Ενωμένη(;) Ευρώπη

Posted on 2 Μαρτίου, 2009. Filed under: Βρυξέλλες, Διεθνής Οικονομική κρίση, Ευρωπαϊκή Ενωση |

Αντιμέτωπη με άλλο ένα κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ενωση των 27 κρατών-μελών. Οι ηγέτες της θα εγκαινιάσουν σήμερα μία σειρά συνόδων κορυφής, που θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι, με κυρίαρχο ζητούμενο την υιοθέτηση κοινής αντιμετώπισης των συνεπειών της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, που σαρώνει πλέον και τις χώρες της Γηραιάς Ηπείρου. Η σημερινή κρίση, όπως παλαιότερα συνέβη με τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας ή τη «σταυροφορία» του Τζορτζ Μπους κατά της διεθνούς τρομοκρατίας, έφερε στην επιφάνεια τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα: ελλείμματα αλληλεγγύης, προφανείς δυσλειτουργίες στη λήψη καίριων και έγκαιρων αποφάσεων, ανυπαρξία κοινών πρωτοβουλιών και κυρίως απουσία πολιτικής και οικονομικής διακυβέρνησης.

Η συνεχής επιδείνωση των συνεπειών από την οικονομική καθίζηση, η νομισματική αποσταθεροποίηση, οι κίνδυνοι χρεοκοπίας που αντιμετωπίζουν αρκετές χώρες, οι δυσκολίες κάποιων άλλων να δανειστούν, η ξηρασία στον τραπεζικό τομέα, διαμορφώνουν ένα εκρηκτικό μείγμα, το οποίο απαιτεί επείγουσες αποφάσεις και λύσεις. Ωστόσο, αν και πλέον όλες οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες -ακόμη και το Βερολίνο- παραδέχονται ότι δεν μπορεί η κάθε μία μόνη της να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες, αυτό που επιτάσσει η κοινή λογική, δηλαδή η συντονισμένη δράση, κάθε άλλο παρά δεδομένο θεωρείται στην Ευρώπη των 27.

Κάθε κράτος-μέλος φαίνεται να προσανατολίζεται προς διαφορετική κατεύθυνση. Η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ απέρριπτε έως πρόσφατα οποιαδήποτε γερμανική ενίσχυση προς τις ασθενέστερες χώρες, ενώ τώρα θέτει αυστηρούς -εύλογους, όμως- όρους για να γίνει κάτι τέτοιο. Ο πρόεδρος Σαρκοζί γοητεύεται από τις σειρήνες του προστατευτισμού, θέτοντας τη Γαλλία υπεράνω της Ευρώπης. Ο πρωθυπουργός Μπράουν βλέπει τη βρετανική λίρα να κατρακυλά και τη δημοτικότητά του να κατακρημνίζεται. Η Ιταλία, η Ισπανία, η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία επικεντρώνονται περισσότερο στο πώς θα αντιμετωπίσουν το δημόσιο χρέος τους και θα μειώσουν το κόστος δανεισμού τους. Ενώ οι «νέες» χώρες της Ανατολικής Ευρώπης απαιτούν άνευ προϋποθέσεων οικονομική βοήθεια από τους ισχυρούς, καθώς και να ενταχθούν άρον άρον στη Ζώνη του Ευρώ. Στη «μέση» όλων αυτών βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με μοναδικό μέσο το Σύμφωνο Σταθερότητας, το οποίο έχει περίπου κουρελιαστεί.

Οριστικές αποφάσεις στο σημερινό άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών δεν αναμένεται να υπάρξουν. Το κρίσιμο, όμως, είναι -εξ ου και ο αποφασιστικός χαρακτήρας της συνόδου- να δείξουν οι ηγέτες πραγματική διάθεση να συνεργαστούν και να μοιραστούν το μεγάλο κόστος της επιλογής τους. Με άλλα λόγια, να επικρατήσει η λογική της πολιτικής ένωσης και όχι ο μονομερής προστατευτισμός. Στην αντίθετη περίπτωση, όχι μόνο οι επόμενες συναντήσεις κορυφής των «27» θα είναι θυελλώδεις, αλλά για πολλούς αναλυτές θα τεθεί υπό δοκιμασία το ίδιο το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

  • Tου Κωστη Η. Φαφουτη, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 01-03-09

Make a Comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

Αρέσει σε %d bloggers: