H ψήφος των μεταναστών

Posted on Απρίλιος 8, 2009. Filed under: Μετανάστες |

  • H δυνατότητα συμμετοχής στα κοινά δεν είναι κάτι που παρέχεται ως επιβράβευση λόγω καταγωγής. Δεν είναι καν επίδειξη ευσπλαχνίας ούτε αποτελεί κάποιον ιερό κανόνα της Δημοκρατίας. Η δημοκρατική λειτουργία δεν βασίζεται σε θέσφατα ούτε σε εξ αποκαλύψεως αλήθειες. Είναι τρόπος κοινωνικής και πολιτικής οργάνωσης που χτίστηκε πολλά χρόνια τώρα, με λάθη και διορθώσεις, παραλείψεις και προσαρμογές. Η δημοκρατική λειτουργία είναι το απόσταγμα της ανθρώπινης εμπειρίας: Δοκιμάσαμε πολλά και καταλάβαμε ότι αυτός ο τρόπος οργάνωσης μιας πολιτείας είναι αυτός που έχει τα περισσότερα πλεονεκτήματα. Επιτρέπει στους ανθρώπους να ζουν καλύτερα και έχει μακροχρόνια ευεργετικά αποτελέσματα σε κάθε τομέα του ανθρώπινου βίου. Από την οικονομία μέχρι τη λύση των ανθρώπινων διενέξεων.
  • Αυτό δεν βασίζεται σε κάποια μεταφυσική δοξασία. Είναι φυσική συνέπεια της σκέψης και της δράσης πολύ περισσότερων ατόμων για τη λύση κάποιων προβλημάτων. Εχει αποδειχθεί στην ιστορία ότι όσο περισσότεροι άνθρωποι ασχολούνται με ένα κοινωνικό ζήτημα τόσο πιο καλή είναι η λύση, διότι αφενός μεν κατατίθενται διάφορες οπτικές (που ένας άνθρωπος αποκλείεται μόνος του να έχει) και αφετέρου λαμβάνονται υπόψη δευτερογενείς παράμετροι του προβλήματος που η λύση θα επηρεάσει. Τρίτον, με τη συμμετοχή (ιδανικά) όλων των πολιτών στη λύση των προβλημάτων, η λύση αυτή νομιμοποιείται διά της πλειοψηφικής μεθόδου. Συμμετέχουν όλοι, καταθέτουν απόψεις, η πλειοψηφία αποφασίζει και η μειοψηφία ακολουθεί.
  • Υπάρχει όμως μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων που ζει στην Ελλάδα, πληρώνει φόρους, καταθέτει εισφορές στους ασφαλιστικούς οργανισμούς, μετέχει στην κοινωνική ζωή, στέλνει τα παιδιά τους στα σχολεία, λούζεται τις συλλογικές αποφάσεις και δεν έχει τη δυνατότητα να μετάσχει στα κοινά. Υπάρχουν δήμοι ή δημοτικά διαμερίσματα όπου οι μετανάστες αθροίζονται σε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού και δεν έχουν λόγο για τη γειτονιά τους. Αυτό ισχύει κυρίως στο κέντρο των πόλεων, όπου ψηφίζουν εκείνοι που μένουν στα προάστια, ενώ οι μετανάστες κάτοικοί τους δεν έχουν λόγο. Κι αυτό μπορεί να εξηγεί την διαρκή υποβάθμισή τους.
  • Σύμφωνα με τα προλεγόμενα, χάνουμε οπτικές γωνίες και δεν καταλήγουμε στις προσφορότερες λύσεις. Παρά το γεγονός ότι όλα πλέον τα κόμματα κατεβάζουν στις δημοτικές εκλογές εκπροσώπους αλλοεθνών, αυτοί δεν εκπροσωπούν συνήθως τίποτε πέρα από την πολιτική ορθότητα που θέλουν να επιδείξουν οι εν λόγω συνδυασμοί. Δεν δημιουργούνται, δηλαδή, οι προϋποθέσεις για να είναι αυτοί οι άνθρωποι γνήσιες φωνές των προβλημάτων που έχει μια μεγάλη μερίδα κατοίκων αυτής της χώρας. Δεύτερον δεν προωθούμε την ένταξη των μεταναστών στη χώρα. Ένα βασικό συστατικό της εύρυθμης διαδικασίας ένταξης είναι η συμμετοχή στις υποθέσεις που τους αφορούν, για τη γειτονιά, το δήμο, την τοπική κοινωνία στην οποία ζουν.
  • Η δυνατότητα ψήφου στους μετανάστες, τουλάχιστον, στις δημοτικές εκλογές δεν είναι απλώς ένα βήμα για διεύρυνση της Δημοκρατίας στον τόπο μας. Είναι μια πρακτική απαίτηση των καιρών. Η συμμετοχή τους στα κοινά μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει για όλους μας. Και για τους μετανάστες, αλλά και για μας…

Tου Πασχου Μανδραβελη, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 08/04/2009

Advertisements

Make a Comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

Αρέσει σε %d bloggers: