμε καλά».

  • Tου Mπαμπη Παπαδημητριου, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 15/02/2009
Advertisements

Make a Comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

Αρέσει σε %d bloggers: