Χρειάζεται ένα νέο κόμμα;

Posted on 25 Φεβρουαρίου, 2009. Filed under: Μάνος Στέφανος |

Μερικοί με ρωτούν αν είναι αλήθεια ότι ετοιμάζεται νέο κόμμα. Αλλοι σπεύδουν να μου πουν ότι δεν χρειάζεται άλλο ένα κόμμα.

Τα πιο πάνω συμβαίνουν διότι πολλές φορές διατυπώνω την άποψη ότι η κυβέρνηση −αλλά και η αντιπολίτευση, αν ήταν κυβέρνηση− αδυνατεί να κυβερνήσει όπως πρέπει. Αδυνατεί, δηλαδή, να πάρει τις σωστές αποφάσεις που επιτάσσει το γενικό συμφέρον. Και για το λόγο αυτό χρειάζεται ένα νέο κόμμα. Το νέο κόμμα που χρειάζεται η Ελλάδα είναι διαφορετικό από αυτά που υπάρχουν τώρα. Σκοπός του πρέπει να είναι όχι η επιδίωξη της εξουσίας αλλά ο εξαναγκασμός της εξουσίας σε σωστή διακυβέρνηση. Ο εξαναγκασμός της όποιας κυβέρνησης −που έχει την τάση στη χώρα μας να διολισθαίνει στην εξυπηρέτηση ειδικών συμφερόντων− στη συνεπή προάσπιση του γενικού συμφέροντος. Ο ρόλος αυτός προσομοιάζει σε ένα βαθμό σε αυτόν που συχνά παίζει η Ευρώπη στην πολιτική μας ζωή.

Λένε πολλοί και έχουν δίκιο ότι ευτυχώς που είμαστε στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ευτυχώς, όχι μόνο για τους πόρους που η Ευρώπη θέτει στη διάθεσή μας για τη στήριξη των αγροτικών εισοδημάτων και για επενδύσεις σε αναπτυξιακές υποδομές, αλλά και διότι μας αναγκάζει να κάνουμε αυτονόητα σωστά πράγματα. Σωστά πράγματα που για παράδοξο λόγο ούτε η κυβέρνηση της Ν.Δ. ούτε εκείνη του ΠΑΣΟΚ θα έκαναν αν δεν πιέζονταν από την Ευρώπη. Σωστά πράγματα που εξυπηρετούν το γενικό συμφέρον.

Θα παραθέσω μερικά παραδείγματα. Είναι νομίζω αυτονόητο ότι το γενικό συμφέρον –το δικό μας γενικό συμφέρον– επιβάλλει να μην πετάμε τα σκουπίδια μας σε ανεξέλεγκτες χωματερές. Παρά ταύτα κάνουμε αυτό που δεν θα έπρεπε να κάνουμε. Το γιατί δεν είναι του παρόντος. Ευτυχώς, η Ευρώπη (οι Βρυξέλλες) παρεμβαίνει και μας προειδοποιεί ότι αν δεν καταργήσουμε τις ανεξέλεγκτες χωματερές θα μας επιβάλει πρόστιμο και σε υποτροπή θα περιορίσει τους πόρους του ΚΠΣ. Η Ευρώπη, σήμερα, μας πιέζει να περιορίσουμε τα ελλείμματά μας. Γιατί; Επειδή εμείς (Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ) δεν φαίνεται να κατανοούμε το αυτονόητο: ότι δεν μπορούμε να έχουμε πάντα ελλείμματα και συνεχώς διευρυνόμενα χρέη. Ευτυχώς που υπάρχει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και μας επιβάλλει πρόστιμα όταν καθυστερεί υπέρμετρα η Ελληνική Δικαιοσύνη.

Η Ευρώπη μπορεί και παρεμβαίνει διότι οι Ευρωπαϊκές Συνθήκες της δίνουν το δικαίωμα και διότι έχει τους μοχλούς –τα λεφτά στην περίπτωση αυτή– να επιβάλει το αυτονόητα σωστό.

Αναφέρθηκα στο θετικό ρόλο της Ευρώπης –μας αναγκάζει να κάνουμε το σωστό– επειδή θα ήθελα να υπάρξει ένα κόμμα/κίνηση στην Ελλάδα που να «αναγκάζει», «εξωθεί», «πιέζει» (όπως θέλετε πείτε το) την όποια πλειοψηφία αναδείξει ο ελληνικός λαός και το εκλογικό σύστημα, να κάνουν το «σωστό». Το αυτονόητα «σωστό», αυτό που για παράδοξο λόγο ούτε η Ν.Δ. ούτε το ΠΑΣΟΚ κάνουν αν δεν αναγκαστούν να το κάνουν.

Για να είναι εφικτό κάτι τέτοιο, το νέο αυτό κόμμα θα πρέπει να διαθέτει έναν κρίσιμο μοχλό. Αυτός ο μοχλός δεν μπορεί παρά να είναι η συμπλήρωση της κοινοβουλευτικής δύναμης του πρώτου κόμματος, ώστε να έχει την πλειοψηφία στη Βουλή.

Θα με ρωτήσετε ίσως: «Γιατί αυτό που λες δεν μπορεί να το κάνει το ΚΚΕ ή ο ΣΥΡΙΖΑ ή ο ΛΑΟΣ;»Θεωρητικά μπορούν, αλλά μέχρι σήμερα τα τρία αυτά κόμματα υποστηρίζουν απόψεις που δυσκολεύομαι να χαρακτηρίσω αυτονόητα σωστές. Φαντάζομαι ακόμη ότι την ίδια με εμένα δυσκολία θα έχουν και οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ.

Το νέο κόμμα που εύχομαι, αντί να είναι κόμμα διαμαρτυρίας, θα είναι κόμμα-καταλύτης για την πραγματοποίηση του αυτονόητα «σωστού».

Θα είχατε, για παράδειγμα, αντίρρηση αν το νέο αυτό κόμμα πίεζε ασφυκτικά τη Ν.Δ. ή το ΠΑΣΟΚ (όποιο κόμμα ήταν πρώτο) να εφαρμόζει αμέσως, χωρίς καθυστερήσεις, όλες τις Οδηγίες και τους Κανονισμούς της Ευρώπης για το Περιβάλλον; Θα είχατε αντίρρηση αν πίεζε για την αποτελεσματική ρύθμιση της στάθμευσης και τη διευκόλυνση των μέσων μαζικής μεταφοράς; Θα είχατε αντίρρηση αν πίεζε για την εφαρμογή ωραρίου εξυπηρέτησης των επισκεπτών στα μουσεία της χώρας;

Ο κατάλογος των αυτονόητα «σωστών» παρεμβάσεων δεν έχει τέλος. Εγώ θα έδινα προτεραιότητα σε θέματα περιβάλλοντος όπου κατατάσσω και τις συνθήκες ζωής στις πόλεις, θέματα πολιτισμού και πολιτιστικής κληρονομιάς και θέματα Παιδείας. Δεν παραβλέπω προφανώς την οικονομία, τη Δικαιοσύνη, την απασχόληση… Παντού υπάρχουν αυτονόητα σωστές επιλογές.

Προτάσσω όμως τα τρία Π: Περιβάλλον, Πολιτισμός, Παιδεία, διότι στους τομείς αυτούς διακρίνω τη δυνατότητα της διεθνούς διάκρισης, της διεκδίκησης των πρωτείων. Η διεθνής διάκριση, να είσαι πρώτος, ωθεί την ανάπτυξη, δημιουργεί πλούτο και ευκαιρίες απασχόλησης. Δημιουργεί τις υγιείς προϋποθέσεις για ολοκληρωμένες κοινωνικές παροχές υψηλής ποιότητας για κάθε κάτοικο αυτής της χώρας.

Θα ήθελα να επισημάνω ότι το κόμμα που περιγράφω θα γνώριζε καλύτερα από τον κ. Αλμούνια την «ελληνική πραγματικότητα» και συνεπώς θα ασκούσε λογικότερη και αποτελεσματικότερη πίεση από ό,τι ο κ. Αλμούνια και οι υπηρεσίες του. Καθώς μπαίνουμε όλο και πιο βαθιά στην οικονομική κρίση, η επισήμανση αυτή αποκτά αυταπόδεικτη σημασία.

Σε αντίθεση με την πλειοψηφία της κοινής γνώμης, που είναι απαισιόδοξη για το μέλλον, πιστεύω ότι αν εκμεταλλευτούμε σωστά τον απίστευτο περιβαλλοντικό, πολιτιστικό και ιστορικό, και κυρίως τον ανθρώπινο πλούτο μας, μπορούμε να είμαστε παραπάνω από αισιόδοξοι. Μπορούμε να ξεπεράσουμε την τωρινή κρίση με αυτοπεποίθηση, αισιόδοξοι, περήφανοι, ασφαλείς, αξιοπρεπείς.

Γι’ αυτό χρειάζεται ένα «σωστό» νέο κόμμα που δεν διεκδικεί την εξουσία για την εξουσία και δεν διεκδικεί την ψήφο διαμαρτυρίας για τη διαμαρτυρία. Αντίθετα, πιέζει την εξουσία για σωστή διακυβέρνηση και μεταμορφώνει την αρνητική φύση της διαμαρτυρίας σε θετική παρέμβαση και καθοδήγηση. Ενα νέο κόμμα που το μόνο που θέλει είναι να σπρώξει αποτελεσματικά για να γίνει το «σωστό» μπορεί, ελπίζω, να προσφέρει τη λύση του πολιτικού μας προβλήματος.

Make a Comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ένα Σχόλιο to “Χρειάζεται ένα νέο κόμμα;”

RSS Feed for ΑΠΟΨΕΙΣ Comments RSS Feed

ΣΥΜΦΩΝΩ


Where's The Comment Form?

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

Αρέσει σε %d bloggers: