Το καμίνι της πολιτικής

Posted on Μαρτίου 18, 2009. Filed under: Δράση, Πολιτική |

Μερικοί, σοβαροί κατά τεκμήριο, άνθρωποι ανακοίνωσαν χθες την ίδρυση ενός νέου κόμματος. Ο Στέφανος Μάνος, ο Θάνος Βερέμης, ο Γιάννης Μπουτάρης κ.ά. είναι άνθρωποι που έχουν όρεξη να αλλάξουν πράγματα σε αυτό τον τόπο, είναι… πεισματάρηδες και διακρίνονται από μια συνεχή αναζήτηση για «καινούργια πράγματα». Δεν είμαι καθόλου βέβαιος αν το εγχείρημα θα πετύχει, αλλά ίσως δεν έχει και μεγάλη σημασία. Ο κίνδυνος είναι προφανής: να μετατραπεί το νέο κόμμα στο αγαπημένο σχήμα ενδιαφερουσών παρεών, να μοιάζει με παρέα Λευκορώσων που κλαίει τη μοίρα της για το πού πάει ο τόπος τους.

Ο τόπος μας ασφαλώς και δεν πάει καλά ή μάλλον για να είμαι ακριβής, βυθίζεται σε ένα τέλμα αδράνειας, ανομίας και κρίσης αξιών. Και το μεγάλο ερώτημα, στο δικό μου τουλάχιστον μυαλό, είναι γιατί τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας δεν έχουν χώρο για τον Βερέμη ή τον Μπουτάρη. Προσπαθώ να καταλάβω τι θα είχε χάσει ο κ. Παπανδρέου αν είχε επιλέξει τον κ. Μπουτάρη για υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης αντί να υιοθετήσει τις άχρωμες επιλογές των μηχανισμών του κόμματος. Αλλά και για να πάω λίγο πιο μακριά, τι θα έχανε ακριβώς ο κ. Καραμανλής αν καλούσε τον κ. Μπουτάρη να συνεργασθεί με τη Ν.Δ. Οσο για την περίπτωση Βερέμη είναι προφανές πως πίστεψε στο όραμα των μεταρρυθμίσεων της Ν.Δ., πήρε πολύ σοβαρά ρίσκα, αλλά διαπίστωσε πως η κυβέρνηση δεν είχε τα κότσια να προχωρήσει στις πραγματικές αλλαγές στα ΑΕΙ. Οταν δε η Ν.Δ. εγκατέλειψε κάθε φιλοδοξία μεταρρύθμισης άδειασε ένα σημαντικό άνθρωπο προς όφελος των… δημοσίων σχέσεων.

Οσο για τον κ. Μάνο είναι πράγματι αυτό που ο λαός ονομάζει «δύσκολος άνθρωπος». Διαθέτει όμως κοινό νου και σίγουρα θα μπορούσε να είχε προσφέρει πολύ περισσότερα στον τόπο. Κανένα από τα δύο κόμματα δεν κατάφεραν να τον ενσωματώσουν στο δυναμικό τους. Ισως γιατί χάλαγε την… «παρέα», ίσως γιατί και ο ίδιος έβαζε τον πήχυ πιο ψηλά από εκεί που άντεχε.

Το νέο κόμμα θα πάρει τον δρόμο του. Μπορεί ίσως και να μετατραπεί σε μια χρήσιμη δεξαμενή σκέψης (think tank). Το παιχνίδι όμως της ανανέωσης του πολιτικού προσωπικού και του εκμοντερνισμού της χώρας παίζεται μέσα στα δύο μεγάλα κόμματα. Και η μεν Ν.Δ. πληρώνει το γεγονός πως δεν φρόντισε να θωρακισθεί με πρόγραμμα και σοβαρούς ανθρώπους, αντιμετωπίζοντας την προετοιμασία για την εξουσία επιπόλαια και χωρίς σχέδιο. Στο δε ΠΑΣΟΚ ο,τιδήποτε καινούργιο και μοντέρνο ή μεταμοντέρνο ξεφυτρώνει καταπίνεται από το βαθύ ΠΑΣΟΚ του 1980.

Καλώς ή κακώς όμως το μεγάλο στοίχημα παίζεται πάντα εκεί, στα μεγάλα κόμματα. Στο καμίνι δηλαδή της πολιτικής και όχι απαραίτητα στα σαλόνια (όπου όμως μπορεί να γεννηθούν νέες ιδέες).

  • Του Αλεξη Παπαχελα, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 18/03/2009
Advertisements

Make a Comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

2 Σχόλια to “Το καμίνι της πολιτικής”

RSS Feed for ΑΠΟΨΕΙΣ Comments RSS Feed

ΒΑΡΕΘΗΚΑΜΕ ΤΙΣ ΘΕΩΡΙΕΣ!ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΛΙΓΗ ΔΡΑΣΗ!

Τι έγινε με τη «Δράση», ρε παιδιά; Έχει ρευματισμούς;


Where's The Comment Form?

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

Αρέσει σε %d bloggers: