Κανένα στήριγμα

Posted on Φεβρουαρίου 15, 2009. Filed under: Διεθνής Οικονομική κρίση, Κοινωνία, Οικονομία, Προϋπολογισμός, Παρασιτισμός, Παροχές, Πολιτική |

Επιτέλους, μετά το σίριαλ Μανώλη, που παρακολουθήσαμε την περασμένη εβδομάδα, η Νέα Δημοκρατία βρήκε με τι θα ασχοληθεί όταν, και αν, χάσει τις επόμενες εκλογές. Με το πώς δηλαδή δεν θα παραδοθεί το κόμμα στην κ. Ντόρα Μπακογιάννη ή πώς θα διατηρηθεί η ηγεσία του στις αρχές του «καραμανλισμού». Το… δυστύχημα για τη Νέα Δημοκρατία είναι ότι οι εκλογές δεν έγιναν ακόμη και ότι παραμένει στην κυβέρνηση. Εχει δε πολύ πιο σοβαρά προβλήματα να αντιμετωπίσει, όπως τις συνέπειες από την παγκόσμια οικονομική κρίση, που άρχισαν ήδη να είναι ορατές και στη χώρα μας ή την επερχόμενη νέα επιτήρηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που θα την υποχρεώνει να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω του 3% το 2010.

Αν άκουγε, όμως, κανείς τους πολιτικούς αρχηγούς στη συζήτηση της Πέμπτης με αντικείμενο την οικονομική κρίση, θα έμενε με την εντύπωση ότι κανείς δεν μίλησε τη γλώσσα της αλήθειας για το πώς και γιατί φθάσαμε στη σημερινή κατάσταση. Οι λόγοι είναι προφανείς και αρκετοί πολιτικοί τους έχουν παραδεχθεί και πολύ περισσότεροι πολίτες τους αναγνωρίζουν. Η μέγιστη ευθύνη ανήκει σε όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών και τελικά στο ίδιο το πολιτικό σύστημα, όπως έχει διαμορφωθεί. Το σύστημα, που χρησιμοποιεί το κράτος ως τσιφλίκι του –αλλάζοντας απλώς το κομματικό χρώμα του από πράσινο σε γαλάζιο και τούμπαλιν– και χρησιμοποιεί τους μηχανισμούς του με αποκλειστικό στόχο τη διατήρησή του.

Μπορεί η συζήτηση να μην ήταν τόσο… άχρηστη όσο θέλουν να την παρουσιάσουν ορισμένα μέσα ενημέρωσης, που κινούνται στον αστερισμό της απαξίωσης των πάντων. Αυτό όμως που κυριάρχησε δεν ήταν η διατύπωση συγκεκριμένων προτάσεων ή σχεδίων για να αντιμετωπιστεί η κρίση, αλλά μία οξύτατη αντιπαράθεση με προσχηματικά επιχειρήματα και τη γνωστή ξύλινη γλώσσα, η οποία ως αποκλειστικό στόχο έχει τη συσπείρωση των κομματικών ακροατηρίων και μόνο. Δεν αναλύθηκε ποιο θα είναι το κόστος και πού θα επιμεριστεί, αλλά περίσσεψαν οι υπαινιγμοί και τα αιτήματα περί των πρόωρων εκλογών, οι οποίες με τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα, ουδεμία ουσιαστική λύση θα προσφέρουν. Ακούστηκαν επίσης εκκλήσεις και απορρίψεις για τη διακομματική συνεννόηση, αλλά καμία συνεπής πρόταση για τα πλεονεκτήματα ή τα μειονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας, προς τα πού θα πρέπει να κινηθεί για να μπορέσει να αντισταθμίσει τις δυσάρεστες συνέπειες. Πολύ περισσότερο απουσίασε η κατάλληλη ενημέρωση της κοινής γνώμης για να προετοιμαστεί να τις αντιμετωπίσει.

Η εικόνα της Ελλάδας από το περασμένο φθινόπωρο έως σήμερα συνεχώς επιδεινώνεται και ο πολίτης, η ανασφάλεια του οποίου μεγαλώνει, δεν φαίνεται να βρίσκει στήριγμα από πουθενά. Με την πολιτική ηγεσία στο σύνολό της να μην εμφανίζεται διατεθειμένη να αντιμετωπίσει με μεθοδικότητα και συστηματικότητα την αναστροφή της κατάστασης και να προχωρήσει σε συναινέσεις και υπερβάσεις, δεν αποτελεί έκπληξη, ούτε προκαλεί εντύπωση ότι ένας στους δύο πολίτες δεν εμπιστεύεται, όπως δείχνει το Βαρόμετρο της Public Issue, τα δύο μεγάλα κόμματα.

  • Tου Κωστη Η. Φαφουτη, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 15/02/2009
Advertisements

Make a Comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

Αρέσει σε %d bloggers: