Βλάπτει σοβαρά την υγεία

Posted on 30 Μαΐου, 2009. Filed under: Ασφάλεια, ΥΓΕΙΑ |

Tης Αγγελικης Στουπακη, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 30/5/2009

Η οικονομική ύφεση κάνει κακό στην υγεία. Ολες οι σχετικές μελέτες (μια από αυτές δημοσιεύτηκε πρόσφατα στους Financial Times) δείχνουν ότι, παντού στον κόσμο, όταν οι οικονομικοί δείκτες παίρνουν τον κατήφορο η νοσηρότητα αυξάνεται. Οι λόγοι προφανείς -η ανεργία, η ανασφάλεια και η φτώχεια, που πλήττουν μεγάλο μέρος του πληθυσμού, υποσκάπτουν την ψυχική και τη σωματική υγεία των ανθρώπων. Και όταν οι δημόσιες υπηρεσίες περίθαλψης δεν λειτουργούν σωστά, η κατάσταση επιδεινώνεται με γοργούς ρυθμούς.

Ακούμε πολύ συχνά τελευταία, και μάλιστα ενόψει εκλογών, ότι η πολιτεία «θα σταθεί στο πλευρό των οικονομικά ασθενέστερων». Ξεχνούν, φαίνεται, εκείνοι που κάνουν αυτές τις γενναιόδωρες διακηρύξεις ότι, με τη «μεταρρύθμιση» του ασφαλιστικού συστήματος πέρσι, αποκλείσανε από την υγειονομική περίθαλψη χιλιάδες μερικά απασχολούμενους (ανάμεσά τους και ωρομίσθιοι καθηγητές στα σχολεία μας) διπλασιάζοντας τα ένσημα που απαιτούνται για να έχουν ασφαλιστική κάλυψη.

Η μεγάλη μεταρρύθμιση που χρειάζεται το ασφαλιστικό μας σύστημα είναι να καθιερωθεί το δικαίωμα δωρεάν ιατρικής περίθαλψης για όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από την εργασιακή τους κατάσταση. Αυτό δεν είναι τόσο ουτοπικό όσο ακούγεται, και ήδη εφαρμόζεται εδώ και χρόνια σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Βρετανία.

Δεν μπορεί η δωρεάν φροντίδα της υγείας να παρέχεται μόνο σε όσους εργάζονται με πλήρη απασχόληση, όταν μάλιστα οι κυβερνώντες (εφαρμόζοντας εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης) προωθούν επίμονα τις «ελαστικές» μορφές εργασίας και ουσιαστικά αναγκάζουν χιλιάδες ανθρώπους να δουλεύουν ανασφάλιστοι. Για να μη μιλήσουμε για το πόσο «δωρεάν» είναι αυτή η δημόσια περίθαλψη για εκείνους που νομότυπα τη δικαιούνται. Σύμφωνα με μια έρευνα που έγινε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ελλάδα είναι η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό νοικοκυριών που χρεοκοπούν εξαιτίας ιατρικών δαπανών. Αλλη μια «πρωτιά» που θα έπρεπε να μας προβληματίσει, αντί να ασχολούμαστε με ανούσιες πολιτικές κοκορομαχίες.

Make a Comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

Αρέσει σε %d bloggers: