Η κρίση καθορίζει την ατζέντα

Posted on Μαρτίου 15, 2009. Filed under: Διεθνής Οικονομική κρίση, Εκλογές, Καραμανλής Κώστας, Οικονομία, Πολιτική |

  • Οι σκέψεις Καραμανλή, οι διαφορετικές προσεγγίσεις των κορυφαίωνγια τα οικονομικά μέτρα

Ολο και λιγότερη σημασία αποδίδουν πλέον στον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών τα περισσότερα από τα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, τα οποία παραδέχονται χωρίς περιστροφές ότι η χώρα βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού λόγω των πολύπλευρων συνεπειών της διεθνούς οικονομικης ύφεσης και ότι τα πραγματικά περιθώρια ελιγμών εκ μέρους της κυβέρνησης είναι περιορισμένα.

Για όσους συνομιλούν συχνά με τον πρωθυπουργό, είναι σαφές ότι ο δραματικός τόνος που εσχάτως δίνει ο κ. Κ. Καραμανλής στην οικονομική κρίση ακουμπά σε πραγματικά δεδομένα και ρεαλιστικές προβλέψεις και δεν υπηρετεί επικοινωνιακές ανάγκες. Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται να έχει κλειδώσει στο συρτάρι το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών πριν από τον Ιούνιο ή ακόμη και το σενάριο για δίδυμες κάλπες μαζί με τις Ευρωεκλογές. Αντιθέτως, ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου δείχνει ότι η πολιτική ζαριά θα ριχθεί στις Ευρωεκλογές, το αποτέλεσμα των οποίων δεν αποκλείεται να ανοίξει τον δρόμο για εθνικές κάλπες τον Σεπτέμβριο, και πάντως πριν από την κατάθεση του σχεδίου προϋπολογισμού για το κρίσιμο 2010.

Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, οι περισσότεροι εκ των κορυφαίων υπουργών δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις στις βαλκανικές χώρες, και ιδιαίτερα σε εκείνες στις οποίες δραστηριοποιούνται ελληνικές επιχειρήσεις ή έχουν «εκτεθεί» ελληνικές τράπεζες, ενώ άπαντες έχουν σταθερά στραμμένο το βλέμμα στην υπόθεση της τρομοκρατίας αλλά και την έξαρση της εγκληματικότητας. Πάντως, αν και παραδέχονται ότι η ατμόσφαιρα παραμένει βεβαρημένη για το κυβερνών κόμμα, αρκετοί υπουργοί εκφράζουν δειλά-δειλά την εκτίμηση ότι το πολιτικό παιχνίδι δεν έχει κριθεί οριστικά και ότι υπό προϋποθέσεις, είναι δυνατόν να αλλάξουν οι υφιστάμενες ισορροπίες. Την πρώτη ανάσα αισιοδοξίας πρόσφερε η κατάληξη της υπόθεσης της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Είναι χαρακτηριστικό το σχόλιο υφυπουργού της κυβέρνησης, ο οποίος εκτίμησε ότι «η κυβέρνηση χρειάζεται επειγόντως άλλη μία Ολυμπιακή», φωτογραφίζοντας σαφώς τον ΟΣΕ αλλά και άλλες προβληματικές επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

  • Ο χρόνος και το είδος

Ενδεικτικό του κλίματος που αρχίζει να διαμορφώνεται στο εσωτερικό της κυβέρνησης είναι ότι το τελευταίο δεκαήμερο, οι συζητήσεις μεταξύ των κορυφαίων επικεντρώνονται περισσότερο στον χαρακτήρα που θα έχουν τα μέτρα τα οποία θα πρέπει να ληφθούν και πολύ λιγότερο στον χρόνο υλοποίησής τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι η παράμετρος χρόνος δεν έχει την αξία της, αφού συνδέεται άμεσα αν όχι με το σενάριο της δίδυμης κάλπης τον Ιούνιο (που, πάντως, αρχίζει να ατονεί), σίγουρα με τις επιδόσεις της Ν.Δ. στις Ευρωεκλογές, οι οποίες παρά τα αντιθέτου λεγόμενα θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό τις μετέπειτα πολιτικές εξελίξεις.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου, όπως και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς φέρονται να έχουν κατανοήσει πλήρως ότι οι επιπτώσεις από την κρίση θα είναι πλέον ορατές διά γυμνού οφθαλμού από τις αρχές του καλοκαιριού και προσανατολίζονται σε επιλογές ενίσχυσης του κρατικού παρεμβατισμού για την τόνωση της ζήτησης μέσω των επενδύσεων και της κατανάλωσης. Ενα δεύτερο στοιχείο στο οποίο αποδίδει σημασία το κυβερνητικό επιτελείο είναι αυτό της λήψης μέτρων, τα οποία μπορεί να ενισχύσουν δραστικά τον αγώνα για την αύξηση των εσόδων, χωρίς να προκαλέσουν μαζική δυσφορία στους πολίτες. Στη λογική αυτή εντάσσεται το μέτρο της τακτοποίησης, όπως το χαρακτήρισε ο κ. Σουφλιάς, των ημιυπαίθριων χώρων.

Ωστόσο, τόσο οι ημιυπαίθριοι όσο και άλλα μέτρα όπως η συζητούμενη έκτακτη εισφορά για εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ ετησίως είναι εφάπαξ δράσεις και, επ’ ουδενί, τα διαρθρωτικά μέτρα που απαιτεί η οικονομία και ζητεί η Κομισιόν. Το debate στο εσωτερικό της κυβέρνησης δεν αφορά μόνον τη φύση αλλά και τον χρόνο επιβολής των νέων μέτρων. Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, μεταξύ των οποίων η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, υποστηρίζουν ότι τα όποια μέτρα θα πρέπει να ληφθούν αμέσως μετά τις τελικές αποφάσεις του Εκοφίν για την ελληνική οικονομία, δηλαδή στα μέσα Απριλίου. Εκτιμούν ότι, με τον τρόπο αυτό, αφενός η κυβέρνηση θα φανεί συνεπής με όσα λέει, αφετέρου δε οι όποιες αρνητικές επιπτώσεις θα καταγραφούν στις Ευρωεκλογές, επιτρέποντας στην κυβέρνηση να διαμορφώσει στη συνέχεια την πολιτική και εκλογική της στρατηγική. Στον αντίποδα, στέκονται άλλα στελέχη σε κυβέρνηση και κόμμα που πιστεύουν ότι τα νέα μέτρα «θα πρέπει να εφαρμοσθούν την επομένη των Ευρωεκλογών και όχι νωρίτερα».

  • Επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων

Απαντες αποκηρύσσουν νέα φορολογικά μέτρα, με τον κ. Λ. Ζαγορίτη, επί παραδείγματι, να υπενθυμίζει «πόσο ακριβά πλήρωσε η κυβέρνηση την κατάργηση του αφορολογήτου για τους ελεύθερους επαγγελματίες». Ωστόσο, η κυβέρνηση θα κληθεί, πέραν του περιορισμού των δαπανών και των προσλήψεων στο Δημόσιο, να προχωρήσει και σε μέτρα με σοβαρό πολιτικό κόστος που μέχρι σήμερα έχει αφήσει στο ράφι, όπως για παράδειγμα η επιτάχυνση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και η εφαρμογή της νέας λίστας για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Aχίλλειος πτέρνα για την κυβέρνηση, η σταδιακή εμπέδωση της εικόνας αναρχίας και ανασφάλειας στην καθημερινότητα των πολιτών. Η σκλήρυνση της τρομοκρατίας αλλά και της καθημερινής εγκληματικότητας προκαλούν αμηχανία σε πολλά κυβερνητικά στελέχη. Σε αυτό το θολό τοπίο, εξελίσσεται και το φλερτ του Γ. Καρατζαφέρη προς τη Νέα Δημοκρατία, με τους γαλάζιους βουλευτές να υιοθετούν διαφορετικές προσεγγίσεις. Η Ν.Δ. χρειάστηκε περίπου τρία 24ωρα προκειμένου να απορρίψει σαφώς τα σενάρια συνεργασίας μεταξύ Ν.Δ. και ΛΑ.Ο.Σ. Λίγο η παροχή συναίνεσης του κ. Καρατζαφέρη για την οικονομία, λίγο οι ιδιαίτερες σχέσεις των στελεχών της Ν.Δ. με τον πρώην «συνάδελφό» τους στη Β’ Αθηνών ενέτειναν τη σύγχυση, πριν η πρωθυπουργική παρέμβαση, την Πέμπτη, βάλει τέλος στα σενάρια.

Ενδεικτική των διαφορετικών, προσωπικών και πολιτικών, προσεγγίσεων της υπόθεσης Καρατζαφέρη είναι η στάση του κ. Αρη Σπηλιωτόπουλου και του Γεράσιμου Γιακουμάτου. Πολιτικός του μεσαίου χώρου που έχει στο παρελθόν δεχθεί ανοίκεια κτυπήματα από τον κ. Καρατζαφέρη, ο κ. Σπηλιωτόπουλος υπήρξε ιδιαίτερα προσεκτικός στις διατυπώσεις εντείνοντας την αίσθηση περί συνοικεσίου μεταξύ των δύο κομμάτων. Χρειάστηκε η οδηγία του κ. Καραμανλή, στη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου την Τρίτη, προκειμένου να κλείσει και ο ίδιος το θέμα. Στον αντίποδα, ο κ. Γιακουμάτος που αλιεύει ψήφους από το ίδιο σώμα ψηφοφόρων με τον κ. Καρατζαφέρη εμφανίστηκε ιδιαιτέρως οξύς τοποθετώντας τον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ. στα «άκρα».

Αν και πολλά στελέχη δεν αποκλείουν, σε συνάρτηση με τα αποτελέσματα της κάλπης, κάποια στιγμή να πρέπει να δοθεί πειστική απάντηση στο σενάριο της κυβερνητικής συνεργασίας των δύο κομμάτων, είναι προφανές ότι με τις πρόωρες εκλογές να απομακρύνονται η σχετική συζήτηση πρέπει να κλείσει, καθώς πιστεύουν ότι ενισχύει την επιδίωξη του κ. Καρατζαφέρη να εμφανίσει Ν.Δ. και ΛΑ.Ο.Σ ως «ενοίκους της ίδιας πολυκατοικίας» και συνεπώς να αλιεύσει ψηφοφόρους της Ν.Δ.

  • Ερώτημα η συμμετοχή των «Bατοπεδινών» στα ψηφοδέλτια

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο της «αποπομπής» των στελεχών που κατηγορήθηκαν από την αντιπολίτευση για εμπλοκή στο Βατοπέδι από τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας. Υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί και κομματικοί παράγοντες, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, δεν κρύβουν ότι ο αποκλεισμός των «Βατοπεδινών» από τα ψηφοδέλτια θα λειτουργούσε πολλαπλώς θετικά για τη Νέα Δημοκρατία. «Αφενός θα έδινε στην κοινωνία την αίσθηση της κάθαρσης, αφετέρου θα απάλλασσε το κόμμα από την εσωστρέφεια κατά την προεκλογική περίοδο, αφού είναι δεδομένο ότι στο κυνήγι του “σταυρού” θα βγουν τα γαλάζια μαχαίρια σε όλες τις περιφέρειες που πολιτεύονται τα εν λόγω στελέχη», σημείωνε προ ημερών κορυφαίος κομματικός.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ακόμη και στελέχη που βρίσκονται πολύ κοντά στον Κώστα Καραμανλή διαμορφώνουν θέση υπέρ του αποκλεισμού όλων ή κάποιων εκ των Γ. Βουλγαράκη, Θ. Ρουσόπουλου, Π. Δούκα, Αλ. Κοντού, Ευ. Μπασιάκου από τα ψηφοδέλτια του κόμματος. Στην ίδια κατηγορία δεν αποκλείεται να βρεθεί και ο κ. Αρ. Παυλίδης, ανάλογα με τις εξελίξεις στη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης με τον εφοπλιστή Μανούση. Οι ίδιες πηγές διαβεβαιώνουν ότι τέτοια συζήτηση δεν έχει γίνει ακόμη. Αλλωστε, την τελική απόφαση θα κρίνει, καθοριστικά, ο χρόνος τέλεσης των εθνικών εκλογών, καθώς με τις μνήμες νωπές, μία πρόωρη προσφυγή στις κάλπες λειτουργεί εις βάρος των πρώην κυβερνητικών στελεχών.

  • Των Ελλης Τριανταφυλλου – Γιωργου Π. Τερζη, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 15/03/2009
Advertisements

Make a Comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

Αρέσει σε %d bloggers: