Μπροστά σε νέα γενιά τρομοκρατών

Posted on Φεβρουαρίου 22, 2009. Filed under: Τρομοκρατία |

«Aυτή τη φορά δεν ξέρουμε το παραμικρό γι’ αυτούς», δήλωνε στην «Κ» ανώτατη αστυνομική πηγή αμέσως μετά την απόπειρα ανατίναξης των γραφείων της Citibank, ξημερώματα της περασμένης Τετάρτης στην Κηφισιά. Ηταν η δεύτερη ενέργεια, σε διάστημα μικρότερο από 12 ώρες, τού, κατά κάποιους, «ένοπλου κόμματος», μετά δηλαδή την «επίσκεψη» της «Σέχτας των Eπαναστατών» στα γραφεία του τηλεοπτικού σταθμού ALTER. Oρισμένοι έσπευσαν την επομένη να μιλήσουν για πρωτοφανή σε αριθμό συσσώρευση τρομοκρατικών χτυπημάτων μέσα σε ένα δίμηνο αλλά η διαπίστωση αυτή δεν ανταποκρίνεται στα «ιστορικά» δεδομένα:

– Από τις 17 Νοεμβρίου του 1979 έως τις 16 Ιανουαρίου του 1980, δηλαδή σε διάστημα δύο μηνών, έγιναν 7 τρομοκρατικές επιθέσεις με δύο νεκρούς αστυνομικούς, τους Πέτρου και Σταμούλη που είχαν δολοφονηθεί από την «ΕΟ 17Ν».

– Από τις 9 Μαΐου του 1980 έως τις 10 Ιουνίου του 1980, δηλαδή σε διάστημα μόλις ενός μήνα, έγιναν 28 τρομοκρατικές επιθέσεις.

– Από το Μάρτιο έως τον Μάιο του 1981, λίγο πριν από τις εκλογές του Οκτωβρίου, έγιναν πάνω από 40 τρομοκρατικές επιθέσεις ενώ μετά τη λήξη της «ανακωχής» από τους τρομοκράτες του ΕΛΑ, της «17Ν» και της «Αντικρατικής Πάλης» (Ομάδα Τσουτσουβή), το Μάρτιο του 1982, ακολούθησε πραγματικό κρεσέντο επιθέσεων με εκρήξεις, δολοφονίες, εμπρησμούς αλλά και επιθέσεις για λογαριασμό ξένων χωρών (π.χ. επίθεση στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας).

  • Τι έγινε τον Δεκέμβριο

Σε γενικές γραμμές, η έξαρση των επιθέσεων στατιστικά συνέπιπτε με προεκλογικές περιόδους. Εκείνο που «ξενίζει» τη σημερινή πολιτική ηγεσία, είναι απόλυτα κατανοητό στους πλέον έμπειρους αστυνομικούς αλλά και συναδέλφους τους που έχουν αποστρατευτεί: Πρόκειται για την αναβίωση της τρομοκρατίας μετά τα γεγονότα του Δεκεμβρίου, με τα οποία την συνδέουν «ευθέως».

«Δεν καταλάβατε τι συνέβη τον Δεκέμβριο. Οι ομάδες που υπήρχαν έλαβαν ένα «σήμα» ότι το κράτος διαπραγματεύεται το μονοπώλιο της βίας, ότι η θέλησή του είναι αδύνατη, ότι σπρώχνoντας τον «τοίχο» αυτός όλο και υποχωρεί», λέει χαρακτηριστικά στην «Κ» πρώην ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

«Ετσι, ξεπήδησε μια δεύτερη ομάδα τρομοκρατών πιθανόν από διαφωνούντες και «παιδιά» -πρέπει να είναι λίγο πάνω από 20 ετών- που είχαν «διακριθεί» στα γεγονότα του Δεκεμβρίου…», συμπληρώνει ο ίδιος. Οι άνθρωποι της «Σέχτας» υπολογίζεται ότι είναι μεταξύ 20 – 30 ετών. Αυτό το νέο δυναμικό δεν πρέπει να αναζητηθεί στον αναρχικό χώρο αλλά στον χώρο της άκρας αριστεράς, λένε αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. Παλαιότεροι αξιωματικοί αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό αυτές τις «ταξινομήσεις» που θεωρούν ότι είναι προϊόν της εμπειρίας που αποκόμισε το κράτος από τη σύγκρουσή του με τις οργανώσεις.

«Αυτοί», επισημαίνουν ο ίδιες πηγές, «δεν προετοιμάζουν επί μέρες τις ενέργειές τους, τις αποφασίζουν μετά μια στοιχειώδη συλλογή πληροφοριών, όπως έκανε τη δεκαετία του ’90 η «17Ν» που δεν γνώριζε όταν δολοφονούσε τον Σόντερς με ποιον ακριβώς είχε να κάνει…». Στόχοι και κτίρια δεν παρακολουθούνται επί εβδομάδες, οι δράστες είναι μάλλον… free lancers, σχολιάζουν οι ίδιοι αξιωματικοί.

Η αλήθεια είναι ότι, παρά την δυναμική εμφάνιση των δύο οργανώσεων μετά τον Δεκέμβριο του 2008, οι ειδικοί της αστυνομίας έχουν εντυπωσιαστεί από ένα στοιχείο: Την «αδυναμία» των δραστών να σκοτώσουν, αν και σαφώς αυτό επιδιώκουν.

Δεν είναι εύκολο, λένε, να αποφασίσεις να δολοφονήσεις έναν άνθρωπο έστω και από κοντά, έστω και με πιστόλι. Θέλει μια ειδική προετοιμασία, μια διαμορφωμένη εσωτερική πεποίθηση και εξοικείωση που έρχεται με την «εξάσκηση». Οι πάνω από 40 άστοχοι πυροβολισμοί που έχουν ριχθεί -με εξαίρεση τις σφαίρες που βρήκαν τον Διαμαντή Μαντζούνη- δείχνουν ανθρώπους που ευκολότερα μπορούν να σκοτώσουν ανθρώπους που δεν σημαδεύουν, άτομα που βρίσκονται «εκτός στόχου». Κι αυτό είναι το πιο επικίνδυνο, σχολιάζει στην «Κ» πρώην αξιωματικός της αστυνομίας με μεγάλη επιχειρησιακή εμπειρία. Τα ίδια στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. δεν αποκλείουν τα μέλη του «Επαναστατικού Αγώνα» να έχουν βοήθεια στα εκρηκτικά από ανθρώπους με εμπειρία στη Μ. Ανατολή (Κούρδους, Παλαιστίνιους), θεωρούν όμως επικρατέστερο οι επιλογές όπλων και εκρηκτικών να γίνονται κυρίως από χρήση πληροφοριών του διαδικτύου και από τη συσσωρευμένη πείρα παλαιότερων μελών που είχαν θητεύσει στον ΕΛΑ.

  • «Συμβολική» και μη

Σε αυτό ακριβώς το συμπέρασμα καταλήγουν, για άλλους λόγους, όσοι από τους ανθρώπους του «χώρου» θεωρούν «προβοκατόρικη» τη δράση των ενόπλων ομάδων. Ο Δημήτρης (σ.σ.: δεν θέλει να κατονομαστεί), 25 ετών, φοιτητής του Πολυτεχνείου, εκτιμά ότι «οι ένοπλοι συμπεριφέρονται ακριβώς όπως επιτάσσουν τα ΜΜΕ, ειδικά τα ηλεκτρονικά, προκειμένου να πετύχουν τη μέγιστη δημοσιότητα από ένα σύστημα που υποτίθεται ότι επιδιώκει την καταστροφή τους. Το κείμενο του «Επαναστατικού Αγώνα» μετά την επίθεση στο υπ. Πολιτισμού μιλούσε για ένα κίνημα το οποίο πια δεν υπήρχε, για την «Σέχτα» δεν μιλάω, αυτοί ούτε προκήρυξη δεν μπορούν να γράψουν, τους αρκούν τα όπλα». «Η βία», συνεχίζει o Δημήτρης, «εναντίον συνεδρίων όπως εκείνου για την επανένταξη των φυλακισμένων, που χρηματοδοτήθηκε από δύο τράπεζες, είναι άλλο πράγμα, συμβολικό». Ο συνομιλητής μας πάντως, δυσκολεύεται να εξηγήσει πόσο αυτά τα δύο ζητήματα των ενόπλων ομάδων και της ανοχής της καθημερινής βίας, ειδικά μέσα στα πανεπιστήμια, είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα.

Σε ένα από τα «ντου» που έγιναν την εβδομάδα που μας πέρασε, ένας φύλακας παρατήρησε ότι ο επικεφαλής των κουκουλοφόρων οπλοφορούσε μέσα από το φούτερ του. Είναι ο ίδιος που μεσολάβησε για να αποτραπεί ο ξυλοδαρμός ενός εργαζομένου στον ίδιο χώρο που έγινε η επίθεση.

Την ώρα που πληθαίνουν όλο και περισσότερο τα ερωτήματα για τη νέα γενιά τρομοκρατών, την «ταυτότητα» και τους στόχους τους, οι έρευνες βρίσκονται στο σκοτάδι, επιτείνοντας τους φόβους για νέα χτυπήματα.

Πάντως, οι διωκτικές αρχές θεωρούν περίπου βέβαιο πως τα μέλη της «Σέχτας Επαναστατών» είναι νεαρής ηλικίας (αυτό όπως -λένε- προκύπτει και από την προκήρυξή τους) ενώ δεν αποκλείουν να προέρχονται και από άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις από τις οποίες αποχώρησαν. Εντονος προβληματισμός εκφράζεται και για την τελευταία βομβιστική απόπειρα στην τράπεζα Citibank στην Κηφισιά, κυρίως λόγω της ευκολίας με την οποία προμηθεύτηκαν τα μέλη τού (θεωρείται σχεδόν βέβαιο) «Επαναστατικού Αγώνα» μεγάλες ποσότητες υλικών. Αυτό υποδηλώνει την αναποτελεσματικότητα των σχετικών ελέγχων στην αγορά και επομένως τις «επιχειρησιακές» δυνατότητες των τρομοκρατών για τέτοιου μεγέθους χτυπήματα.

Παράλληλα, ανησυχία προκαλεί η διαφαινόμενη «απειρία» της νέας γενιάς τρομοκρατών, κι αυτό διότι έτσι, όπως λένε έμπειροι αξιωματικοί, πολλαπλασιάζονται οι πιθανότητες «λαθών» με ενδεχόμενο αποτέλεσμα την ύπαρξη παράπλευρων θυμάτων από τυφλά χτυπήματα.

Του Τασου Τελλογλου, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 22/02/2009

Advertisements

Make a Comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

Αρέσει σε %d bloggers: