Η μάχη των Βρυξελλών

Posted on Φεβρουαρίου 16, 2009. Filed under: Βρυξέλλες, Διεθνής Οικονομική κρίση |

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ είναι αδύναμη να αντιμετωπίσει την κρίση. Το έδειξε, το ομολόγησε, σχεδόν, την Πέμπτη στη Βουλή. Η αυτοδυναμία, μικρή ή μεγάλη, δεν κρύβει -μπροστά στη λαίλαπα της παγκόσμιας κρίσης- την πραγματική αδυναμία. Την ενισχύει. Γι’ αυτό ζητείται συναίνεση, που το πολιτικό μας σύστημα δεν επιτρέπει. Και τα αμφίρροπα, συμβιβαστικά μέτρα του κ. Καραμανλή σίγουρα δεν είναι στις διαστάσεις του προβλήματος.

ΤΑ ΛΑΘΗ που έχουν σωρευτεί, τα σκάνδαλα, η δημοσιονομική επιπολαιότητα, οι υπαναχωρήσεις, η εσωστρέφεια της πλειοψηφίας, η εκλογολογία, οι πρωθυπουργικοί χρησμοί, η κενή περιεχομένου ρητορική πείθουν ότι όχι μόνο δεν είχε γίνει αντιληπτή η κρίση που ερχόταν, αλλά δεν προβλέπεται κάποιος τρόπος αντιμετώπισής της ούτε τώρα που ήρθε.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ κυβέρνηση, πάντως, ανεξάρτητα από τα λάθη της, αυτή την ώρα, πρέπει να δώσει τη μάχη των Βρυξελλών. Στην εσωτερική πολιτική σκηνή ματαίως ζητάει συμμαχίες. Στην Ευρώπη δεν έχει παρά να χρησιμοποιήσει τα όπλα που της δίνουν τα άλλα κόμματα. Τις προτάσεις που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, τις θέσεις Αλαβάνου…

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ είναι πανευρωπαϊκό. Η Ευρωπαϊκή Ενωση, ιδίως η ευρωζώνη, βρίσκεται σε συμπληγάδες. Από τη μια η ύφεση, ο αποπληθωρισμός, η υποαπασχόληση. Από την άλλη, θεσμοί μονεταριστικοί, νεοφιλελεύθεροι, αντιελλειμματικοί. Στατιστικές προβλέψεις που, μπροστά στις έκτακτες περιστάσεις, συνεχώς διαψεύδονται, ενώ σ’ αυτές στηρίζονται τα διάφορα μέτρα.

Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ είναι δέσμια του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Βρυκόλακα το χαρακτήρισε ο κ. Αλαβάνος. Το παραβιάζουν και άλλοι, μεγάλοι. Εχει θεσμοθετηθεί το μέγιστο επιτρεπόμενο έλλειμμα. Το νεοφιλελεύθερο δόγμα -που οδήγησε στην παγκόσμια κρίση- είναι νόμος στην ευρωζώνη.

ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ύφεσης και αποπληθωρισμού, λένε όλοι οι οικονομολόγοι του κόσμου, το έλλειμμα δεν έχει σημασία. Πρέπει να τονωθεί η οικονομία: να αυξηθούν οι δαπάνες, να μειωθούν οι φόροι. Στην ευρωζώνη, σε μια ενιαία αγορά, με ένα ενιαίο νόμισμα και μία Κεντρική Τράπεζα, απαιτείται από τα κράτη-μέλη να κάνουν το αντίθετο. Δηλαδή να μεγαλώσουν την κρίση, αντί να την περιορίσουν. Πρόκειται για παραλογισμό.

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, μεταξύ των κρατών-μελών, χωρίς την οποία το θεσμοθετημένο κοντσέρτο των Βρυξελλών μετατρέπεται σε ασυνάρτητο θόρυβο, απουσιάζει. Η κυρία Μέρκελ -Frau Nein την είχε χαρακτηρίσει ο Πολ Κρούγκμαν- έγινε το μέγιστο εμπόδιο στην κατάρτιση του σχεδίου σωτηρίας για την Ευρώπη. «Ο καθένας για τον εαυτό του», διαλύει την Ενωση. Και τελικά καταστρέφει το ευρώ. Θα υποστεί και η Γερμανία τις συνέπειες, όπως προέβλεψε ο νομπελίστας οικονομολόγος σε άρθρο του στη «New York Times» τον Δεκέμβριο (βλ. και προδημοσίευση του τελευταίου βιβλίου του στις σελίδες 8-9).

ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δώσει τη μάχη της αλληλεγγύης και της συντονισμένης ευρωπαϊκής πολιτικής. Η αναπροσαρμογή των όρων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, όπως την προτείνει το ΠΑΣΟΚ, δεν είναι μόνο αναγκαία για την Ελλάδα. Είναι για την ευρωζώνη. Οι δημόσιες επενδύσεις για την παιδεία, την υγεία και την αειφόρο ανάπτυξη πρέπει να ενισχυθούν ανεξάρτητα από το έλλειμμα, όπως και η στήριξη της απασχόλησης. Οι αμυντικές δαπάνες πρέπει να εξαιρούνται από τον υπολογισμό του ελλείμματος – ιδίως όταν καταβάλλονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. (Και πάντως αυτές οι περιττές για την οικονομία δαπάνες πρέπει να μειωθούν.)

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, στην αγορά, στο νόμισμα, στην οικονομία και ο καθένας μόνος με το χρέος, το έλλειμμα, την ανεργία του. Εξαρτημένες οι εθνικές κυβερνήσεις από το δόγμα του Μάαστριχτ. Αυτοδύναμες στο εσωτερικό, αδύναμες μπροστά στην κρίση. Πόση τόλμη χρειάζεται, πόση διαπραγματευτική ικανότητα για να πεισθούν οι γραφειοκράτες στις Βρυξέλλες ότι η πνευμονία δεν αντιμετωπίζεται με έκθεση του αρρώστου γυμνού στο χιόνι;

ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ, στις ευρωεκλογές, αν, τουλάχιστον μπροστά στην κρίση, παύαμε να ομφαλοσκοπούμε, συνδέοντάς τες ανοήτως με ημερομηνίες για τις εθνικές εκλογές, θα μπορούσαμε να δώσουμε και εμείς τη μάχη των Βρυξελλών…

  • Του ΘΑΝΑΣΗ ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΥ, ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 15/02/2009
Advertisements

Make a Comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

Αρέσει σε %d bloggers: