Ενας χρήσιμος αρχηγός

Posted on Μαΐου 22, 2009. Filed under: Καραμανλής Κώστας, Σημίτης Κώστας |

  • Tου Μπαμπη Παπαδημητριου, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 22/5/2009

Tι πρέπει να κάνουν οι πολιτικοί της κυβερνητικής καθώς αντιλαμβάνονται πόσο δύσκολα έχουν έρθει τα πράγματα για τη χώρα και, επομένως, για τους ίδιους; Δύο κυρίως πράγματα. Να ανοίξουν τη διοίκηση σε χέρια που ενόσω δεν είναι κομματικά, είναι ικανά να στηρίξουν τη χώρα στις δύσκολες στιγμές. Χωρίς κομματικές προτιμήσεις, αλλά με τίμια παραδοχή της δυσκολίας να κυβερνήσουν χρήσιμα και σε συνεννόηση με την ώριμη πλέον αντιπολίτευση. Κι επειδή αυτό μοιάζει πολύ δύσκολο, μπορούν να κάνουν το δεύτερο: να διευκολύνουν την αντιπολίτευση χωρίς να διαλύσουν πλήρως τον τόπο. Κάπως πρέπει, οι συνιστώσες του δικομματισμού, να αντιληφθούν ότι ο τόπος απαιτεί από αυτούς να μη βλάψουν τη χώρα στο βωμό των εσωκομματικών τους φιλοδοξιών και συγκρούσεων. Το ζητούμενο τώρα είναι να αναβαθμιστεί η ομάδα των υπευθύνων που θα αντιμετωπίσει τη χώρα απέναντι στις προκλήσεις που έφερε η μεγάλη κρίση. Σε τελευταία ανάλυση, κι όταν ο Καραμανλής θα έχει επιστρέψει στην αντιπολίτευση, θα έχει επιτύχει κάτι σημαντικό για την παράταξή του: όταν επιστρέψει στην εξουσία (μάλλον σύντομα) οι Ελληνες δεν θα φοβούνται ότι θα συνοδεύεται από την αλήστου μνήμης «Δεξιά».

Ο σημερινός πρωθυπουργός πέτυχε να περιβάλει την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας με τη χροιά της κεντρώας και μετριοπαθούς πολιτικής. Για να το επιτύχει ανέχθηκε δακτυλοδεικτούμενους απατεώνες. Συμβιβάστηκε με την αυθαιρεσία της «αριστεράς» και τον οπισθοδρομισμό της συνδικαλισμένης δημόσιας διοίκησης. Συνομίλησε με τους διαπλεκόμενους. Διατηρεί πάντως την αυτονομία του και κανείς δεν μπορεί να επιδικάσει στον Κώστα Καραμανλή πονηρή πρόθεση για τα χάλια της χώρας κι ας του φορτώνει ακέραιες τις ευθύνες. Ο πρωθυπουργός παραμένει χρήσιμος.

Για ποιον όμως; Πολλαπλά σημάδια οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο κ. Καραμανλής, όπως ο κ. Σημίτης πριν από μερικά χρόνια, επιδιώκει να φανεί χρήσιμος πρώτα για την παράταξή του και μόνον για όσο περισσεύει σκέφτεται τη μοίρα του τόπου. Ο Κώστας Σημίτης, μετά το κομματικό πραξικόπημα που υπέστη, προτίμησε να υποτάξει την τετραετία «του» στο κόμμα, το οποίο θα είχε διαλυθεί αν ο Σημίτης επιχειρούσε τη μεταρρύθμιση. Φρόντισε μόνον να προστατεύσει το προσωπικό του κύρος και τη διεθνή θέση της χώρας, ασχολούμενος αποκλειστικά με την υπόθεση της κοινοτικής προεδρίας. Οι κρίσιμες προσαρμογές που χρειαζόταν η χώρα για να αντέξει μετά τη βιαστική είσοδό μας στην Ευρωζώνη αναβλήθηκαν. Ο κ. Σημίτης παρέμεινε στην εξουσία ως διαχειριστής μιας εξουσίας που όφειλε να παραδώσει.

Ο Κώστας Καραμανλής δείχνει να περιέρχεται σε παρόμοια θέση. Δείχνει αφοσιωμένος στην όσο γίνεται πιο απαλή αντιμετώπιση των συνεπειών από τη μεγάλη κρίση. Πιστεύει ότι μπορεί να κερδίσει την κρίσιμη μάχη. Οπως και ο ίδιος έχει επιλέξει να λέγει, προτιμά να είναι «χρήσιμος» για τον τόπο. Μπορεί να το επιτύχει μόνον αν μείνει μακριά από την ήδη επιταχυνόμενη ενδοπαραταξιακή σύγκρουση για τη διαδοχή του. Δυστυχώς, οι δύο του δικομματισμού δεν έχουν κατακτήσει κανόνες πολιτικής ουσίας και διαδικαστικής διαφάνειας. Γι’ αυτό τόσοι πολλοί στη Ν.Δ. φοβούνται ότι αν η Ντόρα Μπακογιάννη εκδηλώσει τις λογικές φιλοδοξίες της το κόμμα θα απειληθεί;

Αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο χρησιμοποιείται με τον ίδιο τρόπο που είχε συμβεί και στην εποχή Σημίτη το «δημοσκοπικό χάπι» του «καταλληλότερου» πρωθυπουργού. Δεν κάνουν λάθος οι δημοσκοπήσεις αλλά όσοι πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να εμποδίσει την επικράτηση του κ. Παπανδρέου. Αλλά και η αντιπολίτευση κάνει το ίδιο λάθος. Πιστεύει ότι αρκεί να κερδίσει τις εκλογές για να κυβερνήσει. Ακόμη δεν έχουν κατανοήσει οι πολιτικοί μας ότι η χώρα είναι ακυβέρνητη λόγω της καταθλιπτικής και επικίνδυνης ανικανότητας και διάβρωσης του κρατικού μηχανισμού. Αναρωτιέται κανείς γιατί θέλουν τόσο πολύ να κυβερνήσουν μια διαλυμένη μηχανή. Μόνον ίσως επειδή γνωρίζουν πόσο γλυκιά είναι η γεύση της εξουσίας και της διαφθοράς που τη συνοδεύει. Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί έχουν ακόμη την ευκαιρία, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, να συμφωνήσουν στα αυτονόητα αν θέλουν να αποφύγουν τον εξευτελισμό της Ιστορίας.

Advertisements

Make a Comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

Αρέσει σε %d bloggers: