ΣΥΝ: Τάσεις υψηλής τάσης

Posted on 15 Μαρτίου, 2009. Filed under: Πολιτική, ΣΥΝ, ΣΥΡΙΖΑ |  • Αναδιατάσσεται η εσωκομματική σκηνή του ΣΥΝ μετά τους συσχετισμούς που ανέδειξε το δημοψήφισμα για το ευρωψηφοδέλτιο και την αναταραχή που προκάλεσε στην Κουμουνδούρου η συζήτηση για την πιθανότητα να μείνει εκτός Βουλής ο Φ. Κουβέλης.
Το σκηνικό φορτίστηκε και από τις δηλώσεις του Λ. Κύρκου ο οποίος υποστήριξε ότι «αν κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να επιβάλουν μια πολιτική γραμμή η οποία περισσότερο αριστερίστικη είναι παρά αριστερή κάνουν πολύ μεγάλο λάθος». Το ιστορικό στέλεχος «έδειξε» προς την πλευρά του «Ρεύματος» και προκάλεσε δυσφορία στην ηγεσία του ΣΥΝ. Αν και οι Α. Αλαβάνος, Α. Τσίπρας απέφυγαν κάθε σχόλιο, εν τούτοις στενοί συνεργάτες και των δύο δεν έκρυβαν την έκπληξή τους για το ύφος των δηλώσεών του.

Μάλιστα και αρκετοί «Ανανεωτικοί» έβρισκαν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις υπερβολική την κριτική του Λ. Κύρκου, σημειώνοντας ότι «έπρεπε να παρέμβει πυροσβεστικά και όχι να πυροδοτήσει το κλίμα».

Η απόφαση να μην σχολιασθούν οι δηλώσεις Κύρκου προκάλεσαν νέες αντιπαραθέσεις, αφού στελέχη του «Ρεύματος» ζητούσαν να υπάρξει απάντηση του Γραφείου Τύπου. Χρειάσθηκαν πολλές επαφές μεταξύ Αλαβάνου, Τσίπρα, Καρίτζη ώστε, τελικά, να συμφωνήσει ότι «ο Λ. Κύρκος δικαιούται να λέει τη γνώμη του».

Πάντως, τα μέχρι χθες δεδομένα αλλάζουν με γρήγορους ρυθμούς:

* Πρώτα απ’ όλα, το υψηλό ποσοστό που συγκέντρωσε η υποψηφιότητα Παπαδημούλη για την ευρωλίστα έδειξε ότι η τάση των «Ανανεωτικών» είναι ισχυρότατη στον ΣΥΝ.

Ετσι, υποχώρησαν γρήγορα οι φωνές που θέλησαν να ενεργοποιηθεί η μεταβατική διάταξη περί δύο θητειών στη Βουλή ώστε να περιθωριοποιηθεί ο Φ. Κουβέλης.

* Ταυτόχρονα, όμως, στο εσωτερικό της τάσης ο «σκληρός» πυρήνας της (Δ. Χατζησωκράτης, Σπ. Λυκούδης, Στ. Μπαγιώργος) δέχεται κριτική ότι τα μέλη του οξύνουν πολύ το λόγο τους με αποτέλεσμα να «παρασύρουν» τον συνήθως ήπιο κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΝ να μιλήσει για «προγραφές και αποκλεισμούς απόψεων».

* Σε συνδυασμό με τα παραπάνω, οι συνθήκες επιτρέπουν στον Δ. Παπαδημούλη να ανοίξει δικό του βηματισμό, καθώς ήλθε δεύτερος στο δημοψήφισμα (με διαφορά μόλις 700 ψήφων).

Σε πρώτη φάση, πάντως, θα ποντάρει στη μάχη των ευρωεκλογών ώστε να εκλεγούν τρεις βουλευτές του ΣΥΝ, του ιδίου συμπεριλαμβανομένου. Σε δεύτερο χρόνο οι φιλοδοξίες του ίσως κλιμακωθούν.

* Από την άλλη πλευρά, στην πλειοψηφούσα τάση του «Αριστερού Ρεύματος» το κλίμα δεν επιτρέπει θριαμβολογίες. Το χαμηλό έναντι των προσδοκιών ποσοστό που συγκέντρωσε ο Ν. Χουντής προκαλεί προβληματισμό στα στελέχη του, κάποια από τα οποία επιρρίπτουν ευθύνες στην τριάδα των Τ. Κορωνάκη, Α. Καρίτζη, Χ. Λάσκου.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι Π. Λαφαζάνης, Σ. Λεουτσάκος, Σόφη Παπαδόγιαννη στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας αποστασιοποιήθηκαν από την πρόταση των τριών για σκληρή στάση απέναντι στους «Ανανεωτικούς».

  • Του ΦΩΤΗ ΠΑΠΟΥΛΙΑ, ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 15/03/2009

Make a Comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

Αρέσει σε %d bloggers: