Πολιτική απερισκεψία

Posted on 2 Μαρτίου, 2009. Filed under: Διεθνής Οικονομική κρίση, Καραμανλής Κώστας, Παπανδρέου Γιώργος, Πολιτική |

Τι είναι χειρότερο από την κρίση που ήδη αντιμετωπίζουμε; Μια κρίση που δεν λέει να τελειώσει. Αυτό θα συμβεί στη δική μας πλευρά του κόσμου και, είναι πλέον αδιαμφισβήτητο, θα θίξει και εμάς. Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, όταν έχει περιπέσει σε ύφεση το κομμάτι του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος που δημιουργεί το 70% του παγκόσμιου προϊόντος (ΑΕΠ), όταν το παγκόσμιο εμπόριο έχει υποχωρήσει ίσως περισσότερο από 12%. Από την άποψη αυτή, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής έχει δίκιο στον ισχυρισμό που ανέπτυξε τις προάλλες προς τους (μήπως ολίγον αδιάφορους;) υπουργούς του, χαρακτηρίζοντας την κρίση «πολύμορφη, μεταλλασσόμενη και απρόβλεπτη». Σωστός είναι και όταν διαπιστώνει πως η κρίση αυτή «δεν αντιμετωπίζεται ούτε με κρατικίστικες ιδεοληψίες ούτε με νεοφιλελεύθερες εμμονές».

Χρειάζεται, όμως, να κάνει και το επόμενο βήμα. Να πάρει όσα μέτρα μπορεί, να μετρήσει την απόδοσή τους, να εποπτεύσει προσωπικώς την εφαρμογή τους και να παραδεχθεί όσα δεν μπορεί να κάνει. Οσο κι αν ο Γ. Παπανδρέου μιλάει για έναν άλλο κόσμο, επιδιώκοντας να μοιράσει την πολιτική απόσταση μεταξύ Καραμανλή και Αλαβάνου, έχει –δυστυχώς– άδικο όταν λέει πως «άλλο τα ελλείμματα που είναι αποτέλεσμα επένδυσης στο μέλλον και στήριξης της αγοραστικής δύναμης του Ελληνα πολίτη». Καταστρέφει, μάλιστα, την ορθή τοποθέτησή του, όταν, δηλαδή, ζητάει «ανακατανομή δαπανών, κόβοντας εκεί όπου υπάρχει πραγματική σπατάλη και αδικία».

Οσο κι αν είναι ορθόν ότι η χώρα χρειάζεται ένα μακρόπνοο σχέδιο –κυρίως με σοβαρές επενδύσεις– ώστε να κερδίσει πραγματικά από την πρώτη στιγμή επανόδου σε ανοδική φάση (ακόμη κι αν πρόκειται για παρένθεση…), αμεσότερο καθήκον των πολιτικών μας είναι να συμφωνήσουν στα επείγοντα και τωρινά μέτρα: τι μπορούμε να κάνουμε στους επόμενους 6-18 μήνες. Εγκυροι παράγοντες διεθνών οργανισμών συμφωνούν με την πρόβλεψη του Μπεν Μπερνάνκι, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, για ήπια ανάκαμψη τους πρώτους μήνες του 2010. Ολοι κατανόησαν την ανάσα που έδωσαν οι διαδοχικές διαβεβαιώσεις Μέρκελ, Αλμούνια, Τρισέ και Γιουνκέρ πως θα υπερασπιστούν την παρούσα ομάδα του ευρώ. Το περιθώριο υπερδανεισμού για την Ελλάδα ήταν μεν το χειρότερο της Eυρωζώνης, αλλά τουλάχιστον έμεινε στα 246 χιλιοστά πάνω από το γερμανικό ομόλογο!

Η λεκτική βοήθεια είναι αποτελεσματική. Θα χάναμε αυτοδικαίως και αυτήν, αν καταργηθεί, όπως το θέλει ο Αλαβάνος, το ευρωσύμφωνο σταθερότητας προκειμένου η Ελλάδα να αυξήσει όσο «χρειάζεται» το κρατικό έλλειμμα που επιθυμεί. Ο κ. Παπανδρέου, που συμφωνεί με τον προαλειφόμενο συνεταίρο του, ζητάει επιπλέον να εκδοθεί «ευρωομόλογο με ευρωπαϊκούς πόρους», το προϊόν του οποίου θα παραχωρηθεί στην Ελλάδα! Αν, πάντως, οι «εταίροι» δώσουν την ευχή τους σε παρόμοιες σκέψεις, θα το πράξουν ως να δίνουν τον τελευταίο ασπασμό, αφού οι αγορές –και όχι οι «Βρυξέλλες»– θα μας κάνουν να πληρώσουμε πολύ ακριβά την απερισκεψία μας.

  • Tου Mπαμπη Παπαδημητριου, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 01-03-09

Make a Comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

Αρέσει σε %d bloggers: