Δημήτρης Αβραμόπουλος: Γλίτωσε το έμφραγμα, του έμεινε η πίεση

Posted on Φεβρουαρίου 16, 2009. Filed under: Αβραμόπουλος Δημήτρης |

Με το ένα πόδι… εκτός κυβέρνησης βρέθηκε ο Δ. Αβραμόπουλος την προηγούμενη Κυριακή.

*Οι δηλώσεις του περί «ανυπαρξίας εθνικού σχεδίου για την κρίση» και η διαπίστωσή του για «έλλειψη συνεννόησης» προκάλεσαν εκνευρισμό στον Κ. Καραμανλή, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, σκέφθηκε να ζητήσει την παραίτησή του.

*Ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού Γ. Αγγέλου επικοινώνησε με τον υπουργό Υγείας, μεταφέροντας την ενόχληση του μεγάρου Μαξίμου και ζητώντας εξηγήσεις.

*Τι άκουσε; Οτι οι απόψεις του Δ. Αβραμόπουλου αλλοιώθηκαν -και προς απόδειξη στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού έφτασε αμέσως η κασέτα με τη συνέντευξη του υπουργού προς την εφημερίδα «Real», όπου υπήρχαν και οι επίμαχες φράσεις του.

*Στο επιτελείο του πρωθυπουργού άκουσαν το ντοκουμέντο, ακολούθησε και σχετική δήλωση του Δ. Αβραμόπουλου και το θέμα έληξε εκεί. Εληξε όμως;

Φαίνεται πως ναι, αφού παρά την πικρία του γιατί ο Κ. Καραμανλής δεν τον συμπεριέλαβε ποτέ στον στενό ηγετικό πυρήνα, ο Δημ. Αβραμόπουλος δεν πρόκειται να βγει στο «αντάρτικο». Βλέπει ότι ο πυρήνας του κόμματος παραμένει καραμανλικός, γι’ αυτό και οι όποιες δηλώσεις προσωπικής διαφοροποίησης θα είναι, στο εξής«πολύ μετρημένες».

Ο υπουργός Υγείας δεν κρύβει πως επιθυμούσε στον ανασχηματισμό να αλλάξει υπουργείο. Να πάει κάπου όπου θα συμμετείχε στον πυρήνα λήψης των αποφάσεων και κυρίως να υπηρετούσε σε μία θέση μακριά από τα τεράστια προβλήματα της Υγείας.

Η «απόδραση» από το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο είχε και «στρατηγικότερη» σημασία, αφού μεγάλο μέρος της μείωσης των δημοσίων δαπανών θα προέλθει, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, από τον περιορισμό των προμηθειών στα νοσοκομεία. Γεγονός που θα προκαλέσει αντιδράσεις από τους προμηθευτές αλλά και προβλήματα στη λειτουργία του συστήματος, το οποίο ήδη παρά τη σπατάλη (ο ίδιος ο υπουργός έχει μιλήσει για κλοπή 500 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο) παρουσιάζει ελλείψεις. Οι απεργίες στο χώρο της Υγείας είναι ένα πρώτο μήνυμα και η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη.

Οι πρόωρες εκλογές ίσως είναι μια λύση για το Δημ. Αβραμόπουλο, προκειμένου να απαλλαγεί απ’ αυτόν τον «βραχνά»… Και μετά; Θα διεκδικήσει την ηγεσία της Ν.Δ. αν τεθεί θέμα;

Δεν είναι βέβαιο. Αξιοποιώντας το υπουργείο έχει ενισχύσει τον μηχανισμό του σε όλη την Ελλάδα και φροντίζει να λέει «ναι» στις προσκλήσεις από τις κομματικές οργανώσεις.

Παράλληλα, τονώνει τις σχέσεις του και με βουλευτές -ένας από τους τακτικούς συνομιλητές του είναι ο Π. Παναγιωτόπουλος. Το τι θα κάνει όμως, θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες. Κόντρα στην Ντόρα θα είναι υποψήφιος. Κόντρα στον Καραμανλή όχι!

Σύμφωνα με τα όσα συζητούν στο περιβάλλον του Δ. Αβραμόπουλου, ακόμη και αν γίνουν εκλογές και χάσει ο Κ. Καραμανλής, παρά τις ομολογημένες φιλοδοξίες του, αν ο πρωθυπουργός δηλώσει ότι θέλει να παραμείνει στην ηγεσία, δεν θα βγει απέναντί του και θα τον στηρίξει.

Το καλύτερο σενάριο σε περίπτωση ήττας της Ν.Δ. θα ήταν να μείνει για κάποιο διάστημα στην ηγεσία ο Κ. Καραμανλής, ώστε ο Δ. Αβραμόπουλος να κερδίσει χρόνο. Διότι αν η μάχη της διαδοχής δοθεί τους επόμενους μήνες, τα πράγματα δεν θα ‘ναι εύκολα για τον υπουργό Υγείας.

  • ΔΗΜ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ, ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 15/02/2009
Advertisements

Make a Comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

Αρέσει σε %d bloggers: