Η λέξη συναίνεση

Posted on Μαρτίου 11, 2009. Filed under: Συναίνεση | Ετικέτες: |

  • Η συναίνεση είναι μόνο μια λέξη. Χωρίς άλλο περιεχόμενο, εκτός του εννοιολογικού: σημαίνει συγκατάθεση, συμφωνία, συναντίληψη, ενδεχομένως συστράτευση, πιθανότατα αλληλεγγύη. Δεν χρειάζεται άλλη ειδική επένδυση για να είναι λέξη θετική, ελκυστική, αγαθών προθέσεων. Δεν ρωτάμε ποιο είναι το συγκεκριμένο για την κάθε περίπτωση περιεχόμενό της. Μας αρκεί ότι υπάρχει πρόθεση συναίνεσης, έστω για οτιδήποτε.

Αν η λέξη συναίνεση είναι το νέο πολιτικό σύνθημα του πρωθυπουργού, ανεξαρτήτως πολιτικού περιεχομένου, ακόμη και χωρίς κανένα περιεχόμενο, μας προδιαθέτει θετικά. Σκεφτόμαστε, γιατί όχι, καλό είναι να συνενώνουμε τις δυνάμεις μας, εγκαταλείποντας την αντιπαλότητα. Και αν ακόμη πρόκειται για ένα απατηλό σύνθημα, που στόχο έχει να εγκλωβίσει την αντιπολίτευση σε έναν κύκλο απατηλών εντυπώσεων, στην αρχή τουλάχιστον οι εντυπώσεις είναι υπέρ του πρωθυπουργού, λόγω της θετικής αύρας που από μόνη της εκπέμπει η λέξη. Πιστεύω ότι γι’ αυτόν τον λόγο θα είναι το κεντρικό σύνθημα του πρωθυπουργού έναντι του κ. Γ. Παπανδρέου (άλλο, διαφορετικό, έναντι δεν φαίνεται ότι θα υπάρξει) και κεντρικό σημείο αντιπαράθεσης, υπευθυνότητας και ανευθυνότητας: Οσοι τάσσονται με τη συναίνεση είναι υπεύθυνοι, όσοι εναντίον είναι ανεύθυνοι.

Το σχήμα αυτό ψυχολογικά βολεύει τους απογοητευμένους ψηφοφόρους της Ν.Δ., οι οποίοι, παρά την απογοήτευσή τους, δεν αισθάνονται ιδιαίτερο ενθουσιασμό να επιστρέψουν στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ, χωρίς να έχει μεσολαβήσει καμιά συνταρακτική αλλαγή σε αυτό το τελευταίο που θα δικαιολογούσε την επάνοδό τους. Νομίζω ότι σε αυτό το λεπτό σημείο βρίσκονται οι ψηφοφόροι: Εκφράζουν στις δημοσκοπήσεις την απογοήτευσή τους από τη Ν.Δ. (είναι φαίνεται το μόνο βέβαιο), υπερψηφίζοντας χωρίς ενθουσιασμό το ΠΑΣΟΚ. Η «συναίνεση» με τον φορμαλισμό της μπορεί να ανατρέψει τους συσχετισμούς.

Υπάρχει πραγματικά δυνατότητα η συναίνεση μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων να αποκτήσει συγκεκριμένο και σταθερό περιεχόμενο;

Η συναίνεση είναι πολιτική, έχει δηλαδή πολιτικούς σκοπούς, είναι όμως και πολιτικός πολιτισμός. Θα έχετε ασφαλώς προσέξει το ύφος του πρωθυπουργού όταν εξήγγειλε από τηλεοράσεως τους «έξι πυλώνες» της συναίνεσης. Εγνώριζε ήδη την αρνητική απάντηση της αντιπολίτευσης. Παρ’ όλα αυτά, ήταν φιλικός και χαμηλών τόνων. Πολλοί πιστέψαμε ότι υποκρίνεται και παίζει το παιχνίδι της «συναίνεσης». Αλλοι ότι, παρά την άρνηση, επιμένει σε αυτή την πολιτική και δεν την εγκαταλείπει επειδή την πιστεύει. Πραγματικά, η συναίνεση ως πολιτική απαιτεί πείσμα και υπομονή. Αν είναι πολιτική και όχι «παγίδα». Ακριβώς την επομένη στη Βουλή, το πρόσωπο του πρωθυπουργού άλλαξε ριζικά. Εγκατέλειψε το φιλικό ύφος, πήρε τη γνωστή «θυμωμένη» έκφραση, επανήλθε στα επίσης γνωστά ρητορικά σχήματα και εξαπέλυσε μύδρους εναντίον του ΠΑΣΟΚ (την υπόλοιπη αντιπολίτευση μάλλον την αγνοεί). Ηταν πλέον φανερό ότι ανεξαρτήτως «πυλώνων», που από έξι θα μπορούσαν να αυξηθούν και σε δεκαέξι, δεν πρόκειται για τη συναίνεση ως πολιτική, αλλά ως σύνθημα. Παρ’ όλα αυτά, σύνθημα από τη φύση του ελκυστικό…

Λέγεται ότι το ζητούμενο είναι η συναίνεση για το αυτονόητο. Αν ήταν έτσι, η κυβέρνηση θα είχε κάθε λόγο να πράξει τα αυτονόητα και να αφήσει την αντιπολίτευση να εκτίθεται με… τα μη αυτονόητα. Αλλά φαίνεται ότι τίποτα στην πολιτική δεν είναι αυτονόητο, ενώ το αυτονόητο δεν είναι πλέον αρκετό για να ξεπεράσουμε μια πολύπλευρη κρίση, όχι μόνο οικονομική. Μια αρχή συναίνεσης θα ήταν να μας πουν την αλήθεια για το πού ακριβώς βρισκόμαστε, χωρίς ρητορισμούς και παραπλανητικά συνθήματα.

  • Tου Aντωνη Kαρκαγιαννη, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Tετάρτη, 11 Mαρτίου 2009
Advertisements

Make a Comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

Αρέσει σε %d bloggers: