Η υπόθεση Παυλίδη και τα εκλογικά σενάρια

Posted on Απρίλιος 5, 2009. Filed under: Νέα Δημοκρατία, Παυλίδης Αρ., Πολιτική, Πολιτική ευθύνη, Σκάνδαλα |

  • Η κυβένηση εισπράττει εκ νέου το κόστος εσφαλμένων επιλογών – Δυσκολεύει περαιτέρω η προσπάθεια ανάταξης της εικόνας της

Η αναβλητικότητα και, ενδεχομένως, η υποεκτίμηση των κινδύνων -χρόνιο χαρακτηριστικό της κυβερνητικής λειτουργίας- εκδικείται με την «υπόθεση Παυλίδη» που κυριαρχεί εδώ και λίγα 24ωρα στην επικαιρότητα. Από την προηγούμενη Πέμπτη, ημέρα που ο φάκελος της υπόθεσης έφθασε στη Βουλή, η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται αντιμέτωπη με μία εξαιρετικά δυσάρεστη, πλην όμως αναμενόμενη υπόθεση, από την οποία μάλλον δεν μπορεί να προσδοκά οποιοδήποτε όφελος. Συνδυαζόμενη με τη δυσχερή οικονομική συγκυρία, τις ενίοτε ατυχείς εισηγήσεις οικονομικών μέτρων και με το τεράστιο έλλειμμα που παρουσιάζει η κυβερνητική λειτουργία στον τομέα της ασφάλειας και της δημόσιας τάξης, η υπόθεση με πρωταγωνιστή τον βουλευτή Δωδεκανήσων και πρώην υπουργό Αιγαίου Αρ. Παυλίδη, έρχεται να πλήξει, για άλλη μία φορά, το «ηθικό κύρος» της Νέας Δημοκρατίας. Και τούτο διότι λειτουργεί σωρευτικά, επαναφέροντας μνήμες παλαιότερων υποθέσεων με οσμή σκανδάλου, όπου ο δισταγμός στη λήψη αποφάσεων κόστισε στην κυβέρνηση. Συνέβη στο σκάνδαλο Βατοπεδίου, συνέβη στην υπόθεση των ομολόγων, ήταν ορατό στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης αλλά και των φαινομένων ανομίας στα αστικά κέντρα.

  • Κατά συνείδηση

Το Μέγαρο Μαξίμου έδωσε την Παρασκευή το πράσινο φως στους βουλευτές της Ν.Δ. να ψηφίσουν κατά συνείδηση στην ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα επί της προτάσεως του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής. Το κυβερνητικό επιτελείο έχει μια τελευταία αχνή ελπίδα, μετά την εκτός απροόπτου έγκριση συστασης της Επιτροπής αύριο βράδυ, να πειστεί ο κ. Παυλίδης να παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα μέχρι την έκδοση του πορίσματος, αν και οι περισσότεροι από τους κορυφαίους συνομολογούν ότι το πιθανότερο είναι να μη δεχθεί ο βουλευτής Δωδεκανήσου να διευκολύνει την παράταξη. Αλλωστε, μέχρι στιγμής, ο κ. Παυλίδης εξακολουθεί να ανθίσταται σθεναρά, δηλώνοντας σε όλους τους τόνους ότι θα παραμείνει στη θέση του με όποιο κόστος. «Ακόμη κι αν αυτό οδηγήσει στην πτώση της κυβέρνησης», όπως χαρακτηριστικά λέει σε κάποιους από τους συναδέλφους του που επιχείρησαν να τον πείσουν να μεταβάλει άποψη. Ισως, μάλιστα, να επιδιώκει αυτό ακριβώς, όπως του καταλογίζουν συνάδελφοί του, καθώς κατά μία νομική ερμηνεία παραγραφή της υπόθεσης μπορεί να συντελεστεί αν η Επιτροπή δεν έχει ολοκληρώσει τις εργασίες της λόγω πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

  • Νέα σενάρια

Η προχθεσινή εξέλιξη πυροδότησε εκ νέου και με ένταση τα σενάρια των πρόωρων εκλογών, αφού ορισμένα κυβερνητικά στελέχη διέκριναν πίσω από την υπόθεση μια «ευκαιρία» για κάλπες την άνοιξη. «Παρότι συνταγματικά η κυβέρνηση δεν χάνει τη δεδηλωμένη έχοντας 150 βουλευτές συν τον κ. Παυλίδη», πολιτικά θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να συνεχιστεί απρόσκοπτα ο κυβερνητικός βίος της Ν.Δ.» εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη και εισηγούνται στον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε διαγραφή του βουλευτή και σε προκήρυξη εκλογών, με το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να στηρίζεται στην ψήφο κάποιου, ο βίος του οποίου βρίσκεται στο μικροσκόπιο της δικαιοσύνης αλλά και της Βουλής. Οι εισηγητές αυτού του σεναρίου, οι οποίοι προτείνουν ως καταλληλότερες ημερομηνίες τη 10η ή τη 17η Μαΐου, ώστε η δεύτερη αναμέτρηση, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί αυτοδυναμία, να συμπέσει με τις ευρωεκλογές, εκτιμούν ότι ένας τέτοιος χειρισμός θα ενίσχυε το ηγετικό προφίλ του κ. Καραμανλή, ο οποίος θα εμφανιζόταν συνεπής με τις αρχές του.

Η άποψη αυτή προσκρούει στη σθεναρή αντίδραση άλλων υπουργών και στελεχών, τα οποία θεωρούν ότι η υπόθεση Παυλίδη, λόγω της φύσης της, δεν θα προσδώσει κανένα ηθικό πλεονέκτημα στην κυβέρνηση. Οι παραπάνω κύκλοι προτείνουν έναν μετριοπαθή και ψύχραιμο χειρισμό. Θεωρούν, δηλαδή, ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αναμένει την ολοκλήρωση των εργασιών της Προανακριτικής Επιτροπής, η οποία, σημειωτέον, θα επιδιωχθεί να παρουσιάσει το πόρισμά της μέχρι την 30ή Απριλίου. Και αυτοί, ωστόσο, αναγνωρίζουν ότι στην περίπτωση που το πόρισμα της Επιτροπής είναι καταδικαστικό για τον πρώην υπουργό -ενδεχόμενο που ουδείς μπορεί να αποκλείσει- τότε τα περιθώρια των μετέπειτα χειρισμών μειώνονται σημαντικά.

  • Σκιές στον δημόσιο βίο

Απαντες, δε, στη Ν.Δ. παραδέχονται ότι ανεξαρτήτως εξέλιξης, η συγκεκριμένη υπόθεση δυσκολεύει ακόμη πιο πολύ την προσπάθεια ανάταξης της κυβερνητικής εικόνας, η οποία έχει φθαρεί σημαντικά από αλλεπάλληλες υποθέσεις που προκαλούν σκιές στον δημόσιο βίο. Θεωρούν, ωστόσο, ότι η πρωτόγνωρη για τα ελληνικά πολιτικά δεδομένα απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να υπερψηφίσει πρόταση για σύσταση ειδικής επιτροπής, δίνει ένα επιχείρημα προς αξιοποίηση στη Ν.Δ. Οσο για το πόρισμα της Προανακριτικής, η «ευελιξία» με την οποία έδωσε προ διημέρου το Μέγαρο Μαξίμου το «πράσινο φως» για την ψήφο κατά συνείδηση, της επιτρέπει να μη θεωρηθεί ότι παλινωδεί στην περίπτωση που το πόρισμά της δεν είναι καταδικαστικό για τον πρώην υπουργό. Αλλωστε, η παραπομπή ενός πρώην υπουργού στο ειδικό δικαστήριο, ειδικά αν οδηγεί σε πρόωρες κάλπες, αποτελεί δύσκολη απόφαση για κάθε βουλευτή, ειδικά αν η επανεκλογή του είναι αμφίβολη.

  • Εχθρικό το κλίμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα

Το κλίμα στη Βουλή, για τον 66 ετών Αριστοτέλη Παυλίδη, μοιάζει μάλλον εχθρικό. Αλλωστε, οποιοσδήποτε θέτει εν αμφιβόλω την κυβερνητική πορεία και, συνεπώς και την κοινοβουλευτική έδρα των γαλάζιων, σίγουρα αντιμετωπίζεται τουλάχιστον με εκνευρισμό. Το πέρας της ομιλίας του κ. Παυλίδη την Πέμπτη στη Βουλή, δεν συνοδεύθηκε ούτε από ένα χειροκρότημα συμπαράστασης από τους σχεδόν 30 βουλευτές της Ν.Δ. που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στην αίθουσα. Κλίμα ενδεικτικό για το αποτέλεσμα της αυριανής ψηφοφορίας σχετικά με τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Πολλώ δε μάλλον, όταν παράλληλα με τις δημόσιες δηλώσεις περί παραίτησης, στο παρασκήνιο αρκετοί γαλάζιοι απειλούν με χειροδικία τον επί δεκαετίες πρώτο βουλευτή Δωδεκανήσου, στην περίπτωση που δεν διευκολύνει το κόμμα.

Πολλοί θεωρούν τον κ. Παυλίδη ικανό ακόμη και να ρίξει την κυβέρνηση. Και η αλήθεια είναι ότι, σε περίπτωση που οι εις βάρος του διερευνόμενες καταγγελίες ευσταθούν, ο ίδιος ευνοείται από το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, αφού το αποδιδόμενο αδίκημα παραγράφεται. Θα τολμήσει να ρίξει την κυβέρνηση; «Οχι» απαντά κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, και προσθέτει «ο Αριστοτέλης Παυλίδης αυτό που επιδιώκει είναι να «αντέξει» ο ίδιος και η Νέα Δημοκρατία τη διαδικασία της Προανακριτικής, πιστεύοντας ότι είτε λόγω μη επαρκών στοιχείων είτε κομματικής αλληλεγγύης δεν θα βρεθεί ενώπιον του ειδικού δικαστηρίου». Η ίδια πηγή απορρίπτει κάθε συζήτηση περί συμφωνίας της Ρηγίλλης με τον βουλευτή. Αλλά, με την ίδια την κυβερνητική πλειοψηφία να διακυβεύεται, κάθε σενάριο είναι πιθανό…

  • Των Ελλης Τριανταφυλλου – Γιωργου Π. Τερζη, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 05/04/2009
Advertisements

Make a Comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

Αρέσει σε %d bloggers: