Η τρομοκρατία βλάπτει την οικονομία

Posted on 27 Φεβρουαρίου, 2009. Filed under: Οικονομία, Πολιτική | Ετικέτες: |

ΣΕ ΠΛΗΡΗ ευθυγράμμιση με τις συστάσεις του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ, εμφανίστηκαν χθες η κυβέρνηση και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος, επισείοντας κινδύνους και επιδείνωση της οικονομίας.

ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ της Οικονομικής Επιτροπής υπό τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Παπαθανασίου επανέλαβε το τροπάριο για άμεση περιστολή των δημοσίων δαπανών και πιστή εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας. Πρόκειται για τροπάριο-συνταγή, που δεν θεραπεύει, αλλά επιδεινώνει την κρίση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ κινδυνολόγος εμφανίστηκε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ο κ. Προβόπουλος, ο οποίος προέβλεψε δραματική εξέλιξη, με ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και κάτω από το δικό του σενάριο (0,5%).

ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΣ αυτήν τη δυσοίωνη πρόβλεψη, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος ανέφερε, ότι έχουν παγώσει τα δάνεια, παρά το πρόγραμμα των 28 δισ. ευρώ και ειδικά ο ρυθμός εκταμίευσης νέων στεγαστικών δανείων είναι περίπου μηδενικός.

ΜΕ ΑΥΤΗΝ την κινδυνολογία, που έχει καλλιεργηθεί από τους τεχνοκράτες των Βρυξελλών, υιοθετήθηκε και προβάλλεται από την ελληνική κυβέρνηση, ήταν πολύ φυσικό να τρομοκρατηθούν οι πάντες, να παγώσουν τα δάνεια και μαζί η αγορά. Ποιος εργαζόμενος με τέτοιες μαύρες προβλέψεις αποφασίζει να αγοράσει σπίτι;

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ, λοιπόν, ο παραλογισμός, να προωθούνται για την αντιμετώπιση της ύφεσης οι συνταγές που εφαρμόζονται σε περιόδους ανάπτυξης, τότε που είναι δυνατή η συμμόρφωση με το διαβόητο Σύμφωνο Σταθερότητας για τη μείωση του ελλείμματος. Τώρα η εφαρμογή του μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική, σύμφωνα με τις απόψεις που επικρατούν μεταξύ των οικονομολόγων.

ΑΝΕΒΑΣΕ, όμως, παρ’ όλα αυτά τους τόνους της κινδυνολογίας ο κ. Προβόπουλος, δηλώνοντας ότι «οι αγορές μας έχουν ανάψει κόκκινο και αν δεν συμμορφωθούμε με τις απαιτήσεις που θέτει το Σύμφωνο Σταθερότητας θα τιμωρηθούμε σκληρά». Ποια μπορεί να είναι η τιμωρία; Κατά τον κ. Προβόπουλο (ο οποίος είναι στέλεχος του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Συστήματος υπό τον κ. Τρισέ) ακόμη και η χρεοκοπία, αν εφαρμοστεί χαλαρή δημοσιονομική πολιτική, με διόγκωση του ελλείμματος. Ψυχολογική τρομοκρατία, ακόμη κι αν είναι σωστές οι προβλέψεις, που τις επαληθεύει και όταν δεν είναι.

ΒΕΒΑΙΩΣ, οι χώρες δεν χρεοκοπούν, αλλά χρεοκοπούν οι πολίτες τους, ιδίως όταν τρομοκρατούνται με προβλέψεις καταστροφής, διατυπωμένες με τεχνοκρατική αυθεντία και ευρωπαϊκή νομιμοποίηση, με κριτήρια, όμως, εκτός τόπου και χρόνου, σε συγκυρία πληθωρισμού και όχι ύφεσης.

ΑΞΙΖΕΙ, για την περίσταση, να θυμηθούμε τον Ανδρέα Παπανδρέου, που έλεγε ότι «η οικονομία δεν είναι μαθηματικά, είναι ψυχολογία».

  • ΑΠΟΨΕΙΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 27/02/2009

Make a Comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

Αρέσει σε %d bloggers: