Ελευθερία από τον φόβο

Posted on 3 Μαΐου, 2009. Filed under: Αναστάσιος αρχιεπίσκοπος Τιράνων |

  • Tου † Αναστασιου Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας

«Μη φοβείσθε»
(Ματθ. 28:10)

«Μη φοβείσθε υμείς», είπε ο άγγελος Κυρίου στις μυροφόρες, τις οποίες είχε κυριεύσει «τρόμος και έκστασις» προ του κενού τάφου· «οίδα γαρ ότι Ιησούν τον εσταυρωμένον ζητείτε. Ουκ έστιν ώδε. Ηγέρθη γαρ καθώς είπεν» (Ματθ. 28:6). Σε λίγο, ο ίδιος ο αναστάς Χριστός, «λέγει αυταίς· μη φοβείσθε». Και στη συνέχεια, στον κύκλο των πτοημένων και φοβισμένων μαθητών Του, τόνισε: «Τι τεταραγμένοι εστέ και διατί διαλογισμοί αναβαίνουσιν εν ταις καρδίαις υμών;» (Λουκ. 24:38). Και δείχνοντάς τους τα σημάδια της σταυρώσεως στα χέρια και στα πόδια, τους βεβαίωσε με την παρουσία Του για το θαυμαστό γεγονός της Αναστάσεώς Του.

«Μη φοβείσθε!». Το μήνυμα της Αναστάσεως κηρύσσει διαχρονικά την ελευθερία από κάθε αιτία φόβου. Η νίκη του Χριστού συνέτριψε την κυριαρχία των δαιμονικών δυνάμεων, γεφύρωσε το χάσμα μεταξύ Θεού και ανθρώπων και αποκατέστησε τις σχέσεις τους. Την οντολογική σημασία του Σταυρού και της Αναστάσεως αποκάλυψε, με τρόπο μοναδικό ο Απόστολος Παύλος: Ο Ιησούς έγινε άνθρωπος και αποδέχθηκε το Πάθος «για να καταργήσει με τον θάνατό του αυτόν που εξουσίαζε τον θάνατο, δηλαδή τον διάβολο, και με αυτό τον τρόπο να απελευθερώσει όσους ο φόβος του θανάτου τους είχε καταδικάσει να είναι δούλοι σ’ όλη τους τη ζωή» (Εβρ. 2:14-15). Ο αναστάς Χριστός είναι πλέον η αρχή της νέας ανθρωπότητος, «απ’ τους νεκρούς πρωταναστημένος, ώστε να γίνει σε όλα εκείνος πρώτος» («εστίν αρχή, πρωτότοκος εκ των νεκρών, ίνα γένηται εν πάσι αυτός πρωτεύων» – Κολασ. 1:18-22). Με την Ανάσταση του Χριστού έχει αρχίσει μια νέα μορφή υπάρξεως για τους ανθρώπους. Η βεβαιότητα της Αναστάσεως, η πεποίθηση ότι δόθηκε σ’ Αυτόν «πάσα εξουσία εν ουρανώ και επί γης» (Ματθ. 28:19) ελευθέρωσε τους μαθητές από κάθε είδους φόβο και αγωνία. Και τους μεταμόρφωσε σε τολμηρούς και γενναίους κήρυκες της νέας εν Χριστώ ζωής.

«Μη φοβείσθε!». Στην εποχή μας έχουν πληθύνει οι φόβοι που απειλούν τη ζωή μας. Τον τελευταίο μάλιστα καιρό έχουν ενταθεί και από τη γενικότερη ταλαιπωρία που προκαλεί η παγκόσμια οικονομική κρίση. Νέοι και παλαιοί φόβοι κυκλώνουν τη σκέψη μας και σφίγγουν την καρδιά μας. Μέσα σ’ αυτή λοιπόν τη βαριά ατμόσφαιρα η εορτή της Αναστάσεως καλεί κάθε πιστό σε μία πορεία ελευθερίας από τον φόβο:

Από τον φόβο αυτών που μας εχθρεύονται, από τον φόβο που δημιουργεί η αδικία και η σκληρότητα της κοινωνίας μας. Από τον φόβο της πολύμορφης αμαρτίας που διεισδύει στην ύπαρξή μας και την αλλοτριώνει. Από τον φόβο του πόνου, της ανέχειας, της ασθένειας, της μοναξιάς, των κινδύνων και θλίψεων που απειλούν τη ζωή μας. Από τον φόβο των πιεστικών προβλημάτων της καθημερινότητος. Από τον φόβο του αγνώστου, της αποτυχίας, της αβεβαιότητας για το μέλλον. Και το κορύφωμα του μηνύματος της Αναστάσεως του Χριστού είναι η ελευθερία από τον φόβο του θανάτου, του δικού μας και των αγαπημένων μας, φόβο που συνθλίβει την ανθρώπινη ζωή. Η εορτή της Αναστάσεως δεν αναγγέλλει απλώς, αλλά μας προσκαλεί να μετάσχουμε στην ελευθερία που μας χάρισε ο Χριστός.

Η ελευθερία αυτή, βεβαίως, στηρίζεται στην πίστη. Η Εκκλησία, αναφωνώντας δοξολογικά το «Χριστός ανέστη!», δεν καταφεύγει σε επιχειρηματολογίες για να επιβάλει την αλήθεια που κηρύσσει. Οσοι πιστοί! «Ευτυχισμένοι όλοι που πιστεύουν…». Αρκεί, βεβαίως, όπως επισημαίνει ο Απόστολος Παύλος, να μένουμε στην πίστη, θεμελιωμένοι και σταθεροί· «και μη μετακινούμενοι από της ελπίδος του ευαγγελίου» (Κολασ. 1:23).

Η Ανάσταση του Χριστού διαλύει τον φόβο διότι συναρμόζεται με μία εκπληκτική δύναμη, και, ιδιαίτερα αυτή την ολόλαμπρη εορτή, καλούμεθα να νιώσουμε «τι το υπερβάλλον μέγεθος της δυνάμεως αυτού (του Θεού)» (Εφεσ. 1:19). «Τη δύναμή Του αυτή την έδειξε με το να αναστήσει τον Χριστό από τους νεκρούς και να τον βάλει να καθήσει στα δεξιά Του στον ουρανό, πάνω από κάθε αρχή και δύναμη και κυριότητα, πάνω από κάθε τι που ανήκει όχι μόνο στον τωρινό αλλά και στον μελλοντικό κόσμο» (στίχ. 20-21).

Αυτή η ελευθερία από τον φόβο, δώρο του Αναστάντος, πρέπει να διαμορφώνει τη στάση της ζωής μας: «Υμείς επ’ ελευθερίαν εκλήθητε, αδελφοί» · με τη σαφή όμως προσθήκη: «μόνον μη την ελευθερίαν εις αφορμήν τη σαρκί αλλά διά της αγάπης δουλεύετε αλλήλοις» (Γαλ. 5:13).

Ο Χριστός, η ενυπόστατη και ένσαρκη αγάπη του Θεού, με τη θυσία Του στον Σταυρό και τη νίκη της Αναστάσεως, διατράνωσε τη μοναδική δύναμη της αγάπης, που ελευθερώνει τον άνθρωπο από κάθε μορφή φόβου. Οσοι είναι ενωμένοι μαζί Του εν πίστει και αγάπη αξιώνονται να ζουν την αλήθεια που αποκαλύπτει ο ευαγγελιστής Ιωάννης: «Φόβος ουκ έστιν εν τη αγάπη, αλλ’ η τελεία αγάπη έξω βάλλει τον φόβον. Οτι ο φόβος κόλασιν έχει (περιέχει τιμωρία), ο δε φοβούμενος ου τετελείωται εν τη αγάπη» (Α΄ Ιω. 4:18).

Ας χαρούμε, λοιπόν, αδελφοί μου, ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες, την ελευθερία από κάθε μορφή φόβου, βαθαίνοντας την πίστη μας και την αγάπη μας στον νικητή του θανάτου και Κύριο της ζωής μας. Ακόμη, ας θυμίσουμε και στους φοβισμένους αδελφούς μας ότι «Χριστός ανέστη!».

  • Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Κυριακή, 3 Μαΐου 2009

Make a Comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

5 Σχόλια to “Ελευθερία από τον φόβο”

RSS Feed for ΑΠΟΨΕΙΣ Comments RSS Feed

Η αγάπη δεν εξετάζει θεωρίες και ιδεολογίες.Αι Μυροφόρες πήγαν να μυρωσουν το σώμα Του ‘λίαν πρωί…’ δείχνοντας έτσι την μεγάλη αγάπη και αφοσίωσή τους . Αυτό το γεγονός μας υπενθυμίζει πως η αγάπη και η αφοσίωση λίγων ατόμων έλαμψε φωτεινα στο μέσο του απελπιστικού σκοταδιού και πως σ’αυτόν τον κόσμο αυτατασυναισθήματα δε θα εξαφανιστούν ούτε θα πεθάνουν ποτέ.
Στάθηκαν στο Σταυρό επειδή τον αγαπούσαν και λόγω αυτής τής αγάπης υπέφεραν μαζί του.Δίχως το φως τηςαγάπης οι ανθρωποι θα ήταν απελπισμ.
Filία

‘Και ιδού εγώ μεθ’υμών ειμί πάσας ταςημέρας..'(Ματθ 28,20).Με την βεβαιότητα τς αποδοχής,αι Μυροφόραι προχώρησαν στο τάφο για να συναντήσουν τον αγαπημένο τουςδάσκαλο.Και εκείνος τς δέχθηκε,έτσι απλά,χωρίς φόβο &χωρίς να τς απομακρίνει έτσι..,όντας πολύ γνωστός την εποχή εκείνη.Σαφώς οι κίνδυνοι,οι δυσκολίες,οι αβεβαιότητες τς καθημερινής ζωήςεπαυξάνουν την αγωνία το φόβο.Εγώ μεθ υμών ειμί..Σκέψου&τον αλλον…ο φόβος σημαίνει την ανησυχία του θεατή για την τύχη του ήρωα (Αριστ).Ο Καβάφης λέει ‘Τους Λαιστρ

‘Και ιδού εγώ μεθ’υμών ειμί πάσας ταςημέρας..'(Ματθ 28,20).Με την βεβαιότητα τς αποδοχής,αι Μυροφόραι προχώρησαν στο τάφο για να συναντήσουν τον αγαπημένο τουςδάσκαλο.Και εκείνος τς δέχθηκε,έτσι απλά,χωρίς φόβο &χωρίς να τς απομακρίνει έτσι..,όντας πολύ γνωστός την εποχή εκείνη.Σαφώς οι κίνδυνοι,οι δυσκολίες,οι αβεβαιότητες τς καθημερινής ζωήςεπαυξάνουν την αγωνία το φόβο.Εγώ μεθ υμών ειμί..Σκέψου&τον αλλον…ο φόβος σημαίνει την ανησυχία του θεατή για την τύχη του ήρωα (Αριστ).Ο Καβάφης ‘Τους Λαιστρ.ft

Το ποιό σημαντικό είναι να είσαι ανθρωπος,να προσπαθείς να νιώσεις αυτά που βιώνει ο άλλος:να είσαι εκεί όταν σε χρειάζεται’να τού εγχωρείς τον εαυτό σου!δέν υπάρχει πιο τέλειο απ’αυτό! ‘Το πιό καθαρό πράγμα της δημιουργίας δεν είναι ο ουρανός που καθρεπτίζεται μες το ποτάμι,ούτε ο ήλιος πανω στης μηλιάς τα άνθη. Είναι η αγάπη! ‘
Νικηφόρος Βρεττάκος.

Το ποιό σημαντικό είναι να είσαι ανθρωπος,να προσπαθείς να νιώσεις αυτά που βιώνει ο άλλος:να είσαι εκεί όταν σε χρειάζεται’να τού εγχωρείς τον εαυτό σου!δέν υπάρχει πιο τέλειο απ’αυτό! ‘Το πιό καθαρό πράγμα της δημιουργίας δεν είναι ο ουρανός που καθρεπτίζεται μες το ποτάμι,ούτε ο ήλιος πανω στης μηλιάς τα άνθη. Είναι η αγάπη! ‘
Νικηφόρος Βρεττάκος. Ft


Where's The Comment Form?

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

Αρέσει σε %d bloggers: