Ο δρόμος του κ. Καρ. Παπούλια για την Προεδρία

Posted on Μαρτίου 15, 2009. Filed under: Παπούλιας Κάρολος |

  • Το άγνωστο παρασκήνιο της επιλογής του

Τα τέσσερα χρόνια στην Προεδρία της Δημοκρατίας έκλεισε την προηγούμενη Πέμπτη ο κ. Κάρολος Παπούλιας και η «Κ» φέρνει σήμερα για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας τις άγνωστες διεργασίες που έγιναν ακριβώς πριν από την επιλογή του πλέον δημοφιλούς Προέδρου στο ύπατο θεσμικό αξίωμα της χώρας. Διεργασίες που παραμένουν πιθανώς άγνωστες και στους πρωταγωνιστές της, καθώς «φαβορί» για την Προεδρία, ακόμη και στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, θεωρούσαν μέχρι την τελευταία στιγμή όχι τον κ. Κάρ. Παπούλια, αλλά τον πρώην πρόεδρο της Βουλής κ. Απόστολο Κακλαμάνη. Μια εισήγηση, ωστόσο, του κ. Θόδωρου Ρουσόπουλου και κυρίως η επικρότησή της από τον κ. Πέτρο Μολυβιάτη φαίνεται να έγειρε την πλάστιγγα υπέρ του κ. Κάρ. Παπούλια, αν και οι περισσότεροι πιστεύουν ότι ο κ. Καραμανλής είχε ήδη λάβει τη συγκεκριμένη απόφαση, αλλά, όπως πάντα, δεν την είχε κοινοποιήσει σε κανέναν.

Μια απόφαση που δικαιώθηκε εκ των πραγμάτων, καθώς ο κ. Κάρ. Παπούλιας απολαμβάνει υψηλότατης δημοτικότητας, και όχι τυχαία καθώς ασκεί με άψογο τρόπο τα καθήκοντά του, χωρίς να αποφεύγει τις καίριες παρεμβάσεις. Από τα εθνικά θέματα και την οικονομία, όπου αναφέρθηκε εγκαίρως και δημοσίως στην απληστία των τραπεζών ή στο πρόβλημα με το καρτέλ του γάλακτος, μέχρι το περιβάλλον, καθώς πρότεινε τη δημιουργία ανεξάρτητου υπουργείου Περιβάλλοντος.

Καλύτερα, όμως, να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Είναι φθινόπωρο του 2004, οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν ολοκληρωθεί με τεράστια επιτυχία και μόνη σκιά στην παντοδύναμη διακυβέρνηση της Ν.Δ. είναι ο τρόπος χειρισμού του περιβόητου βασικού μετόχου. Τα δημοσιεύματα βρίθουν σεναρίων για το ποιον θα προτείνει ο κ. Καραμανλής Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο κ. Πέτρος Μολυβιάτης προβάλλει ως φαβορί σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός προτείνει «δεξιό» Πρόεδρο, ο κ. Νίκος Κωνσταντόπουλος στην αντίθετη περίπτωση, ενώ στα ρεπορτάζ «παίζουν» και πολλά άλλα ονόματα, όπως του κ. Απ. Κακλαμάνη, της κ. Αννας Μπενάκη, του κ. Γερ. Αρσένη ή ακόμη των κ. Κ. Σημίτη, Γ. Σουφλιά, Γ. Βαρβιτσιώτη και Φώτη Κουβέλη.

Στην πραγματικότητα οι περισσότερες από αυτές τις «λύσεις» ουδέποτε ετέθησαν καν προς συζήτηση. Το μόνον που είχαν αντιληφθεί οι ελάχιστοι συνομιλητές του πρωθυπουργού για το συγκεκριμένο ζήτημα, ήταν η πρόθεσή του να προτείνει Πρόεδρο από την «άλλη» πλευρά, συνεχίζοντας έτσι την επιτυχημένη «συνταγή» του ΠΑΣΟΚ που ανέδειξε τον κ. Κ. Στεφανόπουλο, αλλά και επιβεβαιώνοντας την πολιτική του μεσαίου χώρου, της συναίνεσης και της πολιτικής μετριοπάθειας την οποία είχε «σημαία» της τότε η νέα διακυβέρνηση.

  • Το μοναδικό στέλεχος

Μια άγνωστη, σε πολλούς, επαφή του πρωθυπουργού με τον κ. Κάρ. Παπούλια έγινε στο ξενοδοχείο της Λίμνης (Hotel du Lac) στα Γιάννενα, στην οποία ο κ. Καραμανλής ως πρωθυπουργός είχε δώσει μια ομιλία. Είναι πλέον Νοέμβριος του 2004 και η ώρα της απόφασης πλησίαζε, αλλά οι συνεργάτες του πρωθυπουργού δεν αποτολμούσαν καν να τον ρωτήσουν τι έχει αποφασίσει. Ο κ. Δημ. Σιούφας, τότε υπουργός Ανάπτυξης, ήταν απολύτως πεπεισμένος ότι η δική του εισήγηση, για τον κ. Απ. Κακλαμάνη, έχει γίνει δεκτή από τον πρωθυπουργό. «Είναι εμπειρότατος πολιτικός, ακέραιος χαρακτήρας, ηθικά άμεμπτος και ιδανικός γι’ αυτή τη θέση», φέρεται να είχε πει στον κ. Καραμανλή. Αντιθέτως, ο κ. Θ. Ρουσόπουλος φαίνεται να είχε εκφράσει τις σοβαρές επιφυλάξεις του για τον κ. Κακλαμάνη.

Ο επικοινωνιολόγος κ. Γιάννης Λούλης στον οποίο είχε ανατεθεί να κάνει μια μυστική μέτρηση της κοινής γνώμης έφερε τα αποτελέσματα στο Μαξίμου. Ο κ. Κάρ. Παπούλιας, καίτοι από τότε πολιτικός χαμηλών τόνων, ήταν μακράν δημοφιλέστερος των κ. Απ. Κακλαμάνη και Νίκου Κωνσταντόπουλου που ακολουθούσαν στη δημοσκόπηση. Οσοι ήταν παρόντες θυμούνται τον πρωθυπουργό να χαμογελά, σαν να επιβεβαιώθηκε μια επιλογή που είχε ήδη κάνει και, όπως εκ των υστέρων αποκαλύφθηκε, είχε συζητήσει με τον κ. Πέτρο Μολυβιάτη.

  • Η βολιδοσκόπηση

Το μυστικό ραντεβού της βολιδοσκόπησης του Ηπειρώτη πολιτικού έγινε στο σπίτι συνεργάτιδός του στο Κολωνάκι, στο οποίο στενότατος συνεργάτης του πρωθυπουργού μετέφερε τη βούλησή της κυβέρνησης. Ο σημερινός Πρόεδρος επιφυλάχθηκε, αλλά δεν έκρυψε την ικανοποίησή του και λίγες ημέρες αργότερα σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό το θέμα έκλεισε.

Από μια παράξενη σύμπτωση, τον ίδιο μήνα στο το Hotel du Lac των Ιωαννίνων, το ξενοδοχείο δηλαδή που είχε γίνει η συνάντηση Παπούλια – Καραμανλή, ομιλία έδινε ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο κ. Κάρ. Παπούλιας που ήταν και πάλι παρών, ζήτησε να τον συναντήσει για να τον ενημερώσει. Κατά μια εκδοχή εκεί το πληροφορήθηκε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Κατά μια άλλη, που καίτοι παράδοξη είναι επικρατέστερη, ο κ. Παπανδρέου ανέβαλε τη συνάντηση και έτσι πληροφορήθηκε ότι νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα είναι ο Κάρολος Παπούλιας, μαζί με όλους μας, το απόγευμα της 12ης Δεκεμβρίου του 2004…

  • Του Κωνσταντινου Ζουλα, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 15/03/2009
Advertisements

Make a Comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

Αρέσει σε %d bloggers: