Ζητείται βούληση – περί πανεπιστημιακού ασύλου

Posted on Απρίλιος 8, 2009. Filed under: Ασυλο | Ετικέτες: |

Από τον ευρωβουλευτή της Ν.Δ. και πρώην πρύτανη επί δύο θητείες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τον κ. Αντώνη Τρακατέλλη λάβαμε και δημοσιεύουμε την ακόλουθη επιστολή:

Κύριε Καρκαγιάννη
Αν επιχειρήσει κανείς την ανατομία πολλών νοσηρών καταστάσεων στην Ελλάδα θα διαπιστώσει ότι μόνο κατ’ επίφασιν είναι περίπλοκες σε ό, τι αφορά την αντιμετώπισή τους. Κοινώς πνιγόμαστε σε μια κουταλιά νερό, ακριβώς επειδή δεν έχουμε καλή σχέση με την ανάληψη της ευθύνης. Το αποτέλεσμα είναι η διαιώνιση προβλημάτων, απλών κατ’ ουσίαν, αλλά και στρεβλώσεις, όπως το διαβόητο πολιτικό κόστος, που συνεπικουρούν τη μετάθεση ευθυνών ένθεν κακείθεν.

Τη διαπίστωση αυτή επιβεβαιώνει με τον πιο δραματικό τρόπο η υπόθεση του ακαδημαϊκού ασύλου. Δραματικό, διότι ουδείς πλέον αμφισβητεί ότι η κατάσταση έφθασε στο μη περαιτέρω, με συνέπειες που διαχέονται σε όλους τους τομείς του δημόσιου βίου.

Η νομοθεσία περί του ασύλου υπάρχει, τροποποιημένη βάσει της κτηθείσας εμπειρίας. Θα μπορούσε, βεβαίως, να τύχει σαφέστερης διατύπωσης, ώστε η διαδικασία άρσης να είναι απλούστερη και ταχύτερη και η προστασία του λυσιτελής. Γεγονός είναι, ωστόσο, ότι το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στο σκέλος εφαρμογής της νομοθεσίας, προαπαιτούμενο της οποίας είναι η πολιτική βούληση και εκείνη της ακαδημαϊκής κοινότητας. Και εξηγούμαι:

Προβλέπεται αυτεπάγγελτη επέμβαση της αστυνομίας, κατόπιν εισαγγελικής εντολής, όταν διαπράττονται ποινικά αδικήματα, όπως η χρήση των χώρων των ιδρυμάτων ως ορμητηρίου για καταστροφές, διακίνηση ουσιών κ. ά. Επομένως, όταν αυτό δεν συμβαίνει, η ευθύνη ανήκει στις αρχές που έχουν τη σχετική αρμοδιότητα.

Σε ό, τι αφορά την ακαδημαϊκή κοινότητα, η ευθύνη της έγκειται στην ομαλή διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να ανέχεται την παρακώλυσή της από καταλήψεις τμημάτων, γραφείων διδασκόντων, που συχνά συνοδεύονται από καταστροφές στην υποδομή και βιαιοπραγίες σε βάρος διδασκόντων. Δυστυχώς, αυτό συμβαίνει μέχρι σήμερα, αφού ουδείς εκλήθη να πληρώσει τα σπασμένα και δεν εννοώ μόνο τις καταστροφές αλλά και το εξάμηνο που γίνεται λάστιχο, με δήθεν παράτασή του. Εν προκειμένω, η ευθύνη επιμερίζεται και στο υπουργείο Παιδείας, που αποδέχεται ότι η εκπαιδευτική διαδικασία ενός εξαμήνου, κατ’ ελάχιστον 13 πλήρεις εβδομάδες μαθημάτων, μπορεί να συμπτυχθεί σε ενός μηνός παράταση, στην καλύτερη περίπτωση. Μάλιστα, η σχετική απόφαση προβλέπει, κατά κανόνα, πρόσθετη εξεταστική περίοδο, γεγονός που, για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο, αποτελεί ουσιαστικά επιβράβευση. Αν πάψει η υποκρισία και η τακτική του χαϊδέματος, είναι βέβαιο ότι οι δυνάμεις που σήμερα πρωτοστατούν σε αυτές τις ενέργειες θα απομονωθούν.

Το καίριο χτύπημα, όμως, πιστεύω ότι θα δοθεί με την έγκριση εσωτερικού κανονισμού των ιδρυμάτων, όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες. Ο κανονισμός προβλέπει δικαιώματα και υποχρεώσεις διδασκόντων και διδασκομένων, περιλαμβανομένων και πειθαρχικών μέτρων, μεταξύ των οποίων η προσωρινή αναστολή της φοιτητικής ιδιότητας, ακόμη ακόμη και η οριστική διαγραφή.

Εν κατακλείδι, η πρότασή μου δεν διεκδικεί ούτε την καινοτομία ούτε προϋποθέτει οικονομικό κόστος και πρόσθετες ρυθμίσεις. Το μόνο ζητούμενο είναι η βούληση.
Αντωνης Τρακατελλης

Σημείωση: Ο κ. Αντ. Τρακατέλλης αναζητάει τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα κάνουν το λεγόμενο «άσυλο» δεκτό και σεβαστό στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής λειτουργίας. Σε αυτούς τους όρους και τις προϋποθέσεις επικεντρώνεται και η γενικότερη συζήτηση… και άκρη δεν βρίσκει. Επιμένουμε ότι το «άσυλο» είναι ψεύδος και πρόσχημα. Και οι καταλήψεις, ως μορφές πάλης, δεν μπορούν να συνυπάρξουν με την εκπαιδευτική λειτουργία. Για λόγους ιδεολογικούς (αν η δημοκρατία είναι η κοινή προϋπόθεση όλων των ιδεολογιών) και εκπαιδευτικούς, καθαρή λύση είναι μόνο η άρνηση και η καταδίκη του ασύλου και των καταλήψεων.

  • Tου Aντωνη Kαρκαγιαννη, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 08/04/2009
Advertisements

Make a Comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

Αρέσει σε %d bloggers: